Notenboom snoeien

Notenbomen zijn fantastische bomen, ze kunnen vrij groot worden en oud. Ze krijgen een prachtige karakteristieke vorm. Wordt hij te groot dan kun je een notenboom snoeien.

Notenboom-snoeien-walnoot

Notenbomen

De stam van een notenboom is licht gekleurd, grijsgroen en licht op tussen andere bomen in de winter. Ze staan graag op kleigrond, zoals in de Betuwe en in Zeeland. Nederland is het noordelijkste land waar ze goed kunnen groeien, nog noordelijker zijn de winters te koud en bevriezen de takken en de bloemknoppen. Het Franse klimaat is ideaal, hier geven ze een rijke oogst.

Notenboom planten

Noten groeien wat langzaam, maar wel gestaag door. Bedenk goed waar je hem plant, geef hem de ruimte. Reken op een uiteindelijke kroon van circa 8 tot 10 meter doorsnede. Een boom die te groot wordt is met snoeien in vorm te houden, bij een noot ligt dat wat gevoeliger. Lees meer over bomen planten.

Notenboom snoeien

Bij de noot komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang. Snoei je hem in deze periode, dan blijft de boom bloeden uit de wonden. Deze wonden blijven dagenlang druipen en zijn een infectiebron. Smeer eventuele wonden in met sigaren of houtas, dat stelpt het bloeden.

Snoei daarom pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn. Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit.  De wonden gaan nu niet bloeden en overgroeien meteen. Spaar de takken waar de jonge noten aangroeien. Stel de snoei niet later uit dan augustus.

Een notenboom mag grillig groeien, de takken zijn later sterk genoeg om een schommel of boomhut te dragen. Snoei bij een jonge boom de takken weg die elkaar kruisen en later kans op schuurplekken kunnen geven.

Als je ze snoeit in de winter, blijven ze bloeden en infecteert de snoeiwond gemakkelijk.

Gebruik een scherpe zaag en snoei niet meer dan 1/3 van het aantal takken weg. Bekijk de snoei video over een dikke tak zagen. Zorg voor scherp snoeigereedschap.

Soorten bomen

Noten worden gezaaid. Uit een vergeten walnoot kan een notenboom groeien. Het duurt een jaar of tien voordat een gewone walnotenboom Juglans regia vruchten krijgt. Kwekers konden zo lang niet wachten en selecteerden soorten die al als jonge boom al vrucht dragen. Vraag naar een rasboom, voor een goede oogst van smakelijke noten.

  • Juglans regia ‘Broadview’:  zelfbestuivend, 8-10 meter hoog, ideaal voor het Nederlandse klimaat.
  • Juglans regia ‘Buccaneer’: steile groei, ideale bestuiver, 15-18 m

Bron: Orahov

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 17 mei 2014 om 14:46

Ls. Wij zoeken naar een mogelijke oplossing, om een notenboom te potten, en klein te houden. Het is jammer, dat wij geen plaats in onze tuin hebben voor een originele maat notenboom,(wij vinden deze boom zo mooi!).

Hopelijk kunt U ons adviseren als onze wens haalbaar is.!

Met vriendelijke groeten, M.T.

op 22 mei 2014 om 11:33

Beste, je vraagt het onmogelijke. Een notenboom wordt groot. Verhuizen naar een huis met tuin, waar plaats is voor een notenboom is de enige optie.

Anoniem op 12 juni 2014 om 20:37

Hallo,
Ik heb zelf een notenboompje groot getrokken uit een noot en daarna in de tuin geplant. Het is nu al een grote boom van ongeveer een 3à4meter hoog geworden. Ik heb de indruk dat hij nu meer in de breedte aan’t groeien is, dan in de hoogte. Hoe kan ik hem het best snoeien en wanneer?

Bedankt!

op 19 juni 2014 om 10:54

Leuk is dat, zelf bomen kweken. Wacht nog even met snoeien, juli is een hele geschikte maand om een notenboom te snoeien. Als je wilt dat hij hoger wordt, probeer dan de meest recht omhoog groeiende tak aan een bamboestok te binden. Knip takken die te breed worden terug. Succes!

Anoniem op 23 juni 2014 om 13:09

OK, bedankt voor het advies! Mijn eerste gedacht was om gewoon de onderste takken af te zagen! Geen goed idee dus 😉 !

Anoniem op 30 september 2014 om 09:59

onze noten boom is 30 jaar en draagt sinds vorig jaar bijna geen noten meer blad is vol gaatjes wat kan ik er aan doen?
mvgr
kees van zunderd

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:57

Beste Kees, een notenboom van 30 jaar is nog lang niet op. Er knaagt een insect aan je boom, heb je al eens goed gekeken of je ze ziet? Hark het aangetaste blad op en voer het af. Zodat de aantaster niet in het blad kan overwinteren. Deze notenkweker kan je vast verder helpen http://walnoten.nl

Anoniem op 8 oktober 2014 om 17:02

Wij hebben een bouwgrond gekocht met een okkernotenboom. Wij zouden deze graag laten staan maar hij zou een beetje ingesnoeid moeten worden voor het optrekken van de bouw. Helaas kan dit niet wachten tot juli. Is er een andere optie. Wij zouden dit nu willen doen???

Anoniem op 14 oktober 2014 om 16:56

Ik wil de tuin een 80 cm ophogen waar de notenboom staat. De Walnotenboom is zeker een 40 cm in doorsnede. en waarschijnlijk een 30 a 35 jaar oud. (stond er al toen het huis gekocht werd) Kan ik de stam een 80 cm onder de grond laten verdwijnen. Eventeueel een paar lucht kanalen aanleggen voor zuurstof naar de wortels is een optie. Vriendlijk bedankt voor advies en reactie

Anoniem op 24 oktober 2014 om 13:45

hallo ik heb ook een vraag, ik mag een walnoten boom ophalen, die al 5 meter hoog is, nu is mijn vraag, hoe en wanneer kan ik dat het beste doen, met de meeste overlevingskans? ik dacht dus zo rond november december, maar omdat je natuurlijk veel wortels misschien weghaald, en dan niet de bovenkant bij kunt snoeien,… ben ik bang dat we het verkeerd gaan doen. dus graag uitleg.
groetjes Denise

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:56

Beste Nadine , mooi om het huis om de boom te bouwen. Een notenboom kan gaan bloeden als je hem op het verkeerde tijdstip snoeit. Doe het dan nu, dus in oktober.Maak de wonden zo klein mogelijk, en snoei alleen weg wat echt nodig is. Als de boom toch gaat bloeden, dek de wonden af met houtas, uit de open haard. Probeer hierna de juiste snoeitijd aan te houden. Succes!

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:57

Wij hebben een noot geplant bij de geboorte van onze zoon 3 jaar geleden
Deze noot is ondertussen uitgegroeid tot een klein boompje, maar vorige winter is de opgaande tak bevroren. Deze zomer heeft het boompje 3 nieuwe vertakkingen gemaakt, maar deze zitten veel te laag (ongeveer 60cm van de grond).
Wij willen later een mooie hoge boom bekomen, dus onze vraag is nu hoe we dit moeten oplossen? Mogen we gewoon 2 van de 3 vertakkingen wegsnoeien en enkel de dikste opgaande tak behouden?
Alvast bedankt voor jullie raad.

Anoniem op 27 oktober 2014 om 09:01

Beste Paul, goed dat je zelf al twijfelt en het even vraagt. Zo’n oude en grote notenboom kan er absoluut niet tegen als de grond boven zijn wortels en tegen de stam opgehoogd wordt. Hij is dan binnen korte tijd dood. Vraag een boomverzorgern ( piusfloris) voor een advies ter plaatse. Een tuinontwerper kan je helpen met een passend ontwerp , waarbij de boom een ereplaats krijgt. Het leidt in ieder geval tot nieuwe inzichten.

Anoniem op 27 oktober 2014 om 13:00

Wanneer kan ik het beste een jonge notenboom verplaatsen de boom is ongeveer 3 jaar oud

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:09

Beste John,
Wacht tot het blad gevallen is, dat is al snel. Lees in dit artikel nog meer tips. Vergeet niet om de zijtakken terug te snoeien . Als de vorm niet goed is, kan je de top er ook uit knippen, er groeit weer een nieuwe in. http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten Succes!

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:09

Beste Peter, dat is zoals het hoort. Een notenboom bij een jongen een appelboom bij een meisje. Net zoals een klein kind kun je de boom nog vormen en begeleiden. Kies de tak die het meest recht boven de stam staat en het sterkste groeit.Bind deze met raffia aan een lange bamboestok. Leid deze tak steeds recht omhoog. De andere zijtakken knip je weg. De boom moet nog wel wat ‘longen’overhouden, dus laat wat zijtakken zitten,knip deze volgend jaar pas weg.

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:10

Hoi Denise, een mooi cadeau. Wacht tot het blad gevallen is, dat is al snel. Lees in dit artikel nog meer tips. Vergeet niet om de zijtakken terug te snoeien . Als de vorm niet goed is, kan je de top er ook uit knippen, er groeit weer een nieuwe in. http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten Succes

Anoniem op 28 januari 2015 om 13:26

Het zal misschien raar klinken, maar ik heb een noteboom zelf uit de noot gekweekt zo’n 12 jaar geleden en nu staat hij al jaren over mijn vijver heen om deze schaduw te geven. Het is al een flinke boom en draagt sinds 3 jaar vrucht. Ik snoei hem elk jaar in de winter als het niet vriest en ik snoei hem als een plantaan, dus alleen de omhoog groeiende takken. De boom is nog steeds kerngezond e ik heb geen last van bloeden, maar ik hoor dat de bladeren van de boom vergiftig zijn voor de vissen,klopt dit.

op 13 februari 2015 om 12:15

Beste Enneman, je zorgt goed voor je boom. Het duurt inderdaad zeker 10 jaar eerdat hij noten krijgt. Muggen hebben een hekel aan de geur van het blad en blijven daarom uit de buurt van een notenboom. Ik kan je niet vertellen of het blad hierdoor ook giftig is voor vissen. Vraag het eens na bij de vijvertuinen van Ada Hofman. Succes. ~Marie

Anoniem op 15 maart 2015 om 11:21

Goedemorgen, ik heb een amandel. De takken hangen flink door. Wanneer kan ik hem snoeien? En als ik hem nog zou willen verplaatsen, wanneer kan ik dat het beste doen?

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 12:27

Hoi Peter, de amandel staat op het punt om te gaan bloeien, geen beste tijd om hem te verplanten. Je kunt hem flink kort snoeien na de bloei, en dan verplanten. Dan moet je hem de eerste maanden extra goed verzorgen. ~Marie

Anoniem op 21 maart 2015 om 13:53

Wij zouden graag een terras in klinkers rond onze notenboom aanleggen.
De boom moet al zeker een leeftijd hebben van over de 30j het is een hoge en brede boom.
Wij zouden rond de stam een rooster leggen en een afwatering voorzien zodat de boom toch voldoende water krijgt.
Denken jullie dat dat kan zonder de boom in gevaar te brengen.

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 10:20

Beste Werner, dat klinkt als een boomvriendelijk plan.Graaf de grond niet af rondom de boom en hoog het ook niet op. Daar kan hij slecht tegen. Een boomrooster kan. Je kunt de grond rondom de stam ook open laten, dat is nog beter.
Tussen de klinkers kan er voldoende water naar de wortels zakken. Succes. ~Marie

Anoniem op 26 mei 2015 om 15:17

Beste
Ik heb een okkernotenboom die heel mooi groeit. het voorbije jaar heel veel noten! nu moet hij dringend gesnoeid worden. de ene zegt in het voorjaar, iem anders zegt het najaar. Hier lees ik in de maand maart. mag dat nu ook nog?

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:35

Hoi DUmon, het is nu te laat om te snoeien. Wacht tot juni/juli, je ziet dan meteen waar de noten groeien: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/notenboom-snoeien ~Marie

Anoniem op 15 juni 2015 om 03:59

Wij hebben een volwassen walnootboom in de tuin, maar afgelopen herfst gaf de boom alleen maar hele kleine noten. Wat kan ik er aan doen om de noten groter te laten groeien?

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:09

Hoi Linda, ook een notenboom heeft last van goede en minder goede jaren. Vorig jaar was een minder goed jaar. Kijk eens naar de kroon, als er veel dode takken inzitten is dit niet bevorderlijk voor de noten. Als de noten te klein blijven, komt dat door te weinig water of te weinig zon. Geef in juli een hand organische mest en snoei in juli/augustus wat dode of beschadigde takken weg. ~Marie

Anoniem op 21 juni 2015 om 20:36

Wij hebben een notelaar die zeker al 40 jaar oud is.
We hebben vastgesteld dat er reeds veel dode takken in zijn, zonder bladeren..
Mogen wij deze verwijderen?

Anoniem op 28 juni 2015 om 14:19

Ik heb onze boom gesnoeid, maar nu hangt er een onaangename geur in de tuin. Omdat we wel meer hebben opgeruimd en dergelijke weet ik niet zeker of het een direct verband heeft met de boom. Is het normaal dat een boom stinkt na het snoeien?

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:25

Beste Monique, een notelaar snoei je het beste in de zomer. In juli/augustus. De dode takken mogen er allemaal uit. Probeer te achterhalen wat de oorzaak van de taksterfte is, stormschade? Of iets bij de wortels? ~Marie

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:31

Hoi Roel, de een vindt het stinken, de ander noemt het een pittige geur. Deze geur is de reden dat een notenboom insecten en muggen weghoudt bij je thuis. Dat je de geur nu zo duidelijk ruikt, heeft te maken met het snoeien en het warme weer. Of er ligt toch ergens een dood vogeltje… ~Marie

Anoniem op 5 juli 2015 om 16:11

beste,
wij hebben een notenboom die meer dan 20 jaar oud is, nu is het zo dat die enorm veel noten draagt waardoor de takken (te) laag hangen, we kunnen niet onder de boom lopen, ik zie dat de beste tijd nu zou zijn om te snoeien, maar ik vind het zonde van de noten om die nu weg te snoeien, graag uw mening, dank

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:50

Hoi Wim, je moet toch kiezen. Nu snoeien is voor de boom het beste, in de winter gaat hij bloeden en overgroeien de snoeiwonden niet goed. Waarschijnlijk zitten er boven in de boom nog voldoende noten om dit jaar een goede oogst te hebben. Weet je dat je van de onrijpe noten een notenlikeur kan maken? Dan gaan ze niet verloren. ~Marie

Anoniem op 26 juli 2015 om 15:08

Beste, gistermiddag tijdens de zomerstorm heeft onze geboorteboom van mijn zoon nu 14 jaar) het bijna begeven 🙁 We hebben op dat moment besloten 2 dikke taken (aan de kant waarop hij over helden) tijdens de harde storm van de boom te zagen anders was hij zeker helemaal om gegaan. Nu is hij gelukkig behouden maar helemaal uit model…… 1 kale kant …kunnen we de andere kant nu ook rigoureus snoeien ? zo laten? overleeft de boom dit? ik kan helaas geen foto mee sturen om een beter beeld te geven….ik hoor het graag.

Anoniem op 26 juli 2015 om 18:26

Geachte ,
een vriend heeft 4 à 5 jaar geleden een notenboom hebben in onze tuin geplant.
Deze draagt nu noten echter de onderste takken hangen bijna
op de grond , mag ik deze verwijderen en tot op welke hoogte.
Boom is 4 meters hoog.
Met vriendelijke groeten.
Paul

Anoniem op 31 juli 2015 om 19:18

Beste, gistermiddag tijdens de zomerstorm heeft onze geboorteboom van mijn zoon nu 14 jaar) het bijna begeven 🙁 We hebben op dat moment besloten 2 dikke taken (aan de kant waarop hij over helden) tijdens de harde storm van de boom te zagen anders was hij zeker helemaal om gegaan. Nu is hij gelukkig behouden maar helemaal uit model…… 1 kale kant …kunnen we de andere kant nu ook rigoureus snoeien ? zo laten? overleeft de boom dit? ik kan helaas geen foto mee sturen om een beter beeld te geven….ik hoor het graag.

Anoniem op 2 augustus 2015 om 18:13

Bij mijn oude huis staat een mooie notenboom met echt grote walnoten en deze hangt helemaal vol. Ik zou deze boom graag meenemen maar daarvoor is hij te groot. Wanneer is de beste tijd om enkele noten in tuinaarde te stoppen in de hoop dat ik een nieuwe boom ga krijgen? Aan te takken zullen wel geen wortels gaan groeien dus hoe kan ik dit het beste doen?
Dank je alvast voor je reactie.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:56

Hoi Petra. Ik zou de boom nu zoveel mogelijk in een zo’n mooi mogelijk model snoeien en zorgen dat de takken die nu het meeste wind vangen een stuk worden ingekort.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:56

Beste Paul. Zo rond half augustus is de beste tijd om een walnoot te snoeien. Snoei niet meer dan een vijfde deel (20%). Let ook bij het snoeien op het model van de boom.

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:13

Hoi Petra, verstandig om de takken meteen af te zagen, dat geeft vlakke wonden die goed overgroeien. Als de takken afscheuren krijg je lelijke wonden. Toevallig is dit de tijd om een noot te snoeien. Dus daar bof je dan mee. Probeer de kroon weer evenwichtig verder te laten groeien, vraag een hovenier om hulp. Het is de moeite waard om de geboorteboom in ere te houden. ~Marie

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:25

Hoi Carla, jammer dat je de boom achter moet laten. Je kunt proberen een tak te laten enten op een onderstam, zodat je dezelfde noten weer in je nieuwe tuin kan kweken. Vraag dit aan en notenbomenkweker. Als je de noten dit najaar in een potje grond stopt, heb je over 10 jaar weer een boom die noten geeft. ~Marie

Anoniem op 8 augustus 2015 om 22:38

Hallo
Twee jaar geleden hadden wij geluk: toen ik aan het wieden was, zag ik dat aan de wortels van het “onkruid” een noot hing. Ik heb de noot terug geplant op een andere plek waar hij de kans kreeg om te groeien. Nu is de “boom” al meer dan een halve meter maar de takken beginnen direct boven de grond te groeien. Wat moeten we doen om een stam aan de notenboom te krijgen? En wanneer is de beste moment om hem te verplanten? Of doen we dat best niet?
Alvast bedankt!
Diane

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:10

Hoi Diane, je hebt de wintervoorraad van een Vlaamse Gaai gevonden, zij verstoppen noten en eikels in de grond. Bind de koptak aan een bamboestok, die je ernaast in de grond steekt. Laat de zijtakken voorlopig doorgroeien. Verplanten doe je als hij in winterrust is, als het blad eraf gevallen is. ~Marie

Anoniem op 10 september 2015 om 22:22

Onze notenboom is al 20 jaar oud en flink groot, goed in het blad, maar er zitten eigenlijk nooit noten aan. De tip is om de oom te pesten, maar hoe doe je dat?

Anoniem op 11 september 2015 om 10:29

Is er een mogelijkheid om bij een notenboom te voorkomen dat deze breed uittakt ? Bepaalde manier van snoeien misschien ?
Ik heb thuis een notenboom, ik zou deze graag houden want ik vind het echt een mooie boom, maar heb weinig ruimte. Ik snoei de boom elk jaar, maar heb elk jaar de indruk dat de kruin breder en breder wordt ..
En dat zou ik dus graag willen voorkomen.

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:44

Hoi Peter, onderhand is de boom op de leeftijd gekomen dat hij noten kan geven. Pesten doe je in dit geval door de wortels af te steken op ongeveer 1,5 m van de stam. Doe dit aan het eind van de winter, dat geeft het beste resultaat. ~Marie

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:44

Hallo Andre, het lijkt erop dat je ooit een verkeerde boomkeuze hebt gemaakt. Een notenboom groeit inderdaad uit tot prachtige boom met een brede kroon. Door te snoeien maakt hij steeds opnieuw takken, steek de wortels op ongeveer 1,5 m door, dat remt de groei ook. Op den duur zul je afscheid moeten nemen van je boom. ~Marie

Anoniem op 21 september 2015 om 11:05

Ruim 2 week geleden een walnootboom gekocht. Met kluit in zak. Heeft een paar dagen tegen een conifeer aan gestaan. En 4 dagen geleden in de grond gezet. Maar zag toen dat alle bladeren bruin werden, en in de top zelfs afgestorven! (verrot) Komt dit door de conifeer of is er iets mis met de boom? En hoe houd ik de boom in leven? (bij de aankoop nog groen blad)

Anoniem op 21 september 2015 om 15:23

Heb vorig jaar de notenboom goed teruggesnoeid in oktober.
Maar nu staat deze weer vol met blad maar geen ene noot meer wat ik zeer jammer vind.
Wat heb ik verkeerd gedaan?

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:07

Hoi, een walnoot is een taaie boom, je vraagt nu wel heel veel van hem. Hij is te vroeg gerooid en overgeplant, de beste tijd om een boom over te planten is als het blad van de boom is. De boom is dan in winterrust. Het blad zal nu afvallen, er zit water genoeg in de grond, extra water geven is niet nodig. Verder is het afwachten, hoe de boom zich herstelt. In het voorjaar, april, moet je nieuw blad zien. ~Marie

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:09

Hoi Marchel, je hebt niets verkeerd gedaan, de vele nieuwe takken zijn een reactie op je snoeiwerk. Noten groeien aan de oudere takken, komend jaar moeten er weer voldoende oude takken zijn waaraan de noten groeien. ~Marie

Anoniem op 6 oktober 2015 om 15:44

Beste Marie,
We hebben een mooie notenboom van plusminus 25 jaar. Maar de boom ziet er niet goed uit. Er groeit een soort van mosplekken op en de onderste meter is helemaal wit uitgeslagen. De bladeren zijn ook half zwart en met gaten. De noten opbrengst is echter buitengewoon dit jaar. Zeker 100 liter ( 2 zakken van 50 liter). Ik ben alle bladeren en dooie takken weg aan het halen. Wat kan ik nog meer doen. We mulchen trouwens ons gazon dus daar kan het niet aan liggen,

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:35

Hoi Erik, wat je beschrijft over de witte onderkant, dat is normaal bij een oudere notenboom. Het zwarte blad kan het gevolg zijn van de notengalwesp. In de zomer zie je oranjerode bulten op het blad, later vliegt hier een galwesp uit en wordt het blad zwart. Mos groeit vaak aan de oostkant van een boom. Kortom, het klinkt goed allemaal. Dood blad en takken verwijderen is altijd goed. Heb je een boomspiegel aan de voet? Laat het gras niet tot aan de stam doorgroeien, maar houdt een cirkel vrij. In het gras overwinteren plaaginsecten, ze klimmen in het voorjaar weer uit het gras langs de stam omhoog. ~Marie

Anoniem op 14 oktober 2015 om 10:12

Beste Marie,
Dankjewel voor je antwoord. Ik ben gerustgesteld. Onze boom staat inderdaad in het gras. Ik ben gaan opzoeken wat een boomspiegel is maar ik kan moeilijk een cirkel zo groot als de kruin maken want die is ongeveer 10 meter doorsnee.
Of is een ruime meter om de boom goed om de insecten tegen te gaan. Is het trouwens goed om rond deze tijd kalk rond de boom te strooien of pas in het voorjaar?

Anoniem op 17 oktober 2015 om 18:34

hou kan ik zelf een notenboom kweken j.r kaplan graag zou ik er zelf een kweken voor mijn tuin wie kan mij helpen dank u

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:24

Beste, een notenboom kweken begint nu! Verzamel verse walnoten onder een gezonde boom met een flinke opbrengst. Stop hem met notendop en al in een pot met grond. Of zaai ze uit in de tuin. Markeer wel de plek waar ze gezaaid zijn, zo voorkom je dat je ze weg wied. Het duurt zeker 10 jaar voordat een zaailing noten geeft, heb geduld! ~Marie

Anoniem op 1 november 2015 om 17:18

Hallo
Wij hadden voor onze oudste zoon een notelaar gekweekt. Ondertussen 24 jaar geleden. De laatste jaren gaat het niet goed met onze boom. Veel dode takken, erg vroege bladval, noten niet ontwikkeld. Wij besloten dat onze boom zo ziek was dat hij gerooid moest worden. Vader en zoon deden deze emotionele klus gedeeltelijk. Er staat nog een stam en enkele zijtakken van ongeveer 80 cm. Het hout ziet er best gezond uit. Geen bloeden. Heeft het zin deze sterk gesnoeide boom te laten staan? Schieten er in het voorjaar nieuwe takken? Wat kunnen we doen om dit eventueel te stimuleren?

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:20

Hallo Lieve, je kunt je natuurlijk laten verrassen door deze boom. Weghalen kan altijd nog. Als er in het voorjaar nieuwe takken ontspruiten, kies dan voor 1 of 2 takken die het meest recht boven de stam groeien, haal de rest weg. Notenhout is ook fantastisch timmerhout. Misschien kun je van de stam meubel een laten maken. ~Marie

Anoniem op 10 november 2015 om 21:03

hallo Marie
ik had meekregen dat sept de beste maand is om de walnoot flink terug te kunnen snoeien maar ja sept is al een paar maand terug en om nou tot volgend jaar sept te wachten met terug snoei duurt me beetje te lang zou ik in voorjaar de walnoot ook in kunnen korten ?? en welke maand is beste daar voor maart ??

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:44

Hoi Harry, je kunt nu nog net snoeien als het om dunne takken gaat. Echt dikke takken snoeien, daarvoor moet je eerst een test doen. Met dit zachte weer blijft de sapstroom langer op gang, zaag een tak af. Als hij meteen begint te bloeden, stop je en stel je de snoei uit tot maart. Als hij na een dag nog niet bloedt, is hij echt in winterrust en kun je verder gaan met snoeien. Afnemende maan is overigens de beste snoeitijd om bloeden de voorkomen. Kijk eerst naar buiten, naar de maanstand. ~Marie

Anoniem op 3 juni 2016 om 07:43

Hallo Marie,

Ik heb enkele dagen geleden een vraag verstuurd, maar zie hem niet terug.
Is deze dan niet aangekomen?

Groeten
Henk

Beste Henk, we hebben je vraag helaas niet voorbij zien komen. Dit berichtje wel 😉 Wil je het nog eens proberen?

Anoniem op 17 juni 2016 om 09:47

Hallo Marie,

Ik heb al jaren een notenboom. Deze heb ik enkele jaren geleden gekortwiekt, omdat ik hem niet te hoog wilde laten worden.
IK denk dat ik dat niet op het goede moment heb gedaan (winter).
Het jaar erop geen noten. Het heeft enkele jaren geduurd sinds hij weer goed noten gaf. Ook dit jaar draagt hij goed.
Echter de takken in de kroon zijn weer behoorlijk de hoogte in gegaan en gaat mijn zonnepanelen hinderen. Ik wil eigenlijk de hoog opgaande takken eruit halen, maar ben bang dat dit ten koste van de boom gaat. Ook naar de zijkant wordt hij te breed en komt hij in hazelnoten die er ook staan. Nu lees ik dat je dit eigenlijk moet doen als er nog noten op hangen, in juli of augustus. Kan ik dat dan ongestraft doen?
IK ben natuurlijk wel de noten kwijt.

Groeten
Henk

Hoi Henk, als het moet, dan moet het. Als je kunt wachten tot half juli is het beter voor de boom. Het gaat dan ten koste van en gedeelte van de oogst maar de snoeiwonden herstellen beter en de boom gaat niet bloeden zoals in na wintersnoei. Door regelmatig te snoeien houd je boom in vorm. Succes! ~Marie

Anoniem op 26 juni 2016 om 08:15

Hallo,

Ik heb de vraag opnieuw verstuurd en kreeg ook de melding dat deze verstuurd was.
Is hij ook daadwerkelijk aangekomen?

m.v.g.
Henk

Hoi Henk, de vraag is binnengekomen! Plus de reactie van Marie die je hier terugvindt 🙂

Anoniem op 12 juli 2016 om 09:42

Ik neb een noteboom ,die is al zeker 25 jaar oud.
Maar de laatste 2 jaar verliest een gedeelte dat eerst goed in het blad komt
Al vroeg zijn bladeren,kan iemand mij zeggen hoe dit kan komen en wat ik er aan kan doen ,bij voorbaat bedankt.
Tonnie

Beste Tonnie, weet je dat er een verband is tussen het bovengrondse en ondergrondse deel van de boom? Dat betekent dat als bijvoorbeeld ondergronds de wortels beschadigd zijn, je dat ziet aan één tak. Of de tak is beschadigd. Snoei of zaag de tak er netjes af als het niet bijtrekt. Zomersnoei in juli/augustus is de beste snoeitijd voor een notenboom. ~Marie

Klaartje op 13 september 2017 om 13:49

Help! met de storm van vandaag is mijn notenboom omgevallen. Het is een hele bijzondere boom: geplant op onze trouwdag. Kan ik er nog iets aan redden? Met een tak een nieuwe boom kweken? Of met een noot? En hoe doe ik dat dan? Alstublieft: ik hoor het

Beste Klaartje, wat zonde! Laten we hopen dat de val van de boom niet symbool staat voor narigheid. Staat er nog een deel van de boom? Wie weet schiet hij opnieuw uit. Je kunt een walnoot inderdaad heel goed zelf planten, de kans is vrij groot dat er een mooi boompje voor terug groeit. Als je verschillende noten plant heb je een grotere kant van slagen. Overigens is het wel zo dat het zo’n 15 jaar kan duren voordat deze boom noten zal dragen. Bij een geënt exemplaar van de kweker gaat dat veel sneller, maar goed, die heeft natuurlijk niet die bijzondere waarde.

Sjako op 8 april 2018 om 20:32

Gisteren een tak van een notenboom gezaagd. De tak was zeker 10 cm dik. ik zag vandaag dat er veel vloeistof uit de wond van de boom druppelde. Is de notenboom nog te redden?

Beste Sjako. De notenboom is erg gevoelig voor bloeden. De sapstroom komt al vroeg in de winter op gang, dat is de reden dat hij beter in juni, juli of augustus gesnoeid kan worden. Dat de wond dagenlang blijft druipen maakt hem erg gevoelig voor infectie. Je kunt hem eventueel insmeren met houtas, dat stelpt het bloeden. Verder kun je niet meer doen als afwachten.

Johan op 31 mei 2018 om 14:34

Onder onze notenboom liggen afgevallen groene peervormige "vruchtjes". Hoe kan dat?

Beste Johan, zijn de vruchtjes bedekt met zwarte vlekken? In dat geval zou het kunnen gaan om een hardnekkige schimmel. Dit komt vaker voor op rijke grond (die sterk bemest is bijvoorbeeld). In dit het geval zou je met een grondige snoeibeurt veel kunnen bereiken. Het is natuurlijk wel van belang dat je zeker bent van het probleem. Controleer het blad ook op aantastingen. Heb je de aantasting gevonden, stap hiermee naar de kweker. Zo kun je het gericht aanpakken. Succes!

Hilde van Heusen op 6 juli 2018 om 12:06

Is er iemand die weet of de wortels van een walnoot zijn in te korten en bij wie ik hiervoor terecht kan? Wij hebben deze prachtige noot al zo'n 20 jaar en hij is magistraal; een echte eyecatcher in onze tuin en ook heel dankbaar v.w.b. schaduw en noten. Het lijkt nu echter of zijn wortels de zijkant van het zwembad indeuken terwijl er 15 jaar geleden toch schuimbeton omheen is gestort. We willen beiden heel graag behouden en zijn een beetje wanhopig op zoek naar een mogelijkheid. Kan iemand ons helpen; heeeeeeel graag!

Beste Hilde, ik raad je aan om hiervoor de hovenier te vragen. Vaak zitten oude bomen zo diep geworteld dat ze echt niet omvallen wanneer je een wortel wegsnoeit, maar ga je grote delen weghalen dan zou ik dat onder begeleiding doen. Succes!