Beukenhaag snoeien

De beukenhaag en de haagbeuk dienen minimaal één keer per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een brede selectie aan snoei- en takkenscharen.

haagbeuk-snoeien-420

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben duidelijkere nerven.

Wanneer snoeien?

Snoei de beukenhaag en haagbeuk altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal rond 21 juni. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag. Te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding omdat deze binneste bladeren nog geen zonlicht hebben gezien en daardoor bruine bladeren, maar met een paar weken trekt het in principe weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. Meer snoeien kan altijd, hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden.

Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen? Snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. Als de haag dan weer in bloei komt, groeit deze volgens de door jouw bepaalde vorm.

Beukenhaag snoeien

De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar.

Dichte haag

Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. Het snoeien begint al bij het aanplanten van de haag. Na het planten moeten de puntjes namelijk een klein beetje worden ingekort.

Hoe vaker je een haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Want als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt.

Strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo haagschaar K-2750

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

PAUL op 25 mei 2018 om 08:58

WANNEER KAN IK EEN BEUKEN HAAG TERUG SNOEIEN HIJ IS NAMELIJK TE BREED IK WIL HEM SMALER MAKEN WANNEER IS HET DE BESTE TIJD DAAR VOOR

>

vtwonen.nl/tuinieren op 6 juni 2018 om 15:21

De jonge takjes wegsnoeien (schoonheidssnoei) kan altijd. Als het gaat om het drastisch inkorten van de dikke takken (verjongingssnoei), kun je beter het einde van de winter, een vorstvrije dag in februari of maart, afwachten. In die maanden is de sapstroom nog niet op gang en kost het de haag minder energie. Succes!

>

Frank op 20 september 2017 om 11:48

Mijn beukenhagen zijn te dik geworden en van binnen erg kaal. Hoe krijg ik weer dunnere en vollere hagen???

>

vtwonen op 5 oktober 2017 om 08:41

Beste Frank, snoei hem drastisch terug op het moment dat het blad gevallen is/ bruin is. Kies hiervoor een vorstvrije dag uit. De sapstroom ligt stil in de winter en zo heeft hij het minste te lijden. Snoei zo dat de haag licht taps toeloopt naar boven toe. Verwen hem na zijn snoeibeurt met een dikke laag compost, die je licht rond de wortels inwerkt. Geef tijdens het uitlopen in het voorjaar geregeld water, zo kan hij goed herstellen.

>

Anoniem op 28 mei 2017 om 13:44

Wij hebben,vlgs. zeggen, een haagbeuk als heg. Deze vinden we eigenlijk niet echt mooi dus ik heb hem aan de onderzijde drastisch kaal gemaakt voor beplanting daaronder.
Nu blijven er steeds bladeren en kleine takjes ann de stam komen. Kan ik dan voorkomen door ,waar ik gesnoeid heb, de "wond" aan te smeren met bijv. teer of is daar iets ander voor?

>

Anoniem op 2 juni 2017 om 13:01

Beste Leo. Grappig, want ik vind de haagbeuk juist één van de mooiste hagen die er is. Maar smaken verschillen natuurlijk. Het teer is bedoeld om snoeiwonden of ziek hout te behandelen en bloeden te stoppen, ik denk dat het geen succes wordt als je de complete onderkant ermee gaat insmeren. Overigens lopen de takken dan gewoon op een ander punt uit als daar licht invalt. Wat zou kunnen helpen is door ervoor gewoon planten neer te zetten; deze nemen het licht weg, grote kans dus dat er door de dichte beplanting nauwelijks wat terug groeit.

>

Anoniem op 2 april 2017 om 08:18

ik heb een haag die aan de bovenkant met elkaar verbonden is door een boog Nu vind ik de haag te open worden is het misschien een optie om de boog eraf te halen zodat de onderkant meer voeding krijgt?

>

Anoniem op 7 april 2017 om 07:02

Beste Beppie, we denken dat het niet aan de voeding ligt, maar dat lichtgebrek de oorzaak is van de open plekken. Daarom wordt er vaak geadviseerd een heg naar boven toe smaller te snoeien, zodat de bovenkant geen schaduw geeft op de onderkant. Als bij jouw haag de boog voor teveel schaduw zorgt dan kun je hem wat smaller knippen, zodat de haag zelf genoeg zonlicht krijgt.

>

Anoniem op 17 januari 2017 om 13:10

Hallo,
kan ik nu, terwijl het 's nacht nog matig vriest, de beukenhaag snoeien of moet ik wachten tot de vorstperiode voorbij is? Maar dan is de kans groot dat de haag al begint uit te lopen, mag er dan wel gesnoeid worden?

Met vriendelijke groeten,
Brigitte

>

Anoniem op 19 januari 2017 om 14:02

Hoi Brigitte, ja hoor, je mag de beukenhaag (Fagus Sylvatica) in de winter snoeien. Mits het niet vriest. Succes!

>

Anoniem op 3 oktober 2016 om 15:31

Hoi Aad,

Dit jaar zal het veel later zijn doordat het warme weer zich heeft doorgetrokken tot eind september. Kijk het dus eerst nog even aan.


Met vriendelijke groet,

Rick Schoonderwoerd
https://opdrachtplaats.nl

>

Anoniem op 19 oktober 2015 om 11:00

Hoi Aad, het is lastig om het precies aan te geven. Snoeien kan in oktober, november en december zonder problemen. Afhankelijk van de winter, komt deze in februari al voorzichtig op gang. Dus, kies voor de veilige kant en snoei nu. ~Marie

>

Anoniem op 9 oktober 2015 om 09:48

Op welk tijdstip stopt de sapstroom (dit jaar) ongeveer, m.a.w.: flink snoeien van de haagbeuk kan per....?

>

Anoniem op 10 september 2015 om 08:06

Hoi Sjef, jouw haag noemen we een beukenhaag. Ze zijn gevoelig voor felle zon op de bast. Kijk dus goed waar de zon vandaan komt. Je kunt nu al snoeien, het is wel een flink stuk wat er af moet. Kijk verder bij beukenhaag snoeien voor meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/haagbeuk-beukenhaag-snoeien ~Marie

>

Anoniem op 7 september 2015 om 15:11

Mijn haagbeuk (groen en bladbehoudend) van 2,5m hoog wil ik terugsnoeien naar 1,7m. Wanneer en hoe moet ik dat aanpakken?
Groeten Sjef

Shop suggesties

Inspiratie suggesties