Pepermunt

beeld vtwonen Beeld

Perpermunt of Mentha is een geslacht met 25 soorten en een groot aantal natuurlijke hybriden van winterharde en niet-winterharde, overblijvende planten met geurende bladeren. Het is voornamelijk bekend als keukenkruid.

Lees verder onder de advertentie

Welke verschillende pepermunt soorten zijn er?

Binnen dit geslacht zijn er dan ook grote verschillen. De bloemen zijn klein, gedeeltelijk omvat door een kelk die klok- of buisvormig is, en komen in grote getale voor. Veel soorten zijn woekerende planten. Doorgaans houden alle soorten van volle zon. Sommige soorten houden van erg vochtige grond, andere prefereren lieven een drogere standplaats. De ‘X’ in de naam Mentha x piperita geeft aan dat het hier om een kruising gaat. In het geval van deze pepermunt is het een kruising tussen de soorten Mentha aquatica en spicata. Heel veel muntsoorten zijn kruisingen. De 40-50 cm hoge pepermunt geurt echt naar pepermuntsnoepjes. Hij vormt bovengrondse uitlopers, waardoor hij gemakkelijk in toom te houden is. Dat is bij veel ondergronds woekerende muntsoorten wel anders.

Hoe kun je pepermunt toepassen?

Pepermunt heeft donkergroen blad en bloeit in juni-augustus met lila bloempjes in lange aren. Het zijn betrouwbare planten. De muntvariatie is overigens enorm. Om je een idee te geven: ook naar pepermunt geuren de Corsicaanse munt (Mentha requienii) en de polei (Mentha pulegium). Beide hebben vrij klein blad. Groene munt (Mentha spicata) heeft een kauwgomsmaak, Mentha x gentilis ‘Variegata’ heeft prachtig goudgevlekt blad en geurt naar gember. Mentha piperita ‘Citrata’ is vrij donker van blad, maar verspreidt een opmerkelijke eau-de-colognegeur. Heel bijzonder. Nog onverwachter geurt Mentha suaveolens: naar appels! Dezelfde frisse geur komt ook voor bij Mentha x villosa var. alopecuroides. In Engeland wordt die graag voor muntsaus gebruikt. De smaak van munt komt trouwens het beste uit als de blaadjes even voor gebruik kort worden geblancheerd.

Hoe verzorg ik pepermunt?

Planten die altijd met hun wortels in water staan, bloeien het beste. Het zijn dus echte planten voor de natte oever. Ze groeien goed in tot 15 cm diep water. Woekeren doen ze niet. Veel onderhoud vragen ze niet. Knip alleen in het late najaar (of het voorjaar) de afgestorven stengel- en bladermassa weg. Extra voeding is niet nodig. De planten zijn uitstekend winterhard.
Pepermunt houdt van een plek in zon tot lichte schaduw. In de zon wordt de geur het sterkst. Ieder normale tuingrond die voldoende organisch materiaal bevat, is geschikt.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik pepermunt het beste planten?

Veel muntsoorten woekeren via ondergrondse uitlopers en kunnen het beste in potten worden geplant die vervolgens tot de rand worden ingegraven. Voor pepermunt geldt dat niet: die breidt bovengronds uit en kan dus het beste geïsoleerd worden geplant, bijvoorbeeld binnen een rand van stenen of tegels of in een pot, zodat de uitlopers tijdig kunnen worden afgeknipt. Zorg dat de grond bij de wortels niet uitdroogt. Een organische basisbemesting in het voorjaar geeft voldoende voeding. Oogsten van vers blad kan zolang de plant groen is. Winterbescherming is niet nodig.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijnse naam

Mentha

Familie

pepermunt

Latijnse familie

piperita

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt.

Snoeien

Knip weglopende uitlopers af.

Bemesting

Geef in het voorjaar organische voeding.

Winterhard

ja

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

licht vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon voor de sterkste geur tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

lichtpaars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus