vtwonen

Notenboom snoeien

Notenbomen zijn fantastische bomen, ze kunnen vrij groot worden en oud. Ze krijgen een prachtige karakteristieke vorm. Wordt hij te groot dan kun je een notenboom snoeien.

Notenboom-snoeien-walnoot

Notenbomen

De stam van een notenboom is licht gekleurd, grijsgroen en licht op tussen andere bomen in de winter. Ze staan graag op kleigrond, zoals in de Betuwe en in Zeeland. Nederland is het noordelijkste land waar ze goed kunnen groeien, nog noordelijker zijn de winters te koud en bevriezen de takken en de bloemknoppen. Het Franse klimaat is ideaal, hier geven ze een rijke oogst.

Notenboom planten

Noten groeien wat langzaam, maar wel gestaag door. Bedenk goed waar je hem plant, geef hem de ruimte. Reken op een uiteindelijke kroon van circa 8 tot 10 meter doorsnede. Een boom die te groot wordt is met snoeien in vorm te houden, bij een noot ligt dat wat gevoeliger. Lees meer over bomen planten.

Notenboom snoeien

Bij de noot komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang. Snoei je hem in deze periode, dan blijft de boom bloeden uit de wonden. Deze wonden blijven dagenlang druipen en zijn een infectiebron. Smeer eventuele wonden in met sigaren of houtas, dat stelpt het bloeden.

Snoei daarom pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn. Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit.  De wonden gaan nu niet bloeden en overgroeien meteen. Spaar de takken waar de jonge noten aangroeien. Stel de snoei niet later uit dan augustus.

Een notenboom mag grillig groeien, de takken zijn later sterk genoeg om een schommel of boomhut te dragen. Snoei bij een jonge boom de takken weg die elkaar kruisen en later kans op schuurplekken kunnen geven.

Als je ze snoeit in de winter, blijven ze bloeden en infecteert de snoeiwond gemakkelijk.

Gebruik een scherpe zaag en snoei niet meer dan 1/3 van het aantal takken weg. Bekijk de snoei video over een dikke tak zagen. Zorg voor scherp snoeigereedschap.

Soorten bomen

Noten worden gezaaid. Uit een vergeten walnoot kan een notenboom groeien. Het duurt een jaar of tien voordat een gewone walnotenboom Juglans regia vruchten krijgt. Kwekers konden zo lang niet wachten en selecteerden soorten die al als jonge boom al vrucht dragen. Vraag naar een rasboom, voor een goede oogst van smakelijke noten.

  • Juglans regia ‘Broadview’:  zelfbestuivend, 8-10 meter hoog, ideaal voor het Nederlandse klimaat.
  • Juglans regia ‘Buccaneer’: steile groei, ideale bestuiver, 15-18 m

Bron: Orahov

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Klaartje op 13 september 2017 om 13:49

Help! met de storm van vandaag is mijn notenboom omgevallen. Het is een hele bijzondere boom: geplant op onze trouwdag. Kan ik er nog iets aan redden? Met een tak een nieuwe boom kweken? Of met een noot? En hoe doe ik dat dan? Alstublieft: ik hoor het

>

vtwonen op 29 september 2017 om 15:56

Beste Klaartje, wat zonde! Laten we hopen dat de val van de boom niet symbool staat voor narigheid. Staat er nog een deel van de boom? Wie weet schiet hij opnieuw uit. Je kunt een walnoot inderdaad heel goed zelf planten, de kans is vrij groot dat er een mooi boompje voor terug groeit. Als je verschillende noten plant heb je een grotere kant van slagen. Overigens is het wel zo dat het zo’n 15 jaar kan duren voordat deze boom noten zal dragen. Bij een geënt exemplaar van de kweker gaat dat veel sneller, maar goed, die heeft natuurlijk niet die bijzondere waarde.

>

Tonnie keetels op 12 juli 2016 om 09:42

Ik neb een noteboom ,die is al zeker 25 jaar oud.
Maar de laatste 2 jaar verliest een gedeelte dat eerst goed in het blad komt
Al vroeg zijn bladeren,kan iemand mij zeggen hoe dit kan komen en wat ik er aan kan doen ,bij voorbaat bedankt.
Tonnie

>

vtwonen op 13 juli 2016 om 14:53

Beste Tonnie, weet je dat er een verband is tussen het bovengrondse en ondergrondse deel van de boom? Dat betekent dat als bijvoorbeeld ondergronds de wortels beschadigd zijn, je dat ziet aan één tak. Of de tak is beschadigd. Snoei of zaag de tak er netjes af als het niet bijtrekt. Zomersnoei in juli/augustus is de beste snoeitijd voor een notenboom. ~Marie

>

Henk Peters op 26 juni 2016 om 08:15

Hallo,

Ik heb de vraag opnieuw verstuurd en kreeg ook de melding dat deze verstuurd was.
Is hij ook daadwerkelijk aangekomen?

m.v.g.
Henk

>

vtwonen op 27 juni 2016 om 07:58

Hoi Henk, de vraag is binnengekomen! Plus de reactie van Marie die je hier terugvindt :)

>

Henk Peters op 17 juni 2016 om 09:47

Hallo Marie,

Ik heb al jaren een notenboom. Deze heb ik enkele jaren geleden gekortwiekt, omdat ik hem niet te hoog wilde laten worden.
IK denk dat ik dat niet op het goede moment heb gedaan (winter).
Het jaar erop geen noten. Het heeft enkele jaren geduurd sinds hij weer goed noten gaf. Ook dit jaar draagt hij goed.
Echter de takken in de kroon zijn weer behoorlijk de hoogte in gegaan en gaat mijn zonnepanelen hinderen. Ik wil eigenlijk de hoog opgaande takken eruit halen, maar ben bang dat dit ten koste van de boom gaat. Ook naar de zijkant wordt hij te breed en komt hij in hazelnoten die er ook staan. Nu lees ik dat je dit eigenlijk moet doen als er nog noten op hangen, in juli of augustus. Kan ik dat dan ongestraft doen?
IK ben natuurlijk wel de noten kwijt.

Groeten
Henk

>

vtwonen op 27 juni 2016 om 07:59

Hoi Henk, als het moet, dan moet het. Als je kunt wachten tot half juli is het beter voor de boom. Het gaat dan ten koste van en gedeelte van de oogst maar de snoeiwonden herstellen beter en de boom gaat niet bloeden zoals in na wintersnoei. Door regelmatig te snoeien houd je boom in vorm. Succes! ~Marie

>

Henk Peters op 3 juni 2016 om 07:43

Hallo Marie,

Ik heb enkele dagen geleden een vraag verstuurd, maar zie hem niet terug.
Is deze dan niet aangekomen?

Groeten
Henk

>

vtwonen op 8 juni 2016 om 15:15

Beste Henk, we hebben je vraag helaas niet voorbij zien komen. Dit berichtje wel ;) Wil je het nog eens proberen?

>

Marie (tuinieren.nl) op 12 november 2015 om 08:44

Hoi Harry, je kunt nu nog net snoeien als het om dunne takken gaat. Echt dikke takken snoeien, daarvoor moet je eerst een test doen. Met dit zachte weer blijft de sapstroom langer op gang, zaag een tak af. Als hij meteen begint te bloeden, stop je en stel je de snoei uit tot maart. Als hij na een dag nog niet bloedt, is hij echt in winterrust en kun je verder gaan met snoeien. Afnemende maan is overigens de beste snoeitijd om bloeden de voorkomen. Kijk eerst naar buiten, naar de maanstand. ~Marie

>

harry op 10 november 2015 om 21:03

hallo Marie
ik had meekregen dat sept de beste maand is om de walnoot flink terug te kunnen snoeien maar ja sept is al een paar maand terug en om nou tot volgend jaar sept te wachten met terug snoei duurt me beetje te lang zou ik in voorjaar de walnoot ook in kunnen korten ?? en welke maand is beste daar voor maart ??

>

Marie (tuinieren.nl) op 6 november 2015 om 08:20

Hallo Lieve, je kunt je natuurlijk laten verrassen door deze boom. Weghalen kan altijd nog. Als er in het voorjaar nieuwe takken ontspruiten, kies dan voor 1 of 2 takken die het meest recht boven de stam groeien, haal de rest weg. Notenhout is ook fantastisch timmerhout. Misschien kun je van de stam meubel een laten maken. ~Marie

>

lieve op 1 november 2015 om 17:18

Hallo
Wij hadden voor onze oudste zoon een notelaar gekweekt. Ondertussen 24 jaar geleden. De laatste jaren gaat het niet goed met onze boom. Veel dode takken, erg vroege bladval, noten niet ontwikkeld. Wij besloten dat onze boom zo ziek was dat hij gerooid moest worden. Vader en zoon deden deze emotionele klus gedeeltelijk. Er staat nog een stam en enkele zijtakken van ongeveer 80 cm. Het hout ziet er best gezond uit. Geen bloeden. Heeft het zin deze sterk gesnoeide boom te laten staan? Schieten er in het voorjaar nieuwe takken? Wat kunnen we doen om dit eventueel te stimuleren?

>

Marie (tuinieren.nl) op 23 oktober 2015 om 14:24

Beste, een notenboom kweken begint nu! Verzamel verse walnoten onder een gezonde boom met een flinke opbrengst. Stop hem met notendop en al in een pot met grond. Of zaai ze uit in de tuin. Markeer wel de plek waar ze gezaaid zijn, zo voorkom je dat je ze weg wied. Het duurt zeker 10 jaar voordat een zaailing noten geeft, heb geduld! ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties