Notenboom snoeien

Notenbomen zijn fantastische bomen, ze kunnen vrij groot worden en oud. Ze krijgen een prachtige karakteristieke vorm. Wordt hij te groot dan kun je een notenboom snoeien.

Notenboom-snoeien-walnoot

Notenbomen

De stam van een notenboom is licht gekleurd, grijsgroen en licht op tussen andere bomen in de winter. Ze staan graag op kleigrond, zoals in de Betuwe en in Zeeland. Nederland is het noordelijkste land waar ze goed kunnen groeien, nog noordelijker zijn de winters te koud en bevriezen de takken en de bloemknoppen. Het Franse klimaat is ideaal, hier geven ze een rijke oogst.

Notenboom planten

Noten groeien wat langzaam, maar wel gestaag door. Bedenk goed waar je hem plant, geef hem de ruimte. Reken op een uiteindelijke kroon van circa 8 tot 10 meter doorsnede. Een boom die te groot wordt is met snoeien in vorm te houden, bij een noot ligt dat wat gevoeliger. Lees meer over bomen planten.

Notenboom snoeien

Bij de noot komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang. Snoei je hem in deze periode, dan blijft de boom bloeden uit de wonden. Deze wonden blijven dagenlang druipen en zijn een infectiebron. Smeer eventuele wonden in met sigaren of houtas, dat stelpt het bloeden.

Snoei daarom pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn. Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit.  De wonden gaan nu niet bloeden en overgroeien meteen. Spaar de takken waar de jonge noten aangroeien. Stel de snoei niet later uit dan augustus.

Een notenboom mag grillig groeien, de takken zijn later sterk genoeg om een schommel of boomhut te dragen. Snoei bij een jonge boom de takken weg die elkaar kruisen en later kans op schuurplekken kunnen geven.

Als je ze snoeit in de winter, blijven ze bloeden en infecteert de snoeiwond gemakkelijk.

Gebruik een scherpe zaag en snoei niet meer dan 1/3 van het aantal takken weg. Bekijk de snoei video over een dikke tak zagen. Zorg voor scherp snoeigereedschap.

Soorten bomen

Noten worden gezaaid. Uit een vergeten walnoot kan een notenboom groeien. Het duurt een jaar of tien voordat een gewone walnotenboom Juglans regia vruchten krijgt. Kwekers konden zo lang niet wachten en selecteerden soorten die al als jonge boom al vrucht dragen. Vraag naar een rasboom, voor een goede oogst van smakelijke noten.

  • Juglans regia ‘Broadview’:  zelfbestuivend, 8-10 meter hoog, ideaal voor het Nederlandse klimaat.
  • Juglans regia ‘Buccaneer’: steile groei, ideale bestuiver, 15-18 m

Bron: Orahov

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Hilde van Heusen op 6 juli 2018 om 12:06

Is er iemand die weet of de wortels van een walnoot zijn in te korten en bij wie ik hiervoor terecht kan? Wij hebben deze prachtige noot al zo'n 20 jaar en hij is magistraal; een echte eyecatcher in onze tuin en ook heel dankbaar v.w.b. schaduw en noten. Het lijkt nu echter of zijn wortels de zijkant van het zwembad indeuken terwijl er 15 jaar geleden toch schuimbeton omheen is gestort. We willen beiden heel graag behouden en zijn een beetje wanhopig op zoek naar een mogelijkheid. Kan iemand ons helpen; heeeeeeel graag!

>

vtwonen (tuinieren) op 13 juli 2018 om 08:35

Beste Hilde, ik raad je aan om hiervoor de hovenier te vragen. Vaak zitten oude bomen zo diep geworteld dat ze echt niet omvallen wanneer je een wortel wegsnoeit, maar ga je grote delen weghalen dan zou ik dat onder begeleiding doen. Succes!

>

Johan op 31 mei 2018 om 14:34

Onder onze notenboom liggen afgevallen groene peervormige "vruchtjes". Hoe kan dat?

>

vtwonen.nl/tuinieren op 7 juni 2018 om 07:54

Beste Johan, zijn de vruchtjes bedekt met zwarte vlekken? In dat geval zou het kunnen gaan om een hardnekkige schimmel. Dit komt vaker voor op rijke grond (die sterk bemest is bijvoorbeeld). In dit het geval zou je met een grondige snoeibeurt veel kunnen bereiken. Het is natuurlijk wel van belang dat je zeker bent van het probleem. Controleer het blad ook op aantastingen. Heb je de aantasting gevonden, stap hiermee naar de kweker. Zo kun je het gericht aanpakken. Succes!

>

Sjako op 8 april 2018 om 20:32

Gisteren een tak van een notenboom gezaagd. De tak was zeker 10 cm dik. ik zag vandaag dat er veel vloeistof uit de wond van de boom druppelde. Is de notenboom nog te redden?

>

vtwonen op 17 april 2018 om 07:42

Beste Sjako. De notenboom is erg gevoelig voor bloeden. De sapstroom komt al vroeg in de winter op gang, dat is de reden dat hij beter in juni, juli of augustus gesnoeid kan worden. Dat de wond dagenlang blijft druipen maakt hem erg gevoelig voor infectie. Je kunt hem eventueel insmeren met houtas, dat stelpt het bloeden. Verder kun je niet meer doen als afwachten.

>

Klaartje op 13 september 2017 om 13:49

Help! met de storm van vandaag is mijn notenboom omgevallen. Het is een hele bijzondere boom: geplant op onze trouwdag. Kan ik er nog iets aan redden? Met een tak een nieuwe boom kweken? Of met een noot? En hoe doe ik dat dan? Alstublieft: ik hoor het

>

vtwonen op 29 september 2017 om 15:56

Beste Klaartje, wat zonde! Laten we hopen dat de val van de boom niet symbool staat voor narigheid. Staat er nog een deel van de boom? Wie weet schiet hij opnieuw uit. Je kunt een walnoot inderdaad heel goed zelf planten, de kans is vrij groot dat er een mooi boompje voor terug groeit. Als je verschillende noten plant heb je een grotere kant van slagen. Overigens is het wel zo dat het zo’n 15 jaar kan duren voordat deze boom noten zal dragen. Bij een geënt exemplaar van de kweker gaat dat veel sneller, maar goed, die heeft natuurlijk niet die bijzondere waarde.

>

Anoniem op 12 juli 2016 om 09:42

Ik neb een noteboom ,die is al zeker 25 jaar oud.
Maar de laatste 2 jaar verliest een gedeelte dat eerst goed in het blad komt
Al vroeg zijn bladeren,kan iemand mij zeggen hoe dit kan komen en wat ik er aan kan doen ,bij voorbaat bedankt.
Tonnie

>

Anoniem op 13 juli 2016 om 14:53

Beste Tonnie, weet je dat er een verband is tussen het bovengrondse en ondergrondse deel van de boom? Dat betekent dat als bijvoorbeeld ondergronds de wortels beschadigd zijn, je dat ziet aan één tak. Of de tak is beschadigd. Snoei of zaag de tak er netjes af als het niet bijtrekt. Zomersnoei in juli/augustus is de beste snoeitijd voor een notenboom. ~Marie

>

Anoniem op 26 juni 2016 om 08:15

Hallo,

Ik heb de vraag opnieuw verstuurd en kreeg ook de melding dat deze verstuurd was.
Is hij ook daadwerkelijk aangekomen?

m.v.g.
Henk

>

Anoniem op 27 juni 2016 om 07:58

Hoi Henk, de vraag is binnengekomen! Plus de reactie van Marie die je hier terugvindt :)

>

Anoniem op 17 juni 2016 om 09:47

Hallo Marie,

Ik heb al jaren een notenboom. Deze heb ik enkele jaren geleden gekortwiekt, omdat ik hem niet te hoog wilde laten worden.
IK denk dat ik dat niet op het goede moment heb gedaan (winter).
Het jaar erop geen noten. Het heeft enkele jaren geduurd sinds hij weer goed noten gaf. Ook dit jaar draagt hij goed.
Echter de takken in de kroon zijn weer behoorlijk de hoogte in gegaan en gaat mijn zonnepanelen hinderen. Ik wil eigenlijk de hoog opgaande takken eruit halen, maar ben bang dat dit ten koste van de boom gaat. Ook naar de zijkant wordt hij te breed en komt hij in hazelnoten die er ook staan. Nu lees ik dat je dit eigenlijk moet doen als er nog noten op hangen, in juli of augustus. Kan ik dat dan ongestraft doen?
IK ben natuurlijk wel de noten kwijt.

Groeten
Henk

>

Anoniem op 27 juni 2016 om 07:59

Hoi Henk, als het moet, dan moet het. Als je kunt wachten tot half juli is het beter voor de boom. Het gaat dan ten koste van en gedeelte van de oogst maar de snoeiwonden herstellen beter en de boom gaat niet bloeden zoals in na wintersnoei. Door regelmatig te snoeien houd je boom in vorm. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 3 juni 2016 om 07:43

Hallo Marie,

Ik heb enkele dagen geleden een vraag verstuurd, maar zie hem niet terug.
Is deze dan niet aangekomen?

Groeten
Henk

>

Anoniem op 8 juni 2016 om 15:15

Beste Henk, we hebben je vraag helaas niet voorbij zien komen. Dit berichtje wel ;) Wil je het nog eens proberen?

>

Anoniem op 12 november 2015 om 08:44

Hoi Harry, je kunt nu nog net snoeien als het om dunne takken gaat. Echt dikke takken snoeien, daarvoor moet je eerst een test doen. Met dit zachte weer blijft de sapstroom langer op gang, zaag een tak af. Als hij meteen begint te bloeden, stop je en stel je de snoei uit tot maart. Als hij na een dag nog niet bloedt, is hij echt in winterrust en kun je verder gaan met snoeien. Afnemende maan is overigens de beste snoeitijd om bloeden de voorkomen. Kijk eerst naar buiten, naar de maanstand. ~Marie

>

Anoniem op 10 november 2015 om 21:03

hallo Marie
ik had meekregen dat sept de beste maand is om de walnoot flink terug te kunnen snoeien maar ja sept is al een paar maand terug en om nou tot volgend jaar sept te wachten met terug snoei duurt me beetje te lang zou ik in voorjaar de walnoot ook in kunnen korten ?? en welke maand is beste daar voor maart ??

Shop suggesties

Inspiratie suggesties