vtwonen

Beukenhaag snoeien

De beukenhaag en de haagbeuk dienen minimaal één keer per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar.

haagbeuk-snoeien-420

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben duidelijkere nerven.

Wanneer snoeien?

Snoei de beukenhaag en haagbeuk altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal rond 21 juni. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag. Te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding omdat deze binneste bladeren nog geen zonlicht hebben gezien en daardoor bruine bladeren, maar met een paar weken trekt het in principe weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. Meer snoeien kan altijd, hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden.

Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen? Snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. Als de haag dan weer in bloei komt, groeit deze volgens de door jouw bepaalde vorm.

Beukenhaag snoeien

De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar.

Dichte haag

Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. Het snoeien begint al bij het aanplanten van de haag. Na het planten moeten de puntjes namelijk een klein beetje worden ingekort.

Hoe vaker je een haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Want als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt.

Strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo haagschaar K-2750

Voor meer informatie: Metallo Tools

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Brigitte op 17 januari 2017 om 13:10

Hallo,
kan ik nu, terwijl het 's nacht nog matig vriest, de beukenhaag snoeien of moet ik wachten tot de vorstperiode voorbij is? Maar dan is de kans groot dat de haag al begint uit te lopen, mag er dan wel gesnoeid worden?

Met vriendelijke groeten,
Brigitte

>

vtwonen op 19 januari 2017 om 14:02

Hoi Brigitte, ja hoor, je mag de beukenhaag (Fagus Sylvatica) in de winter snoeien. Mits het niet vriest. Succes!

>

Rick op 3 oktober 2016 om 15:31

Hoi Aad,

Dit jaar zal het veel later zijn doordat het warme weer zich heeft doorgetrokken tot eind september. Kijk het dus eerst nog even aan.


Met vriendelijke groet,

Rick Schoonderwoerd
https://opdrachtplaats.nl

>

Marie (tuinieren.nl) op 19 oktober 2015 om 11:00

Hoi Aad, het is lastig om het precies aan te geven. Snoeien kan in oktober, november en december zonder problemen. Afhankelijk van de winter, komt deze in februari al voorzichtig op gang. Dus, kies voor de veilige kant en snoei nu. ~Marie

>

Aad op 9 oktober 2015 om 09:48

Op welk tijdstip stopt de sapstroom (dit jaar) ongeveer, m.a.w.: flink snoeien van de haagbeuk kan per....?

>

Marie (tuinieren.nl) op 10 september 2015 om 08:06

Hoi Sjef, jouw haag noemen we een beukenhaag. Ze zijn gevoelig voor felle zon op de bast. Kijk dus goed waar de zon vandaan komt. Je kunt nu al snoeien, het is wel een flink stuk wat er af moet. Kijk verder bij beukenhaag snoeien voor meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/haagbeuk-beukenhaag-snoeien ~Marie

>

Sjef op 7 september 2015 om 15:11

Mijn haagbeuk (groen en bladbehoudend) van 2,5m hoog wil ik terugsnoeien naar 1,7m. Wanneer en hoe moet ik dat aanpakken?
Groeten Sjef

>

Marie (tuinieren.nl) op 21 augustus 2015 om 09:38

Hoi Marieke, dat is een meerjaren plan! Snoei nu alleen de zijkanten en laat de toppen doorgroeien. Zo groeit een beukenhaag het snelst. En vergeet niet om hem af en toe te voeden met een organische mest. ~Marie

>

Marieke op 18 augustus 2015 om 22:34

Onze beukenhaag is 80cm hoog en moet naar 2m. En zo dicht mogelijk worden. Nu vroegen wij ons af of het verstandig is om de uitlopers van de beukenhaag nu nog een keer te toppen en/of de zijkanten te snoeien. De uitlopers zijn nu zo'n 20cm hoog. Alvast bedankt voor uw reactie. M.v.g. Marieke

>

Kristel (tuinieren.nl) op 18 augustus 2015 om 07:56

Hoi Ingrid. De beukenhaag (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn twee verschillende soorten ‘bomen’. Het verschil zit ‘m in de bladeren: de eerste behoudt zijn bruine blad in de winter terwijl die tweede zijn bladeren verliest. Je ziet het verschil ook in de zomer: de nerven van de bladeren van de haagbeuk zijn veel dieper dan bij de beukenhaag. De wijze van snoeien maakt uiteraard geen verschil!

>

Ingrid philips op 9 augustus 2015 om 16:46

Hey,
Kan ik een beukenhaag dermate snoeien zodat het een haagbeuk wordt?
Met lieve dank!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties