WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verveine stekken

Wil je er zeker van zijn dat je altijd een heerlijk geurend kruid hebt? Maak dan stekjes van je kruiden als Verveine (of citroenverbena). Met dit stappenplan doe het je het eenvoudig zelf en ben je elk jaar verzekerd van een heerlijk geurend kruid.

Het stekken van verveine

Kruiden stekken

Andere kruiden die geschikt zijn om op de volgende wijze te stekken, zijn rozemarijn (Rosmarinus officinalis), bonte munt (Mentha suaveolens ‘Variegata’), echte salie (Salvia officinalis) en pepermunt (Mentha x piperita).

Benodigdheden

De Verveine

Oorspronkelijk hoort Verveine of citroenverbena (Aloysia triphylla) thuis in Zuid-Amerika. Omdat het plantje geen temperaturen onder de vier graden Celsius verdraagt, heeft hij dus behoefte aan bescherming tegen de kou. Op een warme en beschutte plaats kan de struik echter het hele jaar buiten staan. Citroenverbena heeft lancetvormige groene blaadjes en bloeit van juni tot september met bleekpaarse bloemen. In warme klimaten wordt hij wel anderhalve meter hoog, maar in ons klimaat blijft hij veel kleiner. In tegenstelling tot de citroenmelisse geven de bladeren hun citroengeur af zonder dat je ze daarvoor moet beschadigen.

Stap voor stap stekken

Neem in juli zomerstekken, zodat je er zeker van bent dat je volgend jaar weer die heerlijk geurende plant in de tuin hebt. Met de volgende stappen maak je gemakkelijk stekjes van je Verveine, rozemarijn, bonte munt, echte salie of pepermunt.

  1. Knip een stekje van de plant af op een lengte van acht tot tien centimeter. Verwijder de onderste blaadjes van het takje en halveer de andere blaadjes om verdamping te beperken.
  2. Vul een potje met stekgrond. Doop het stengeltje in stekpoeder en steek het vervolgens in de stekgrond. Geef het stekje matig water en dek het de eerste tijd af met een plastic zakje. Je kunt het ook in een kamerkasje zetten.
  3. Als het stekje goed geworteld is en nieuwe blaadjes vormt, kun je het in een groter potje zetten. Houdt het stekje de eerste winter nog vorstvrij over, plant ze volgend voorjaar in de volle grond.

Verveine gebruiken

Verveine is een heerlijk kruid waar je veel dingen mee kunt doen. Hier volgen een aantal tips hoe je Verveine kunt gebruiken.

  • Kruidenthee van citroenverbena smaakt heerlijk verfrissend en schijnt ook nog eens kalmerend te werken.
  • Verse of gedroogde blaadjes Verveine zijn lekker bij vis, salades, varkensvlees, in vulling voor kip, in pudding, met ijs en bij paddenstoelen.
  • Verveine is een perfect ingrediënt voor potpourri’s. Gedroogd blijven de bladeren nog jarenlang heerlijk geuren.
nog meer: tuinieren