Reuzenkornoelje Variegata

beeld vtwonen Beeld

Welke kleur is de Cornus controversa ‘Variegata’?

De reuzenkornoelje Cornus controversa ‘Variegata’ is een bonte vorm van de reuzenkornoelje. Hij heeft witegevlekt blad. Doordat het blad minder bladgroen bevat, groeit de boom langzamer. In de herfst krijgt het blad van de Cornus controversa ‘Variegata’ een mooie kleur: roodpaars. In de winter heeft de boom rode scheuten.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer is de kornoelje op haar mooist?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief: meestal witte bloemen in het voorjaar, mooi groen loof in de zomer, bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Welke kornoelje soorten zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. Meer weten over deze verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex. Reuzenkornoelje is zonder overdrijven de meesterlijkste van alle kornoeljes. Doordat zijn takken horizontaal groeien, lijkt Cornus controversa verschillende etages te hebben. Aan deze kornoelje bloeien trosjes witte bloemen. Eind juni, begin juli vallen ze en dan is de grond eronder bezaaid met de trosjes. Na de bloei geeft de boom soms, dus lang niet altijd, donkerblauwe bessen. In de herfst zijn de vrij grote bladeren prachtig.

Hoe onderhoud ik de Cornus controversa ‘Variegata’?

Een alleenstaande kornoelje, moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Reuzenkornoelje houdt van matig vochtige tot vochtige grond. Het liefst is de grond ook nog humusrijk. De etagevorm van Cornus controversa kan benadrukt worden door de takken extra uit te buigen en door dode takken weg te snoeien. Geef in het voorjaar een goede, kalkvrije basisbemesting. Geef de boom tijdig water. Zet de boom op een beschutte plek, uit de wind. Zo kan de mooie vorm zich goed ontwikkelen. Geef hem om deze reden ook flink de ruimte.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Cornus 'Variegata'

Cult

'Variegata'

Familie

reuzenkornoelje

Latijnse familie

controversa

Onderhoud

Verzorging

Zorg voor ruimte en een beschutte plaats.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

In het voorjaar kalkvrije basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

zure, humusrijke, vochtige grond

Vochtigheid

normaal tot vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni