WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Langbloeiers

Er zijn eenjarigen die maar liefst vier maanden achter elkaar bloeien. Wissel deze langbloeiers af met vaste planten, struiken en kuipplanten, dan heb je al snel acht maanden een bloeiende tuin.

Paarse bloem

Paarse lang-bloeiende bloem

Veel vaste planten zijn in staat lange tijd achter elkaar te bloeien. Maar het langst bloeien de eenjarigen. Zij blijven vaak van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeien.

Schaduwrijke plekken

Heb je een schaduwrijke plek in de tuin waar bijna alleen groene bladplanten het uithouden? Zet er dan potten met eenjarige langbloeiers tussen. Eigenlijk houden deze planten van zon, maar als ze eenmaal goed geworteld zijn, gaan ze zonder problemen in de schaduw verder. Kies bijvoorbeeld voor de volgende planten:

Je kunt eenjarigen zelf zaaien of in het voorjaar kopen als kleine plantjes. Voor een hoog, lang bloeiend kleuraccent kunnen de grote gele bloemen van de flanelstruik (Fremontodendron) zorgen, bind deze wel goed aan. Kijk voor meer inspiratie bij schaduwterras planten.

Zonnige plekken

Op zonnige plekken heb je heel veel mogelijkheden. Onderstaande planten bloeien maar liefst vier maanden.

  • Schildzaad (Lobularia maritima): de bloemen van deze eenjarige zijn klein, maar verschijnen de hele zomer door aan de liggende steeltjes. De meestal witbloeiende trosjes geuren heerlijk.
  • Zinnia (Zinnia elegans): bij deze eenjarige liggen de blaadjes van de dahlia-achtige bloemen als dakpannetjes over elkaar. Door de lange stelen zijn ze ook heel goed te gebruiken als snijbloem.
  • Petunia (Petunia-hybriden): gestreept, gefranjerd of gevuld, er zijn heel wat soorten. Een makkelijk eenjarige die populair is in bakken.
  • Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris ‘Zebrina’): op arme grond die ook nog eens droog mag zijn, bloeit deze eenjarige rijk en lang. Mooi in de border of in een wild hoekje.
  • Verkleurbloem (Lantana camara ‘Tangerine’): deze eenjarige struik bloeit ook rijk op arme grond en dat al gauw zo’n halfjaar achter elkaar. Tijdens de bloei verkleuren de bloemen van lichtgeel met donkergeel naar oranje met rood.
  • Ooievaarsbek (Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’): zet 7 tot 9  van deze vaste planten op een vierkante meter voor een blauwbloeiende plek. Deze geranium weeft zich makkelijk door andere planten heen.
  • Flanelstruik (Fremontodendron ‘Pacific Sunset’): deze  struik is wintergroen, maar niet helemaal winterhard. Het gaat meestal goed als de plant tegen een zuidmuur staat.
  • Heliotroop (Heliotropium arborescens): de bloempjes van deze eenjarige blijven lang, zijn mooi dieppaars en geuren ook nog eens lekker.
  • Siertabak (Nicotiana x sanderae): ’s avonds gaan de bloemen van deze eenjarige geuren om nachtvlinders aan te trekken voor de bestuiving. Ook geschikt voor potten en bakken.
  • Roos (Rosa ‘Leander’): een robuuste struik met grote trossen vrij kleine bloemen. Ze zijn warm abrikoos van kleur en geuren naar frambozen.

Kijk voor meer inspiratie bij zonterras planten.

Vaste planten

Combineer je eenjarige langbloeiers met vaste planten, zodat je de bloeiperiode extra verlengd en het hele seizoen kleur hebt in de tuin.

Er zijn vaste planten die wel vijf maanden lang bloeien:

Zes maanden bloei

Er zijn zelfs planten met een bloeiperiode van zes maanden. Daar kun je dus nog langer van genieten.

Langbloeiers combineren

Combineer je eenjarige langbloeiers met vaste planten en heesters die ook lang doorbloeien dan heb je al snel 8 maanden een bloeiende tuin!

nog meer: tuinieren