Sneeuwbal Tinus

beeld vtwonen Beeld

Wanneer staat de Sneeuwbal in bloei?

De sneeuwbal Viburnum tinus behoudt namelijk zijn donkergroene blad in de winter en zorgt al vroeg voor een mooie bloei als de meeste andere heesters nog geen blad hebben. De kleine wit tot roze bloemetjes verschijnen al in januari en geuren licht nadat ze zijn opengegaan. Als de bestuiving goed heeft plaatsgevonden ontstaan zwarte bessen. Doordat insecten in deze tijd nog ontbreken, is dat in ons land meestal niet het geval

Lees verder onder de advertentie

Kan Viburnum tinus tegen koude winters?

Viburnum tinus is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. De plant is niet goed bestand tegen vorst en is daarom niet makkelijk te houden in ons land. Echter, de ervaring leert dat als ze goed beschut zijn geplaatst, ze goed gedijen. Een strenge vorstperiode kan wel veel schade aanrichten, maar na het wegsnoeien van het bevroren hout, loopt de Viburnum tinus meestal weer opnieuw uit. Het is wel de moeite waard om deze struik in de tuin te houden.

Waar komt de naam Sneeuwbal vandaan?

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor Viburnum tinus?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje bij het artikel water geven.

Lees verder onder de advertentie

Kan ik de Sneeuwbal snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Een zo warm mogelijke beschutte plaats is nodig voor de Viburnum tinus. Door zijn matige winterhardheid zal hij regelmatig invriezen. Verwijder dan in maart de ingevroren takken. Eventueel kun je na de bloei in mei de vorm een beetje snoeien, maar dit is niet nodig. Zorg voor een goede vochtdoorlatende bodem door in het voorjaar de grond te verbeteren met organische mest.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Viburnum tinus

Familie

Viburnum tinus

Latijnse familie

tinus

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei niet nodig.Verwijder bevroren takken.

Bemesting

Organische mest in maart.

Winterhard

niet goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April