WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kun je de buxus snoeien in vorm of als strakke haag

De buxus is een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft en daardoor heel geschikt als bijvoorbeeld een haag in de tuin. Als je wilt dat de buxus zijn strakke, dichte vorm behoudt, dan moet je op de juiste manier de buxus snoeien.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een groot aantal verschillende snoeischaren.

buxus snoeien

Tips voor buxus snoeien

Met een buxus is heel veel mogelijk wat betreft snoeien. De meest gebruikte vorm van de buxus is de haag, maar de ronde buxus vind je ook veel in veel tuinen. Je kunt de buxus ook in de vorm van een buxus wolk laten groeien en snoeien. Snoei de buxus altijd met een scherpe haagschaar.

Wanneer buxus snoeien?

Een buxus moet je minimaal twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. Welke maand buxus snoeien? De beste tijd om de buxus te snoeien is eind mei. De tweede keer snoei je hem begin september en daartussen kun je hem ook een aantal keer snoeien. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien, kijk ook in de snoeikalender om te zien welke planten je nog meer kunt snoeien.

Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en leg er als je klaar bent een fleecedoek overheen.

Goed gereedschap voor snoeien

Zorg er verder voor dat je een goede schaar gebruikt. Zet tijdens het snoeien een emmer water naast je neer. De sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je hem af en toe schoonmaakt blijft hij goed scherp. Je gereedschap onderhouden is immers belangrijk.

Strakke buxushaag snoeien

Als je een buxushaag hebt, dan is het fijn als hij mooi vol is. Daar kun je zelf voor zorgen door hem genoeg te snoeien. Begin met de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te kunnen snoeien. En hoe vaker je het doet, hoe beter je het in de vingers krijgt. Lees meer bij haag snoeien.

Buxus in vorm snoeien

Bollen en kegels kun je voor een strakke vorm het best in mei, juli en september snoeien. Een buxusbol snoei je zo:

  1. Bij het snoeien van een buxusbol begin je aan de bovenkant.
  2. Daarna ga je boven de bol staan en houd je de schaar op zijn kop, want dan kan je mooie rondingen knippen.
  3. Loop tijdens het knippen mee, zodat je goed de vorm in de gaten kunt houden.
  4. Kijk tijdens het modelsnoeien ook af en toe vanaf een afstand naar je buxus, dan kun je goed zien of hij nog in verhouding is.

Naast een bol kun je ook allerlei andere vormen knippen. Om dit mooi te kunnen is een kwestie van oefenen. Als je de buxus voor het eerst in een vorm knipt, ga dan rigoureus te werk. Dat scheelt later veel onderhoud.

De buxus verzorgen

Strooi na het snoeien buxusvoeding, zodat de buxus weer mooi gaat groeien. Last van problemen met de buxus? Lees meer bij buxus ziekte over schimmel op de buxus of lees meer over de buxusmot en buxusrups.

Aan de slag met snoeien

nog meer: tuinieren