Regenton

beeld vtwonen Beeld

Jaarlijks gebruiken we in de tuin zo’n tweeduizend liter aan kostbaar drinkwater. Zonde! Vang regenwater op met een regenton en geef het terug aan de planten.

Lees verder onder de advertentie

Met een regenton kun je regenwater opvangen en zo veel drinkwater bestparen. Een regenton is echter niet de enige oplossing. Lees meer bij regenwater opvangen, daar vind je ook nog veel handige tips!

Regenton

De regenton is de goedkoopste oplossing voor het opvangen van regenwater. Het water van het dak leid je via de goten langs de regenpijp de ton in. Meestal heeft een regenton een inhoud van vijftig tot driehonderd liter. Een wandtank kan nog meer water bergen, zelfs tot zo’n achthonderd liter. Zo kun je per jaar wel zevenduizend liter drinkwater besparen, mits het regenwater voor meer doelen gebruikt wordt, zoals het wassen van de ramen of de auto.

Regenton aansluiten

Sluit een regenton aan op een klein dak, bijvoorbeeld een afdak van een tuinhuisje. Bij grote daken loopt de ton al snel over, en loopt het water alsnog het riool in. Een besproeiingspomp voor de regenton is geen overbodige luxe, tenzij je de tuin volledig met een gieter bewatert. De tuinslang kan op deze pomp worden aangesloten, dus je sproeit direct vanuit de ton.

Lees verder onder de advertentie

Tip: Een sierlijk alternatief voor een plastic regenpijp is een regenketting. Via kleine mandjes sijpelt het water langs een ketting de ton in. Dat levert meteen een lekker ‘klaterend’ geluid op.

Regenton onderhouden

Om algengroei te voorkomen, geef je de regenton een plekje in de schaduw. Sluit hem af met een deksel, om te voorkomen dat het een broedplaats van insecten wordt. Plaats de ton op een onderstuk of voet, zodat je onder het kraantje een gieter kunt plaatsen. Ga met regelmaat het dak op om de goten schoon te maken. Al het overige organische materiaal houd je tegen door het water langs een dubbele nylonkous, een bak met zand of filter te leiden. Voor een goede doorloop en optimaal gebruik van de ton, tap je regelmatig water af.

Bron: Bron: Fotografie: Gardena houten Regenton

Lees verder onder de advertentie