Wortelstekken

Vaste planten kunnen in de wintermaanden vermeerderd worden met wortelstekken. Dit is een eenvoudige methode waar je snel resultaat van ziet.

Wortelstekken papavers

Wanneer wortelstekken?

Bij de meeste vaste planten zijn de maanden november en december daarvoor het meest geschikt. Herfstbloeiende anemonen en papavers kun je in het najaar al vermeerderen door het nemen van een wortelstek.

Welke planten?

Sommige planten hebben op hun wortels ogen staan, waar nieuwe scheuten uit kunnen ontstaan. Een paar vaste planten die op deze manier gestekt kunnen worden, zijn oosterse papaver (Papaver orientale), kokardebloem (Gaillardia), floks (Phlox) en herfstanemoon (Anemone x hybrida).

Wortelstekken nemen

Bij het nemen van wortelstekken snijd je een aantal wortels af van een plant. Deze wortels laat je groeien en kun je later weer uitplanten in de volle grond.

  1. Haal een gezonde plant uit de grond
  2. Snijd één tot twee dikke wortels af vlak onder de bovenkant van de kluit
  3. Zet de plant meteen weer terug in de grond
  4. Snijd de wortels in stukken van vier tot vijf centimeter. Snijd de onderkant schuin af, de bovenkant recht
  5. Steek de stekken rechtop (met de rechte kant boven) in een bak met een mengsel van twee delen potgrond en een deel zand of speciale stekgrond. De bovenkant komt net niet boven de grond uit
  6. Zet op een koele, lichte plaats en geef af en toe water
  7. Zodra ze gaan groeien, zet je de jonge plantjes over in een bak met potgrond
  8. Plant ze in de tuin als de wortelkluit zich goed heeft ontwikkeld

Meer over andere manieren van vermeerderen lees je bij vaste planten en halfheesters stekken.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 30 november 2012 om 16:19

Bedankt voor de uitleg, ik vermeerderde de vaste planten via scheuren maar nog nooit via wortelstekken. Ik heb prachtige phloxen, ga ik uitproberen!

Anoniem op 26 juli 2013 om 17:07

Beste,
Heb je toevallig tips over het stekken van Albizia julibrissin? Heb me een 5-tal jaar geleden, in de vroege zomer, een exemplaar met kluit (container) gekocht. Dadelijk uitgeplant terwijl hij mooi in bloei stond. Voor de winter degelijk ingepakt tegen de koude. Doch helaas.
Maar het jaar erna is hij toch opnieuw uitgelopen, aan de basis van de stam. Nog een jaartje laten staan, maar opnieuw hetzelfde scenario.
Daarom heb ik hem uitgegraven en in een ruime pot geplant. De eerste winter heb ik hem laten overwinteren in een lichte, koele kelder. De tweede winter in een serre (zonder te laten vriezen). Telkens verdorde de eenjarige scheut in het voorjaar en komen er nieuwe scheuten aan de basis van de stam.
Dit jaar heb ik een 5-tal nieuwe scheuten.
Daarom zou ik eens willen proberen om stekken te nemen van deze mooie boom.
Hopelijk heb je goede tips voor me.
Alvast bedankt!

op 1 augustus 2013 om 10:24

Dag Kevin, het maken van stekken van de Albizia is werk voor specialisten: je kunt niet zomaar een stekje van de stengels/takken nemen. Die zijn alleen levensvatbaar als je een wortelstek maakt. Op onze website kun je wel leren hoe je dat moet doen (bij wortelstekken), maar de vraag blijft of de stek in een amateur-omgeving aanslaat..