Langbloeiers

Er zijn eenjarigen die maar liefst vier maanden achter elkaar bloeien. Wissel deze langbloeiers af met vaste planten, struiken en kuipplanten, dan heb je al snel acht maanden een bloeiende tuin.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


Langbloeiers

Veel vaste planten zijn in staat lange tijd achter elkaar te bloeien. Maar het langst bloeien de eenjarigen. Zij blijven vaak van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeien.

Schaduwrijke plekken

Heb je een schaduwrijke plek in de tuin waar bijna alleen groene bladplanten het uithouden? Zet er dan potten met eenjarige langbloeiers tussen. Eigenlijk houden deze planten van zon, maar als ze eenmaal goed geworteld zijn, gaan ze zonder problemen in de schaduw verder. Kies bijvoorbeeld  voor de volgende planten:

 • Geraniums (Pelargonium)
 • Petunia
 • Lobelia (Lobelia erinus)
 • Eenjarige siertabak (Nicotiana x sanderae)
 • Heliotroop (Heliotropium arborescens)

Je kunt eenjarigen zelf zaaien of in het voorjaar kopen als kleine plantjes. Voor een hoog, lang bloeiend kleuraccent kunnen de grote gele bloemen van de flanelstruik (Fremontodendron) zorgen, bind deze wel goed aan. Kijk voor meer inspiratie bij schaduwterras planten.

Zonnige plekken

Op zonnige plekken heb je heel veel mogelijkheden. Onderstaande planten bloeien maar liefst vier maanden.

 • Schildzaad (Lobularia maritima): de bloemen van deze eenjarige zijn klein, maar verschijnen de hele zomer door aan de liggende steeltjes. De meestal witbloeiende trosjes geuren heerlijk.
 • Zinnia (Zinnia elegans): bij deze eenjarige liggen de blaadjes van de dahlia-achtige bloemen als dakpannetjes over elkaar. Door de lange stelen zijn ze ook heel goed te gebruiken als snijbloem.
 • Petunia (Petunia-hybriden): gestreept, gefranjerd of gevuld, er zijn heel wat soorten. Een makkelijk eenjarige die populair is in bakken.
 • Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris ‘Zebrina’): op arme grond die ook nog eens droog mag zijn, bloeit deze eenjarige rijk en lang. Mooi in de border of in een wild hoekje.
 • Verkleurbloem (Lantana camara ‘Tangerine’): deze eenjarige struik bloeit ook rijk op arme grond en dat al gauw zo’n halfjaar achter elkaar. Tijdens de bloei verkleuren de bloemen van lichtgeel met donkergeel naar oranje met rood.
 • Ooievaarsbek (Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’): zet 7 tot 9  van deze vaste planten op een vierkante meter voor een blauwbloeiende plek. Deze geranium weeft zich makkelijk door andere planten heen.
 •  Flanelstruik (Fremontodendron ‘Pacific Sunset’): deze  struik is wintergroen, maar niet helemaal winterhard. Het gaat meestal goed als de plant tegen een zuidmuur staat.
 • Heliotroop (Heliotropium arborescens): de bloempjes van deze eenjarige blijven lang, zijn mooi dieppaars en geuren ook nog eens lekker.
 • Siertabak (Nicotiana x sanderae): ’s avonds gaan de bloemen van deze eenjarige geuren om nachtvlinders aan te trekken voor de bestuiving. Ook geschikt voor potten en bakken.
 • Roos (Rosa ‘Leander’): een robuuste struik met grote trossen vrij kleine bloemen. Ze zijn warm abrikoos van kleur en geuren naar frambozen.

Kijk voor meer inspiratie bij zonterras planten.

Vaste planten

Combineer je eenjarige langbloeiers met vaste planten, zodat je de bloeiperiode extra verlengd en het hele seizoen kleur hebt in de tuin.

Er zijn vaste planten die wel vijf maanden lang bloeien:

Zes maanden bloei

Er zijn zelfs planten met een bloeiperiode van zes maanden. Daar kun je dus nog langer van genieten.

 • Gele struikmargriet (Euryops chrysanthemoides)
 • Struikmargriet (Argyranthemum frutescens)
 • Bosrank (Clematis-hybriden)
 • Vuursalie (Salvia splendens)
 • Ereprijs (Veronica peduncularis)
 • Blauw madeliefje (Felicia amelloides)

Langbloeiers combineren

Combineer je eenjarige langbloeiers met vaste planten en heesters die ook lang doorbloeien dan heb je al snel 8 maanden een bloeiende tuin!

Direct online bloembollen bestellen? Ga naar de tuinwinkel op viavtwonen.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Cor en Thea van Biljouw Timmerman op 16 maart 2018 om 14:08

Geachte Dames & Heren, Wij Cor en Thea hebben in de voortuin die is geheel met tegels bedekt maar hebben drie schalen van 120 cm in het rond en hoogte 30 cm daar willen wij vaste laag bloeiende plantjes in, onze vraag aan U welke plantjes zijn daar voor het meeste geschikt, wij houden van kleur, in het midden van de schaal hebben wij Blauwe Hortensia staan met een hoogte van 75 cm in afwachting van Uw antwoord hartelijk dank,
Cor en Thea van Biljouw Timmerman.

>

vtwonen op 23 maart 2018 om 21:18

Hoi Cor en Thea. Dat zijn grote schalen! Ik ga er even vanuit dat er afwateringsgaten in de schalen zitten? Het water moet weg kunnen anders kan er wortelrot ontstaan. Als dit het geval is, kun je eigenlijk alles in de schalen planten wat je maar wilt. Dertig centimeter is diep genoeg voor de kluiten van de meeste planten. De meeste geveltuintjes die je in de steden ziet zijn ook niet dieper dan 30 à 40 cm i.v.m. onderliggende bekabeling en hierin bloeit van alles! Omdat je het over lage bloeiers hebt, zou ik aanraden om het te zoeken bij de bodembedekkers. Dit zijn laagblijvende vaste planten die hun wortels uitbreiden en zodoende een netwerk van planten vormen. Onkruid kan hier nauwelijks tussen komen. Er zijn soorten bij die extreem lang bloeien, zoals Geranium ‘Rozanne’, van mei tot november. Ga eens naar de kweker, leg jullie voorwaarden uit (zon-schaduw) en aanschouw live je opties.

>

Anoniem op 22 mei 2014 om 11:26

Beste Yolanda, dat is een Malva sylvestris, zaden koop je bij bolster.nl. Je kan hem nu nog zaaien, hij bloeit dan deze zomer.

>

Anoniem op 15 mei 2014 om 18:02

welke mooie paarse bloem staat er bovenaan de pagina van de langboeiers?

>

Anoniem op 26 februari 2014 om 13:15

Mooie site

Shop suggesties

Inspiratie suggesties