Verveine stekken

Wil je er zeker van zijn dat je altijd een heerlijk geurend kruid hebt? Maak dan stekjes van je kruiden als Verveine (of citroenverbena). Met dit stappenplan doe het je het eenvoudig zelf en ben je elk jaar verzekerd van een heerlijk geurend kruid.

Het stekken van verveine

Kruiden stekken

Andere kruiden die geschikt zijn om op de volgende wijze te stekken, zijn rozemarijn (Rosmarinus officinalis), bonte munt (Mentha suaveolens ‘Variegata’), echte salie (Salvia officinalis) en pepermunt (Mentha x piperita).

Benodigdheden

 • Potjes
 • Stekpoeder
 • Stekgrond
 • Schaar
 • Plastic zakje of kamerkasje

De Verveine

Oorspronkelijk hoort Verveine of citroenverbena (Aloysia triphylla) thuis in Zuid-Amerika. Omdat het plantje geen temperaturen onder de vier graden Celsius verdraagt, heeft hij dus behoefte aan bescherming tegen de kou. Op een warme en beschutte plaats kan de struik echter het hele jaar buiten staan. Citroenverbena heeft lancetvormige groene blaadjes en bloeit van juni tot september met bleekpaarse bloemen. In warme klimaten wordt hij wel anderhalve meter hoog, maar in ons klimaat blijft hij veel kleiner. In tegenstelling tot de citroenmelisse geven de bladeren hun citroengeur af zonder dat je ze daarvoor moet beschadigen.

Stap voor stap stekken

Neem in juli zomerstekken, zodat je er zeker van bent dat je volgend jaar weer die heerlijk geurende plant in de tuin hebt. Met de volgende stappen maak je gemakkelijk stekjes van je Verveine, rozemarijn, bonte munt, echte salie of pepermunt.

 1. Knip een stekje van de plant af op een lengte van acht tot tien centimeter. Verwijder de onderste blaadjes van het takje en halveer de andere blaadjes om verdamping te beperken.
 2. Vul een potje met stekgrond. Doop het stengeltje in stekpoeder en steek het vervolgens in de stekgrond. Geef het stekje matig water en dek het de eerste tijd af met een plastic zakje. Je kunt het ook in een kamerkasje zetten.
 3. Als het stekje goed geworteld is en nieuwe blaadjes vormt, kun je het in een groter potje zetten. Houdt het stekje de eerste winter nog vorstvrij over, plant ze volgend voorjaar in de volle grond.

Verveine gebruiken

Verveine is een heerlijk kruid waar je veel dingen mee kunt doen. Hier volgen een aantal tips hoe je Verveine kunt gebruiken.

 • Kruidenthee van citroenverbena smaakt heerlijk verfrissend en schijnt ook nog eens kalmerend te werken.
 • Verse of gedroogde blaadjes Verveine zijn lekker bij vis, salades, varkensvlees, in vulling voor kip, in pudding, met ijs en bij paddenstoelen.
 • Verveine is een perfect ingrediënt voor potpourri’s. Gedroogd blijven de bladeren nog jarenlang heerlijk geuren.
nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 9 juni 2012 om 15:40

Hallo,
Onlangs ben ik in contact gekomen met Verveine in de vorm van thee.
Wat was dat verrukkelijk, dorstlessend en heerlijk aromatisch.
De plant waarvan de blaadjes kwamen was helaas niet te koop!
Sindsdien laat dei plant mij niet meer met rust.
Weet u hoe ik aan zo’n plant kan komen?
U zou mij heel blij mee maken met evt. een adres-informatie
Hartelijk dank en vr. groet,
Steffie van den Brink

Anoniem op 13 juni 2012 om 11:26

Hallo Steffie,

er zijn diverse manieren om aan de plant Verveine te komen, zo verkoopt Vreeken’s Zaden deze: http://bit.ly/vreeken. Misschien dat een tuincentrum in de buurt ook wel een Verveine plant verkoopt?

Maar je kan ook direct thee kopen van verveine, bijvoorbeeld bij Simon Levelt.

Succes!

Met vriendelijke groet,
Marike Bijlsma, namens Tuinieren.nl

Anoniem op 1 juli 2012 om 12:17

Ik heb een plant en ga die stekken wat meestal lukt.
Ik weet niet waar je woont want ik weet nog wel waar je planten kan kopen.
Hartelijke gr Pauline

Anoniem op 7 september 2012 om 16:44

Hallo,

Ik heb een verveine plant.
Kan iemand mij vertellen of ik hem moet oogsten, voor dat ik hem naar binnen haal voor de winter.
En hoe behandel ik hem in de winter?

Met vriendelijke groet,
Rieneke.

Anoniem op 8 juli 2013 om 10:06

Kijk ook eens bij Russische, marokkaanse of turkse winkeltjes bij je in de buurt voor diverse soorten thee emn andere producten op basis van planten die wij niet meer kennen.
Onze griesmeel bijvoorbeeld heet couscous in het marokkaans en in Polen kan maanzaad (geroosterd papaverzaad) een onderdeel zijn van een cake. Ik heb lang genoten van een grote zak verveine -thee van een Marokkaans winkeltje en omdat bovennoemde landen op sommige vlakken wat dichter bij de natuur staan kom je daar soms veraassende levesmiddelen tegen (verschillende soorten paddestoelen, eetbare zaden of diverse bonen etc.. Natuurlijk ook geen biologische winkels overslaan!

Anoniem op 8 juli 2013 om 11:09

Ook ik ben een groot fan van Verveine. De plant laat ik in de bijkeuken overwinteren, nadat ik de takjes tot ca. 8-10 cm teruggesnoeid heb. Hij staat daar licht en krijgt ongeveer eens in de 4 weken water. Zo overleefd zij/hij het al 3 jaar.
De gedroogde blaadjes zorgen de hele winter voor heerlijke thee 🙂
De plantenmarkt in Utrecht (iedere zaterdag op de Janskerkhof) is een geweldige plek voor niet alledaagse kruiden, daar heb ik ook mijn Verveine vandaan.

Groeten Hanna

Anoniem op 9 juli 2013 om 21:03

Wat fijn te horen dat Verveine toch wel kan overwinteren hier, het is mij vorig jaar niet gelukt. Geef me je ultime geheim. Want bij stond die op een koele slaapkamer. Groet Maaike

Anoniem op 11 juli 2013 om 11:51

Geen idee Maaike, ik heb geen geheim……kennelijk wel geluk 😉
In de bijkeuken is het niet echt koud, rond de 20 graden denk ik.
Voor alle zekerheid ga ik dit jaar wel een paar stekjes nemen, voor het geval dat het geluk me in de steek laat.

Groeten
Hanna

Anoniem op 14 juli 2013 om 19:02

Dank je wel voor je reactie. Ik ga ook maar eens stekken.

Anoniem op 6 augustus 2014 om 16:13

is de stekpoeder en stekgrond noodzakelijk voor het stekken

op 19 augustus 2014 om 13:26

Beste Amber, ja, stekpoeder is erg belangrijk. Hierdoor maken de stekken eerder wortels en kunnen ze sneller ‘op eigen benen staan’. Door stekgrond zit vrij veel zand gemengd, hierdoor blijft het minder lang nat dan bijvoorbeeld potgrond. Te veel vocht is funest voor de stekken. Je kunt ook zelf stekgrond maken door potgrond te mengen met zand.

Anoniem op 7 september 2014 om 19:31

Ik kocht mijn verveine bij de kruidenkraam op de markt in Groningen! Mooi om te lezen hoe ik hem kan overhouden.