Buxus snoeien

De buxus is een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft. Als je wilt dat hij zijn strakke, dichte vorm behoudt, dan moet je op de juiste manier je buxus snoeien.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een groot aantal verschillende snoeischaren.

buxus snoeien

Buxus snoeien

Met een buxus is heel veel mogelijk wat betreft snoeien. De meest gebruikte vorm van de buxus is de haag, maar de ronde buxus vind je ook veel in veel tuinen. Snoei de buxus altijd met een scherpe haagschaar.

Wanneer buxus snoeien?

Een buxus moet je minimaal twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. De beste tijd om de buxus te snoeien is eind mei. De tweede keer snoei je hem begin september en daartussen kun je hem ook een aantal keer snoeien. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien, kijk ook in de snoeikalender om te zien welke planten je nog meer kunt snoeien.

Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en leg er als je klaar bent een fleecedoek overheen.

Gereedschap

Zorg er verder voor dat je een goede schaar gebruikt. Zet tijdens het snoeien een emmer water naast je neer. De sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je hem af en toe schoonmaakt blijft hij goed scherp. Je gereedschap onderhouden is immers belangrijk.

Strakke haag

Als je een buxushaag hebt, dan is het fijn als hij mooi vol is. Daar kun je zelf voor zorgen door hem genoeg te snoeien. Begin met de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte.

Strooi na het snoeien koemestkorrels, zodat de buxus weer mooi gaat groeien. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te kunnen snoeien. En hoe vaker je het doet, hoe beter je het in de vingers krijgt. Lees meer bij haag snoeien.

Modelsnoeien

Bollen en kegels kun je voor een strakke vorm het best in mei, juli en september snoeien. Een buxusbol snoei je zo:

  1. Bij het snoeien van een buxusbol begin je aan de bovenkant.
  2. Daarna ga je boven de bol staan en houd je de schaar op zijn kop, want dan kan je mooie rondingen knippen.
  3. Loop tijdens het knippen mee, zodat je goed de vorm in de gaten kunt houden.
  4. Kijk tijdens het modelsnoeien ook af en toe vanaf een afstand naar je buxus, dan kun je goed zien of hij nog in verhouding is.

Naast een bol kun je ook allerlei andere vormen knippen. Om dit mooi te kunnen is een kwestie van oefenen. Als je de buxus voor het eerst in een vorm knipt, ga dan rigoureus te werk. Dat scheelt later veel onderhoud.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo haagschaar K-2700, Metallo haagschaar K-2760.

Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 6 oktober 2016 om 11:42

Ik heb in 2016 mijn buxus voor het eerst op 12 juli flink gesnoeid. Het herstel duurde wel enkele weken. Ook nu ( 5 oktober) is er nog veel jong groen naast het donkere groen. De heg is nauwelijks gegroeid. Moet ik nu dit jaar de heg nog voor de 2e keer snoeien? Er is nauwelijks aanwas van groen. Wat kan ik het beste doen?
Marie, hartelijk dank voor een reactie,
Karel

>

Anoniem op 8 november 2016 om 07:45

Beste Karel, je hebt vrij laat gesnoeid dit jaar en wel zo drastisch, sla de najaarssnoeibeurt daarom rustig een keer over. Sommige mensen snoeien vlak voor de langste dag omdat de planten daarna niet hard meer groeien, zo hoeven ze de buxus maar één keer te snoeien. Voor een compacte haag kun je volgend jaar wel weer beter 2 x aanhouden. ~Kristel

>

Anoniem op 2 september 2015 om 17:59

Hoi Marie, ik heb sinds kort een tuin en doe er vrij weinig aan om het geschikt te houden voor bijen, egels en de bloemen en planten. Nu viel het me op dat de buxus bloeit rond mei/juni en dat daar héél veel bijen op af komen! Dus zoveel snoeien, zoals jullie aanraden, is niet goed voor de bijen!

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 10:02

Hoi Tamara, je hebt er in ieder geval alles aan gedaan om de plant te redden. Je moet nu groene puntjes zien of nieuw blad. Krab over de bast, als het bruin is onder de bast is de plant dood. Succes. ~Marie

>

Anoniem op 23 augustus 2015 om 14:07

Afgelopen voorjaar is onze buxus op stam met grote bol erop omgewaaid door een storm. Deze hebben we toen uitgegraven en opnieuw geplant. De weken erna flink bijgevoed met pokon speciaal voor de buxus. De is de boom bijna helemaal uitgevallen. Zou dit nog goed kunnen komen? Zo ja, kan je dat ergens aan herkennen?

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 09:34

Beste Chris, buxus kan heel goed gesnoeid worden, wat jij wil is wel erg rigoureus. Kijk tot waar de buxus nog blad heeft, tot hier kun je terugsnoeien. Het duurt dan wel zeker een jaar voordat de bol weer een beetje dicht gegroeid is. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 09:34

Beste Joop, de buxusrups, dat is weer een nieuwe plaag. Ze groeien uit tot buxusmotten. Als je niets doet, verpoppen deze rupsen volgend jaar tot motten. Die leggen weer eieren, waar weer rupsen uitkomen die weer gaan vreten, enzovoort. Vang nu de rupsen en poppen uit de plant en gooi ze weg, niet in de groene kliko. Buxus is heel sterk en herstelt zich van veel plagen. Gun hem een herstelperiode en bekijk volgend jaar of de buxusmot weg is. Oja, de motten kunnen vliegen, dus ook vanuit de tuin van de buren! ~Marie

>

Anoniem op 18 augustus 2015 om 17:15

Wij hebben een buxus in de tuin met een doorsnede van ongeveer 1.80. Ik wil deze naar een kleiner formaat snoeien. Zo ongeveer 80 cm. Is dit mogelijk. En vooral krijgt hij dan ook weer zijn blad terug. Het betreft een bolvorm van de buxus. Alvast bedankt voor de reacties.
Mvg Chris

>

Anoniem op 18 augustus 2015 om 15:47

Mijn buxus zit vol met de buxusrups.
Ik heb de buxus terug gesnoeid tot aan de stam.
Is de buxus nog in staat om te herstellen?

Met vriendelijke groeten Joop

>

Anoniem op 6 augustus 2015 om 11:24

Hoi Claudia, een man die in de tuin wil werken, dat is altijd goed! Samen met een verstandige tuinvrouw moet dit wel wat moois opleveren. Het is beter het snoeien uit te stellen, je buxus gaat zeker verbranden in de felle zon. Stel het even uit tot het bewolkt weer is. Je kunt hem redelijk diep terugsnoeien, er moet nog wel groen blad aan blijven zitten. Als het meezit groeit er nog nieuw blad aan, dan gaat de buxus niet kaal de winter in. ~Marie

>

Anoniem op 2 augustus 2015 om 10:20

Hoi,

Wij hebben een buxus haag. Deze is zeker een meter hoog en ook erg breed. Door omstandigheden is deze haag zeker 1,5 jaar niet gesnoeid. Mijn man wil hem nu snoeien en weer in model brengen. Het beloofdde dagenerg warmte worden, daarom mijn vraag; Kan dit? Hoeveel kunnen wij hem nu maximaal terug snoeien? Of kunnen er beter wachten tot een ander tijdstip om dit te doen?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties