Beukenhaag snoeien

De beukenhaag en de haagbeuk dienen minimaal één keer per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een brede selectie aan snoei- en takkenscharen.haagbeuk-snoeien-420

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben duidelijkere nerven.

Wanneer snoeien?

Snoei de beukenhaag en haagbeuk altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal rond 21 juni. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag. Te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding omdat deze binneste bladeren nog geen zonlicht hebben gezien en daardoor bruine bladeren, maar met een paar weken trekt het in principe weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. Meer snoeien kan altijd, hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden.

Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen? Snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. Als de haag dan weer in bloei komt, groeit deze volgens de door jouw bepaalde vorm.

Beukenhaag snoeien

De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar.

Dichte haag

Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. Het snoeien begint al bij het aanplanten van de haag. Na het planten moeten de puntjes namelijk een klein beetje worden ingekort.

Hoe vaker je een haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Want als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt.

Strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo haagschaar K-2750

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 9 november 2012 om 18:31

Mijn beukenhaag is wat te hoog geworden , kan ik deze halveren zo ja wanneer?

Anoniem op 12 november 2012 om 13:35

Beste Hellen, de grove terugsnoei van de beukenhaag kun je het best in maart doen. Als de takken te dik zijn, kun je het best een snoei- of kettingzaag gebruiken. Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 28 februari 2013 om 14:42

Mijn haag van haagbeuk is aan de zuidzijde te breed geworden. Kan ik deze fors (20 tot 30 cm) terugsnoeien en zoja wanneer is de beste tijd?

op 7 maart 2013 om 10:37

Dag Wim, kijk eerst nog eens goed of je een beukenhaag of haagbeuk hebt staan. Als het een beukenhaag (Fagus sylvatica) is, dan moet je oppassen met snoeien aan de zuidkant. De beuk heeft een dunne bast, deze komt door de rigoureuze snoei veel meer in het licht, en krijgt (echt waar) last van zonnebrand. Snoei deze niet te diep terug. Laat ca 40 cm aan de zonzijde staan. Aan de schaduwkant kun je wel dieper terug knippen. De groei is altijd minder in de schaduw. Of snoei de haag terug als hij al in het blad staat , half mei, zorg dat er voldoende blad over is om schaduw op de bast te geven. Doe dit liever niet in de felle zon. Een haagbeuk (Carpinus betulus) kan wel drastisch gesnoeid worden, daar is het nu de tijd voor. Snoei de haag aan de onderkant breder dan bovenin. Strooi rondom de haag meteen een laag goed verteerde compost. Succes! Marie (tuinieren.nl)

op 18 april 2013 om 12:56

Dag Antoon, bedankt voor je vraag, we nemen hem mee tijdens ons spreekuur volgende week woensdag. Je zult dan een antwoord krijgen.

Anoniem op 18 april 2013 om 12:57

Twee jaar geleden heb ik ongeveer 25 m haagbeuk geplant. Hij doet het geweldig (koemest bij het planten en voldoende beregenen in de zomer). Het uitgangsmateriaal was ongeveer 60 cm.

Mijn vraag is: de stekjes waren vaak vertakt en hadden niet altijd een hoofdstam. Hoe kan ik toch een rechte haag maken van ongeveer 2 meter hoog? Ik heb al een geleidedraad gespannen op 70 cm hoogte.

Ik denk dat het met geleiden nog een hele klus zal zijn en ben bang dat hij dan bovenin toch niet stevig, recht en dicht zal worden.

Sorry mijn email-adres was niet correct.
Met vriendelijke groet, Antoon

op 24 april 2013 om 12:18

Om een dichte haag te krijgen moet je snoeien. De zijtakken knip je terug in mei. Om een dichte haag te krijgen, knip je de kop terug. Hier groeien straks weer nieuwe kopscheuten uit. herhaal dit elk jaar. Geef na het snoeien mest.Je vraag is bantwoord tijdens ons spreekuur, bekijk op Facebook alle reacties op jouw vraag

Anoniem op 13 juni 2013 om 19:38

Wij willen onze beukenhaag tot 2 meter laten groeien. Nu heeft de gemeente de pas aangeplantte haag op onze grond op 1 meter afgekort. Wat zijn de gevolgen? Kan ik de haag er het beste uithalen en opnieuw planten om toch een mooie haag te krijgen?

Anoniem op 22 juni 2013 om 11:45

nee de haag gewoon laten staan
en door laten groeien wordt alleen maar mooier van
heeft de gemeente u er toestemming voor gevraagd

Anoniem op 24 juni 2013 om 17:18

De gemeente heeft ons geen toestemming gevraagd.
Het is op de volgende manier gelopen: Gemeente heeft grond uitgegeven met de mededeling dat zij een beukenhaag zouden plaatsen. Aan de voorkant zou de haag op 1 meter gehouden worden, over de hoogte van de haag aan de zijkant is niets over afgesproken. Nadat de gemeente deze geknipt heeft beweren ze dat ook de zijkant op 1 meter gehouden zou worden. Overigens zouden ze twee jaar onderhoud doen maar de dode exemplaren hebben ze na 1,5 jaar nog steeds niet vervangen.
Volgens mij hebben ze echter weinig recht van spreken omdat de haag op onze grond staat.

Anoniem op 6 augustus 2013 om 12:15

Hoi, mijn beukenhaagje is nu het tweede jaar ingegaan. Er zitten veel bladeren in de top van de haag maar nauwelijks iets onderin. Het ziet er eigenlijk niet uit. Nu lees ik dat ik augustus nog mag snoeien. Is het dan de bedoeling dat ik nu de bovenkant smal knip (zodat er zonlicht bij de onderkant kan komen) en dan de onderkant een klein beetje knip (zodat het kan vertakken)?

Ik hoor het graag.

Anoniem op 9 augustus 2013 om 16:58

haagbeukhaag
op sommige plaatsen heb ik bladverlies.Welke remedie kan ik toepassen . voorbaat dank

op 15 augustus 2013 om 10:41

Hoi Alexander, je vertelt niet of de haag nog hoger mag groeien. De meeste groei zit inderdaad altijd boven in. Door ze nu te toppen, stimuleer je inderdaad de groei onderin. De groei in de hoogte leg je dan stil, als de haag hoger moet worden, laat dan wat scheuten doorgroeien tot de gewenste hoogte en top ze dan. Knip niet te veel weg aan de onderkant, hier groeit hij het langzaamst. Geef alvast najaarsmest, dan geef je hem reservevoedsel mee voor de winter. Succes!

op 15 augustus 2013 om 10:45

Beste Eric, waarschijnlijk heeft de haag een tekort aan voedingsstoffen. Door de haag in het vroege voorjaar en in het najaar te bemesten met tuincompost of organische meststof voorkom je kale en gele plekken. Andere remedies kunnen zijn: bij droogte water geven, zorgen voor genoeg zonlicht (staat er iets voor de haag wat het zonlicht tegenhoudt?) en regelmatig snoeien (minimaal eenmaal per jaar, rond de langste dag (21 juni), maar voor een vollere haag kan het ook vaker).

Anoniem op 21 augustus 2013 om 19:07

Hallo, wij hebben onze beukenhaag van de week op een andere plek gezet in verband met aanpassing voortuin. Hij moet bijgesnoeid worden vanwege de plek waar hij is komen te staan. Ook aan de bovenkant is hij te lang, onderin te weinig blad. Mijn vraag is: nu de beukenhaag al stress heeft vanwege het overplanten (heeft twee dagen in een kluit op de grond gelegen), is het dan wel verstandig om meteen ook de bovenen zijkant te snoeien?
Groet
Gaston

Anoniem op 6 september 2013 om 10:28

Onze beuk (die bruin blad houdt in de winter) is eigenlijk veel te breed geworden, ook zitten er wat gaten in. Is het mogelijk om hem heel rigoreus terug te snoeien richting de stam om ‘m zo smaller én compacter te krijgen?

op 11 september 2013 om 16:37

Beste Maria, je kunt een beuk best rigoreus terugsnoeien, laat ca 20cm van de takken staan. Snoei eerst aan één kant, maak gladde wonden, gebruik scherp gereedschap. De andere kant doe je een jaar later. De beuk kan verbranden als de bast ineens in de zon komt, snoei hem in de winter, dan krijgt hij tijd om te wennen aan de zon. In de nieuwste Tuinieren nr 9 vind je op blz 13 een mooie aanbieding voor snoeigereedschap.

op 11 september 2013 om 16:39

Beste Gaston, je hebt gelijk, overplanten midden in de zomer, en 2 dagen boven de grond, dat geeft veel stress aan een plant. Snoeien van de zijkant en hoogte moet wel, door het overplanten zijn er al wortels beschadigd. Door te snoeien breng je weer evenwicht. Leven de beuken nog? De zomer is niet het beste tijdstip om een beuk over te planten.

Anoniem op 11 september 2013 om 20:03

Beste Marie, vooruitlopend op je antwoord heb ik de beuk toch maar vast gesnoeid, 10 dagen na overplanten. Heb ik dus goed blijkbaar aan gedaan, alhoewel misschien wel (te) laat na overplanten. Of de beuken nog leven weet ik niet, het blad is bruin, het haagje oogt nu wat troosteloos…

Anoniem op 16 september 2013 om 17:08

Geweldig deze snoeikalender.
Wij hebben nogal een assortiment planten, struiken en boom(pjes) in de tuin en U geeft een prachtig overzicht
hoe en waar te “knippen”
Hartelijk dank

Anoniem op 28 oktober 2013 om 14:05

Wij hebben een beukenhaag en de vraag is kan je de haag omdat hij vrij breed wordt terugsnoeien tot bijna aan de stam, en kan dit in november of december.

op 1 november 2013 om 13:44

Dag Jeanet, een te brede beukenhaag kan je best snoeien, let op dat de bast niet verbrand. Kijk ook bij het antwoord aan Maria, hierboven. Het kan prima in de winter, dan is er minder zon en minder kans op verbranding.

Anoniem op 10 november 2013 om 14:48

Ik wil mijn beukenhaag hoger laten groeien. Nu lees ik verscheidene verschillende reacties. Moet ik een haag snoeien aan de top om zodoende een hogere haag te verwezenlijken? Of laten groeien totdat de juiste hoogte bereikt is. Ik wil een volle haag van ongeveer 2 meter hoog. De haag is 2 jaar geleden gepoot. Bedankt.

op 14 november 2013 om 16:21

Elke haag heeft zijn eigen snoeibehandeling. Een beuk wordt mooi vol als je de top eerst laat doorgroeien tot hij de gewenste hoogte heeft en dan pas knip je de top eruit. Knip wel de zijtakken telkens iets terug om een dichte haag te krijgen. Succes!

Anoniem op 19 januari 2014 om 20:34

Ik heb bij mijn nieuwe woning een beukenhaag als afscheiding.
Deze haag is erg breed kan ik die nu nog flink terug snoeien

op 22 januari 2014 om 16:49

Ja, snoeien kan prima in de winter, dan is er minder zon en minder kans op verbranding. Snoei alleen niet bij vorst. Als de heg heel oud en breed is, snoei dan eerst aan één kant en volgend jaar de andere kant. Dan herstelt hij sneller.

Anoniem op 25 januari 2014 om 18:23

ik wil mijn beukhaag groen verplaatsen naar de andere kant van de tuin
kan het nu,en kan ik hem dan ook toppen

op 30 januari 2014 om 13:28

Als hij er nog niet zo lang staat, kan je hem nu verplanten. Staat de haag er al langer dan 5 jaar, dan wordt het lastig om hem te verplanten. Toppen doe je als hij de gewenste hoogte heeft.

Anoniem op 23 februari 2014 om 10:51

Hallo, wij hebben een mooie beukenhaag, maar elke zomer komen er zwermen witte plakvliegjes in. Is hier wat aan te doen?

op 26 februari 2014 om 15:35

Zoals je het zelf al beschrijft, heb je waarschijnlijk te maken met witte vlieg. Dit kun je bestrijden met een biologisch middel dat te koop is bij het tuincentrum.

Anoniem op 27 februari 2014 om 08:40

Wij hebben net een huis gekocht met een verwaarloosde beukenhaag. We willen heb minder breed maken en zien nu al, door de zachte winter, knoppen ontstaan. We zijn bang dat hij niet meer uitloopt als we hem flink smaller maken. Wanneer kunnen we hem het best snoeien, gezien de zachte winter. En tot hoe ver mag je gaan?

op 3 maart 2014 om 12:54

Dag Marieke, een correctie. Dit is waarschijnlijk toch geen witte vlieg, maar bladluis die uitvliegt. Controleer vanaf dat het blad eraan komt of je groene luizen ziet, spuit ze eruit met een harde water straal of een biologisch middel. De witte luizen zijn wolluizen, ze beschermen zich met een wit laagje. Deze zijn wat lastiger te bestrijden. Ze zitten vaak in de jonge scheuten, snoei ze eraf en ruim de takken op. Lees meer bij bladluis bestrijden.

Anoniem op 25 maart 2014 om 18:30

onze haag is te breed; er staan nu al groene knopjes aan, kunnen we ze nu nog drastisch insnoeien (tot op 20 cm van de stam?

op 28 maart 2014 om 13:07

Dag Helga. Ja, dat kan. Ze groeien het hardst aan de kant waar de zon schijnt, deze kant kun je drastischer snoeien dan de schaduwkant. Als het een oude haag is, is tot op 20cm van de stam erg veel tegelijk. Probeer eerst één kant en volgend jaar de andere kant. Succes.

Anoniem op 16 mei 2014 om 13:48

Ik heb de haag( beuk) onlangs moeten verplaatsen ivm tuinaanleg en bestrating. Het zijn nog hele jong planten, vorig najaar gezet. Ze hebben een halve dag onder een natte doek gelegen, daarna teruggezet. Wat moet ik doen? Kan ik iets extra geven?

Anoniem op 21 mei 2014 om 10:40

beste,

ik heb de haagbeuk rond half mei sterk teruggesnoeid tot bijna tegen de stam dit is wel de zuidkant.
kan dit problemen geven ?

op 22 mei 2014 om 11:27

Beste Marga, geef ze bij droog en zonnig weer extra water. Heb je vivimus door de plantgeul gemengd? Dit is een bodemverbeteraar, ze slaan dan beter aan.

Anoniem op 23 mei 2014 om 11:56

Al mijn beukenhagen zijn nu gesnoeid
Hartelijk dank voor de adviezen en wilt u mij uitschrijven uit uw bestand.
Indien nodig neem ik weer contact met u op.
Met vriendelijke groet
Ad tersteeg

Anoniem op 23 mei 2014 om 11:58

Geen

op 28 mei 2014 om 14:09

Beste Geert, jij houd wel van een experimenteren, als er veel zon schijnt, kan dat bastverbranding geven. De regenachtige dagen nu helpen wel om de bast aan de zon te laten wennen.
Afwachten maar.

Anoniem op 4 juni 2014 om 11:58

In mijn beukenhaag zit -helaas- meeldauw.
Is het een optie om de haag kaal te knippen, en daarmee de meeldauw te verwijderen?
Of zijn er betere opties? Zwavel spuiten heb ik al een keer gedaan…

Anoniem op 9 juni 2014 om 18:17

We hebben 4,5 jaar geleden een beukenhaag geplant. Deels 1,80 en deels 1,00 meter hoog. Doet het prima. Is het mogelijk om de haag in zijn geheel 0,50 cm. te verplaatsen?

op 12 juni 2014 om 09:15

Hoi Suzanne. Een beukenhaag kun je verplanten maar absoluut niet nu! Wacht tot het blad van de plant af is gevallen, zo rond november. Op dat moment is de sapstroom tot stilstand gekomen en gaat de struik in winterrust.

op 13 juni 2014 om 08:24

Beste Aart-Jan, je hebt het goed gezien meeldauw zit vaak in de jonge scheuten. Als je deze snoeit, ben je al een groot deel van de aantasting kwijt. Zwavel spuiten helpt, preventief spuiten kan ook, met een plantversterker, zoals Vital. Dan leg je een laagje over het blad, waar de schimmel geen vat op heeft. Succes!

Anoniem op 24 juni 2014 om 10:24

De tuinman heeft pas onze beukenhaag gesnoeid. Erg drastisch. Je kijkt er nu doorheen naar de buren. De privacy is weg. Groeit de haag nu nog wel weer snel dicht of zitten we de hele zomer te kijk? Moeten we sproeien eventueel?

op 26 juni 2014 om 13:38

Hoi Jan, de haag is op tijd gesnoeid, de beuk maakt nu weer nieuw blad aan. Ze zijn wel gevoelig voor zonnebrand op de stam. Geef wat hagenmest en water, dan stimuleer je haag om meer blad te maken.

Anoniem op 26 juni 2014 om 16:05

De volgende vraag is al meerdere malen beantwoord en ondanks dat is het me niet duidelijk. Als je een beukenhaag rigoreus wilt snoeien zou dat ik de winter moeten volgens de antwoorden. Er staat ook dat het beter is om niet na september meer te snoeien ivm mogelijke nachtvorst.
In maart kun je nog nachtvorst hebben, dussss toch in de winter of ??

mvg en bvd

Dick

Anoniem op 30 juni 2014 om 16:59

Wij willen onze beukenhaag (nu zo’n 2 meter hoog) halveren. De hoofdstammen zijn inmiddels zo’n 4 cm dik. Maakt het nog uit waar ik de stam doormidden zaag?

op 2 juli 2014 om 11:59

Beste Dick, Gelukkig weet de beuk zelf het beste wat hij moet doen. Ze lopen niet voor niets pas begin mei uit. En dan is de kans op nachtvorst bijna over. Rigoureus snoeien doe je bij voorkeur in de winter in het voorjaar daaropvolgend loopt de beuk weer uit.

op 2 juli 2014 om 13:04

Hoi Alexander, de hoogte bepaal jij, gebruik een scherpe zaag en zaag ze niet helemaal horizontaal af, het regenwater moet eraf kunnen rollen.

Anoniem op 25 juli 2014 om 08:10

graag zou il willen weten hoe het komt dat mijn haag dor word en kan ik nu nog snoeien ze word maar niet dik

Anoniem op 25 juli 2014 om 20:40

Beste,

In November vorig jaar hebben wij een 7m haagbeuk laten planten van 1-1m25 groot. De haag doet het over het algemeen prima en werd al eenmaal gesnoeid in mei. Er zijn echter een drietal planten die niet groeien in de hoogte en er is geen eindknop/hoofdstam meer zichtbaar. De planten splitsen als het ware in verschillende zijtakken aan de top. Hoe kunnen we dit best oplossen? Het verschil in hoogte met de andere planten bedraagt tot 40 cm

Anoniem op 29 juli 2014 om 21:59

Dag,

Onze nieuwe beukenhaag met planten van 1,25 meter welke wij in het afgelopen najaar hebben geplant krijgt in het zonnigste gedeelte van de tuin bruin blad en sommige zijn volgens mij al dood. Wat kunnen we hier nog aan doen, of moeten we van het najaar gewoon nieuwe planten. Graag uw reactie. Bij voorbaat dank.

Groet,

Bennie

op 5 augustus 2014 om 13:50

Beste Leon, als de haag nu dor wordt, komt dat door een watertekort. Je kan ze nu nog licht snoeien en mesten. Geef de helft van het voorjaars mestadvies op de verpakking. Voor een beuk moet je ook geduld hebben. Succes!

op 5 augustus 2014 om 13:51

Beste Tim, als de heg nog hoger moet worden, kun je proberen een zijtak omhoog te leiden langs een bamboestok. Dit kan dan de nieuwe top worden. Bij een beukenhaag knip je de top pas uit de plant als ze de gewenste hoogte hebben.

op 5 augustus 2014 om 14:43

Beste Bennie, een beuk laat duidelijk zien of hij het naar de zin heeft. Het bruine blad in de zon is verbrand, te veel zon en te weinig water. Markeer de planten die nu al dood zijn, en vervang ze vanaf november. Een druppelslang die regelmatig aan staat voorkomt dit soort uitval. Je koopt het in de webshop http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-druppelslang-75-m-p84216.html

Anoniem op 25 augustus 2014 om 22:23

kan je beukenhaag zelf stekken of takje pakken en in water zetten en laten wortelen ?

Anoniem op 10 september 2014 om 11:11

Hoi Diana, beukenhaag kun je zelf zaaien, verzamel binnenkort de beukennootjes en zaai deze. Dat is de beste manier.

Anoniem op 14 februari 2015 om 15:22

Mijn vraag betreft een zeer oude, zeer verwaarloosde beukenhaag langs onze (nog aan te leggen) straat. Onze vraag als bewoners: hoe kan deze bijna bomenhoge (6m) haag met wijd overhangende takken het beste gesnoeid worden? Lopen de stammen weer uit of blijft hij dan van onderen kaal? Wij als bewoners willen deze haag graag behouden vanwege zicht- en geluidsbescherming. Mvg Frederike

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:40

Beste Frederike, een oude hoge haag is inderdaad onmisbaar voor de privacy. Wil je alleen de breedte of ook de hoogte aanpassen? Een beuk loopt weer uit, als je hem goed verzorgt. Hak geen wortels weg als je het pad aan wilt leggen. Snoei eerst de ene kant van de haag terug en een jaar later de andere kant. Zo geef je de oude haag de kans om te herstellen. Doe het snel, beuken zijn gevoelig voor zonnebrand op de dunne schors. Als de zon meer gaat schijnen, kan de bast verbranden. Knip daarom de takken niet helemaal weg, laat ongeveer 40 cm van de takken staan, zij geven de nodige schaduw. http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/haagbeuk-beukenhaag-snoeien ~Marie

Anoniem op 15 april 2015 om 11:47

6 jaar geleden in het najaar beukenhaag geplant. Het waren toen echt sprietjes. Na het planten op ongeveer kniehoogte gesnoeid.
De hoofdstammetjes zijn nu redelijk uitgegroeid (diameter 2.5-4 cm) en de haag is aan de bovenkant (inmiddels heuphoogte) vrij vol, maar onderin is het armoe troef.
Kan ik dat nog herstellen, zoja, hoe?

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:56

Hoi Karen, je hebt al gemerkt dat planten het liefst naar boven groeien. Als de onderkant in de schaduw staat en de top niet, zal het lastig zijn deze onderkant nog dicht te krijgen. Zorg dat er voldoende licht op de onderste takken valt. Haal eventueel planten weg die er tegenaan groeien. Knip ook aan de breedte wat weg. En de buitenste topjes van de onderste takken, zo dwing je ze tot uitlopen. En had ik al genoemd dat een hand hagenmest ook een groeistimulans is? Succes! ~Marie

Anoniem op 16 april 2015 om 09:59

Hartelijk dank! De ene kant van de haag is vorig jaar al gesnoeid door de eigenaar van het perceel aan de andere kant. We willen inderdaad ook de hoogte behoorlijk inkorten. Dat zijn al hele dikke takken en zeker 4 m lang… Hoop dat de ingreep nu nog kan, want we hebben nog steeds geen groen licht van de gemeente en de projectontwikkelaar die hierover beslissen. Het inkorten van de zijtakken tot 40 cm lijkt me een goed idee. Tot wanneer kunnen we de ingreep uitvoeren? Het kan wel mei-juni worden voordat erover beslist is. Mvg Frederike

Anoniem op 16 april 2015 om 16:07

Hoe laag kan ik een beukenheg maken, wil een alternatief voor buxus.

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:20

Hoi Rob, als je bij buxus aan een kniehoge haag denkt, is beukenhaag geen goed alternatief. Die wil veel hoger groeien. Probeer een lage Liguster “Lodense’ of de wintergroene struikkamperfoelie http://www.tuinieren.nl/plant/struikkamperfoelie-lonicera-elegant ~Marie

Anoniem op 30 april 2015 om 20:31

Hallo, in februari hebben wij een beukenhaag geplant. Hieraan is tot op heden nog geen enkel groen blaadje te vinden. Moeten we ons al zorgen maken?

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:14

Hoi Annie, de beuk loopt laat uit, zeker als het net geplant is. Heb je voldoende water gegeven in de afgelopen maanden? Krab met je nagel over de bast, als het eronder groen is, komt het goed. Binnen een week moet je nu de eerste knoppen zien schuiven en uitlopen. Vraag het ook na bij je leverancier, misschien heb je een slechte partij gekregen, waarvan de wortels uitgedroogd waren. ~Marie

Anoniem op 11 mei 2015 om 20:24

Beste Marie,

Wij hebben drie weken geleden een beukenhaag geplaatst. Moeten wij deze binnenkort nog bemesten? Er zitten veel knoppen in en op enkele plaatsen zijn deze al uitgekomen.

Bedankt voor je reactie, Mariska

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:16

Hoi Mariska, als je bij het planten al compost of vivimus bodemverbeteraar van DCM door de grond hebt gemengd, is dit genoeg voor de eerste weken. Geef ze een hand mest eind juni. Dan geef je ze weer energie voor de rest van de zomer. Blijf ze nog even goed water geven, dat hebben ze nu wel nodig. ~Marie

Anoniem op 17 mei 2015 om 17:07

Hallo, wij hebben 3 weken geleden beuken geplant voor haag, nou hoor ik dat het wat laat in tijd is voor aanplanten klopt dit? Veel zijn inmiddels uitgelopen maar er blijven ook wat achter, komt dit nog goed? Ik heb wel DCM viviroot gebruikt

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:42

Hoi, aan je voorbereiding zal het niet liggen! Beuken lopen altijd wat later uit, zeker als ze net verplant zijn. Controleer ze regelmatig op wolluis, dat zijn die witte vlokjes op het blad. En verder is het afwachten… ~Marie

Anoniem op 2 juni 2015 om 20:12

Ik heb november 2013 een beukenhaag geplant. Veel planten komen nu goed uit. Enkele andere hebben wel knoppen maar nog geen blad, of een blad dat zich niet verder ontvouwt. Wat kan de reden zijn?

Of moeten we gewoon geduld hebben?

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:44

Beste Rob, als de beuken vorig jaar wel gewoon zijn uitgelopen, moeten ze het dit jaar weer doen. Beuk loopt laat uit, begin juni moeten ze echt wel blad hebben. Krijgen ze voldoende water? Luizen? Dit zijn de eerste oorzaken van minder groei. Laat je het nog weten wat het is? ~Marie

Anoniem op 9 juni 2015 om 09:03

Mijn beukenhaag heeft aan de ene kant niet genoeg blad.
Staat aan de zijkant van een overkapping maar niet eronder.
Verder ben ik w.s. te voorzichtig met knippen.Hoe ver kun je terug knippen? Ook verder dan de blad-aangroei zodat het in het volgende jaar dikker wordt?

Gr Theo

Anoniem op 21 juni 2015 om 16:49

Goedendag,
Mijn beukenhaag van 10 meter groeit op enkele planten uitstekend. Slechts 5 planten aan het eind van de haag heb ik moeten vervangen wegens arme groei en dorre kleur. Jammer genoeg heb ik hier 5 haagbeuk-planten voor teruggezet, het gekartelde blad, maar deze zomer zijn ze na een korte opleving in korte tijd veranderd in dorre en schriele exemplaren. 1 daarvan is helemaal dood.
Wat kan daarvan de oorzaak zijn?
De haag staat achter een stacaravan aan de noordzijde. De probleemplanten staan aan het eind van de caravan. Tocht? Weinig zon?
Het overgrote deel van de haag doet het namelijk wel uitstekend. De grond waarin zij staan is Brabantse zandgrond.
Bij voorbaat dank

Anoniem op 25 juni 2015 om 12:27

Goedemiddag we hebben oct/nov een rode beukenhaag gezet nu in juni is de helft in blad maar de andere helft geeft geen blad ze zijn wel hard in de lengte gegroeid zou het komen omdat deze bomen pas in de middag in zo’n komen te staan of door het koude voorjaar en de koude nachten wat zou er nog helpen bemesting is dat soms een optie . BVD John Vervelde

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:23

Hoi Alex, het blijft lastig, die naamsverwarring tussen beukenhaag en haagbeuk. Zandgrond is schraal en arm. Meng bij het planten bodemverbeteraar zoals Vivimus van DCM door het plantgat. Dan slaan de planten beter aan. Vergeet niet om ze het eerste jaar extra water te geven. Je zult altijd groeiverschil zien tussen zon en schaduwstukken. ~Marie

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 09:15

Beste John, het eerste jaar na het planten lopen beuken later uit. Wat ze nu nodig hebben is water. Er kan inderdaad verschil zitten in beuken die in de zon staan en beuken die in de schaduw staan. Water geven en afwachten. Geef ze in augustus wat mest. ~Marie

Anoniem op 9 augustus 2015 om 16:46

Hey,
Kan ik een beukenhaag dermate snoeien zodat het een haagbeuk wordt?
Met lieve dank!

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 07:56

Hoi Ingrid. De beukenhaag (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn twee verschillende soorten ‘bomen’. Het verschil zit ‘m in de bladeren: de eerste behoudt zijn bruine blad in de winter terwijl die tweede zijn bladeren verliest. Je ziet het verschil ook in de zomer: de nerven van de bladeren van de haagbeuk zijn veel dieper dan bij de beukenhaag. De wijze van snoeien maakt uiteraard geen verschil!

Anoniem op 18 augustus 2015 om 22:34

Onze beukenhaag is 80cm hoog en moet naar 2m. En zo dicht mogelijk worden. Nu vroegen wij ons af of het verstandig is om de uitlopers van de beukenhaag nu nog een keer te toppen en/of de zijkanten te snoeien. De uitlopers zijn nu zo’n 20cm hoog. Alvast bedankt voor uw reactie. M.v.g. Marieke

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:38

Hoi Marieke, dat is een meerjaren plan! Snoei nu alleen de zijkanten en laat de toppen doorgroeien. Zo groeit een beukenhaag het snelst. En vergeet niet om hem af en toe te voeden met een organische mest. ~Marie

Anoniem op 7 september 2015 om 15:11

Mijn haagbeuk (groen en bladbehoudend) van 2,5m hoog wil ik terugsnoeien naar 1,7m. Wanneer en hoe moet ik dat aanpakken?
Groeten Sjef

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 08:06

Hoi Sjef, jouw haag noemen we een beukenhaag. Ze zijn gevoelig voor felle zon op de bast. Kijk dus goed waar de zon vandaan komt. Je kunt nu al snoeien, het is wel een flink stuk wat er af moet. Kijk verder bij beukenhaag snoeien voor meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/haagbeuk-beukenhaag-snoeien ~Marie

Anoniem op 9 oktober 2015 om 09:48

Op welk tijdstip stopt de sapstroom (dit jaar) ongeveer, m.a.w.: flink snoeien van de haagbeuk kan per….?

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:00

Hoi Aad, het is lastig om het precies aan te geven. Snoeien kan in oktober, november en december zonder problemen. Afhankelijk van de winter, komt deze in februari al voorzichtig op gang. Dus, kies voor de veilige kant en snoei nu. ~Marie

Anoniem op 3 oktober 2016 om 15:31

Hoi Aad,

Dit jaar zal het veel later zijn doordat het warme weer zich heeft doorgetrokken tot eind september. Kijk het dus eerst nog even aan.

Met vriendelijke groet,

Rick Schoonderwoerd
https://opdrachtplaats.nl

Anoniem op 17 januari 2017 om 13:10

Hallo,
kan ik nu, terwijl het 's nacht nog matig vriest, de beukenhaag snoeien of moet ik wachten tot de vorstperiode voorbij is? Maar dan is de kans groot dat de haag al begint uit te lopen, mag er dan wel gesnoeid worden?

Met vriendelijke groeten,
Brigitte

Hoi Brigitte, ja hoor, je mag de beukenhaag (Fagus Sylvatica) in de winter snoeien. Mits het niet vriest. Succes!

Anoniem op 2 april 2017 om 08:18

ik heb een haag die aan de bovenkant met elkaar verbonden is door een boog Nu vind ik de haag te open worden is het misschien een optie om de boog eraf te halen zodat de onderkant meer voeding krijgt?

Beste Beppie, we denken dat het niet aan de voeding ligt, maar dat lichtgebrek de oorzaak is van de open plekken. Daarom wordt er vaak geadviseerd een heg naar boven toe smaller te snoeien, zodat de bovenkant geen schaduw geeft op de onderkant. Als bij jouw haag de boog voor teveel schaduw zorgt dan kun je hem wat smaller knippen, zodat de haag zelf genoeg zonlicht krijgt.

Anoniem op 28 mei 2017 om 13:44

Wij hebben,vlgs. zeggen, een haagbeuk als heg. Deze vinden we eigenlijk niet echt mooi dus ik heb hem aan de onderzijde drastisch kaal gemaakt voor beplanting daaronder.
Nu blijven er steeds bladeren en kleine takjes ann de stam komen. Kan ik dan voorkomen door ,waar ik gesnoeid heb, de "wond" aan te smeren met bijv. teer of is daar iets ander voor?

Beste Leo. Grappig, want ik vind de haagbeuk juist één van de mooiste hagen die er is. Maar smaken verschillen natuurlijk. Het teer is bedoeld om snoeiwonden of ziek hout te behandelen en bloeden te stoppen, ik denk dat het geen succes wordt als je de complete onderkant ermee gaat insmeren. Overigens lopen de takken dan gewoon op een ander punt uit als daar licht invalt. Wat zou kunnen helpen is door ervoor gewoon planten neer te zetten; deze nemen het licht weg, grote kans dus dat er door de dichte beplanting nauwelijks wat terug groeit.

Frank op 20 september 2017 om 11:48

Mijn beukenhagen zijn te dik geworden en van binnen erg kaal. Hoe krijg ik weer dunnere en vollere hagen???

Beste Frank, snoei hem drastisch terug op het moment dat het blad gevallen is/ bruin is. Kies hiervoor een vorstvrije dag uit. De sapstroom ligt stil in de winter en zo heeft hij het minste te lijden. Snoei zo dat de haag licht taps toeloopt naar boven toe. Verwen hem na zijn snoeibeurt met een dikke laag compost, die je licht rond de wortels inwerkt. Geef tijdens het uitlopen in het voorjaar geregeld water, zo kan hij goed herstellen.

PAUL op 25 mei 2018 om 08:58

WANNEER KAN IK EEN BEUKEN HAAG TERUG SNOEIEN HIJ IS NAMELIJK TE BREED IK WIL HEM SMALER MAKEN WANNEER IS HET DE BESTE TIJD DAAR VOOR

De jonge takjes wegsnoeien (schoonheidssnoei) kan altijd. Als het gaat om het drastisch inkorten van de dikke takken (verjongingssnoei), kun je beter het einde van de winter, een vorstvrije dag in februari of maart, afwachten. In die maanden is de sapstroom nog niet op gang en kost het de haag minder energie. Succes!