Zaaien in bakken

In het voorjaar zaaien betekent een zomer vol planten. Hier lees je hoe je kunt zaaien in bakken. Je kunt natuurlijk ook zaaien in de volle grond.

Benodigdheden

 • Zaai- en stekgrond
 • Zaden
 • Verspeenlepeltje
 • Potgrond
 • Bloempotjes (eventueel zelfgemaakt)
 • Plantenlabels
 • Potlood om de naam van de plant op de plantensteker te zetten
 • Vermiculite. Dit zijn vederlichte magnesium korreltjes die de opname en afgifte van vocht regelen en voorkomen dat de bovenlaag van de grond dichtslaat
 • Bak om in te zaaien
 • Plastic folie of glasplaat om de zaadjes mee af te dekken

Zaaien in bakken

Je kunt je plantjes al vanaf februari voorzaaien. Hieronder vind je een een stappenplan voor het zaaien in bakken.

Stappenplan

Gebruik voor zaaien speciale zaai- en stekgrond. Deze speciale grond is vrij van ziektekiemen, schoon en luchtig en geeft het beste resultaat.

 1. Vul een bak met zaai- en stekgrond.
 2. Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
 3. Geef water met een zo dun mogelijke straal, zodat de zaden niet op een hoopje stromen. Je kunt ze ook met een plantenspuit water geven.
 4. Bedek de bak met een glasplaat of doorzichtig plastic folie. De plantjes gaan snel kiemen. Vanaf het moment dat er groen boven de grond te zien is, kun je de glasplaat of het folie steeds iets langer van de bak af halen. Doe dat in het begin een paar uurtjes, later kun je het er een dagdeel aflaten.
 5. Als de kiemplantjes twee of meer blaadjes hebben, kun je ze in een bakje met potgrond zetten. Dit heet verspenen. Gebruik hiervoor de platte kant van het verspeenlepeltje. Hiermee lepel je het plantje met wortel en grond uit de aarde.
 6. Vul nu het bloempotje met potgrond en zet hier de zaailing in. Een potje van krantenpapier kun je straks met het plantje in de volle grond zetten, want de grond zal de krant verteren. Geef het plantje voldoende water.
 7. De verspeende plantjes kunnen overdag, als het niet vriest, naar buiten. Anders worden ze te slungelig. Dit heet afharden. Het maakt zelf gezaaide planten sterker als ze elke dag iets langer aan koudere lucht worden blootgesteld.

Stap voor stap zaaien in bakken

Donkerkiemers

Let op! Sommige zaden kiemen pas als ze helemaal donker staan. Dit noemen we donkerkiemers. In dit geval is het belangrijk dat de aarde goed wordt afgedekt met bijvoorbeeld Vermiculite. Je kunt ook een krant over de glasplaat of het plastic folie leggen. Zodra het zaad is ontkiemt, is het belangrijk dat de plantjes wel voldoende licht krijgen.

Eenjarige planten

Eenjarige planten kiemen in een bak met aarde die ongeveer 20 graden is. Zet de bak daarom in een verwarmde kamer. Lees meer bij eenjarigen voorzaaien.

Bron: Fotografie Eric van Lokven | Styling Loes Langendijk

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 26 januari 2013 om 10:34

Zaaien kan ook low budget. Zaden ruil je via http://www.denationaleproeftuin.nl of marktplaats.nl. Gebruik lege wc rolletjes om in te zaaien. Het zaaisel zet je daarna met rolletje en al in de grond, want het verteert makkelijk. Maak zelf plantenlabels van lege plastic boterbakjes waarvan je stroken knipt. Beschrijf ze met watervaste stift.

Anoniem op 3 februari 2013 om 13:09

Nog even een tip:Je kunt ook een oude luxaflex gebruiken om planten labels te knippen.Een witte is wel handig!

op 4 februari 2013 om 12:24

Bedankt voor de tips! Op ons blog staan ook nog ideeën voor zelfgemaakte plantenlabels.

Anoniem op 13 maart 2015 om 10:01

Moet je met strekgrond werken
Hoe weet ik wat donker kiemers zijn
Gebruik zelf potgrond
Maar moet toegeven dat het lang niet allemaal opkomt
Het staat op kamer temperatuur zonder plastic of zo er over
Doe ik het dan toch fout!!!!!!

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:05

Beste Jans, het verschil tussen gewone potgrond en stekgrond, is dat stekgrond veel fijner van structuur is en geen toegevoegde meststoffen bevat. De stekgrond sluit daarom beter rond de fijne worteltjes, waardoor de kans groot is dat er ook meer opkomt. Door plastic over een kweekbakje te spannen, zorg je dat de planten sneller ontkiemen. Over licht- en donkerkiemers: meestal staat dit aangegeven op de verpakking, of je ze wel of niet moet afdekken met aarde. Twijfel je, dan kun je natuurlijk altijd een kweker of tuincentra bellen om het even na te vragen. Succes!

Anoniem op 3 oktober 2016 om 13:22

Leuk om deze beschrijving te lezen, ik zaai meestal op dezelfde manier. Ik bestel mijn zaadjes altijd bij happyseeds.nl want daar krijg je veel zaadjes voor een leuk prijsje. Met 1 zakje zaden kan ik wel 3 keer zaaien! En de plantjes worden een stuk sterker als je ze zelf opkweekt dan als je ze als perkplantje koopt in de winkel 🙂