WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plant nu een heg met kale wortels (en bespaar geld)

Wil je graag een nieuwe heg in de tuin? Doe het nu! Je kunt in de wintermaanden namelijk haagplanten met kale wortels gebruiken en die zijn een stuk goedkoper dan planten in een pot.

Resultaat vtwonen Weer verliefd op je tuin in Mijnsherenland

Kale wortels

Kale wortels worden ook wel blote wortels, naaktwortels of wortelgoed genoemd. Voor allemaal geldt dat het gaat om planten waar de wortels bloot liggen en dus niet in een pot worden aangeboden. Alleen tijdens de wintermaanden kun je bij kwekers en tuincentra haagplanten met kale wortels kopen. Meestal worden deze per vijf of tien stuks verkocht. En dat scheelt geld, want vaak ben je de helft goedkoper uit dan wanneer je dezelfde planten op pot zou kopen.

Waarom in de winter?

Bladverliezende haagplanten, zoals beukenhagen en rozen, worden van november tot april verkocht met blote wortels. Deze planten gaan namelijk, als het blad na de eerste nachtvorst is gevallen, in een winterslaap. Deze rustperiode is perfect voor het aanplanten van een heg met kale wortels. Groenblijvende haagplanten worden trouwens niet met kale wortel verkocht. Lees meer over verschillende soorten hagen.

Planten en verzorgen

  • Een heg met kale wortels plant je op een dag waarop de grond niet te nat is en het overdag niet vriest.
  • De blootliggende wortels mogen nooit uitdrogen. Bescherm ze daarom tijdens het vervoeren met noppenfolie en plant ze daarna direct. Lukt het niet om dit meteen te doen? Maak dan een kuil en plant ze hier tijdelijk in. De wortels moeten allemaal onder de grond worden ingegraven.
  • Maak een flink gat in de grond en maak de aarde goed los. Plant je een hele heg? Graaf dan met een spade een brede geul. Het mooiste is om de heg zigzaggend te planten, dus niet strak in een lijn naast elkaar. Zo krijg je sneller een dichte haag.
  • Gooi wat compost in het plantgat.
  • Zet de wortels iets dieper in het gat dan de gewenste hoogte. Stamp de aarde aan en trek daarna licht aan de plant om hem op de goede hoogte te krijgen. Zo verdeel je de aarde tussen de wortels.
  • Geef de aarde flink wat water rondom en bedek het daarna met bladeren of compost.
  • Bewater de plant de eerste maand regelmatig, maar niet als het vriest.
  • Strooi in het voorjaar koemestkorrels voor een goede start.

Bekijk deze video over het planten van een haag.

Goed om te weten

Het uitvalspercentage voor planten met een kale wortels ligt iets hoger dan planten die in pot worden gekocht. Dit percentage ligt op tien procent, houd hier dus wel rekening mee. Je kunt eventueel extra planten bestellen en een reservehoekje in je tuin maken. Of het jaar na de eerste aanplant de planten vervangen die het niet hebben gered.

nog meer: tuinieren