WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Appelboom planten

Fruitbomen zijn een aanwinst voor je tuin. Ze bloeien prachtig en geven je de lekkerste vruchten. Zo maak je van het appelboom planten een onvergetelijk feest.

Een appel– of een andere fruitboom is voor kleine kinderen extra interessant. Ze zien zelf hoe een mooi, klein bloempje verandert in een klein vruchtje dat weer uitgroeit tot een heerlijke appel, peer of pruim.

Benodigdheden

Met onderstaande tuingereedschappen kun je een appelboom planten. Kinderen vanaf twaalf jaar en ouder kunnen hetzelfde gereedschap gebruiken als jij.

Appelboom kiezen

Voor je een appelboom gaat kopen, moet je weten of hij goed gedijt in je tuin. Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Ga voor je bezoek aan de kweker of het tuincentrum de volgende checklist na:

 • Bereken grofweg hoeveel ruimte er is op de gekozen plek.
 • Bekijk hoeveel zonlicht de boom daar gedurende de dag ongeveer krijgt.
 • Voel of de wind er vrij spel heeft of dat de plaats beschut is.
 • Schep wat grond op om te bekijken of er voldoende gezonde aarde aanwezig is.
 • Houd rekening met de hoogte die de boom kan bereiken en tot welke omvang de kroon kan uitgroeien. Neemt hij straks niet te veel zon weg bij de bloembedden, de moestuin of de zithoek?
 • Moet je graszoden weghalen om de boom te plaatsen? Gooi ze niet weg! Leg de zoden op kale plekken op het gazon, onder struiken of op de composthoop.

Kijk voor meer tips en informatie over soorten appelbomen bij appelboom kopen.

Tuincentrum of kweker

Aan de hand van je checklist kun je nu naar de kweker of het tuincentrum. Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte appelboom of je laten adviseren door een medewerker. Let bij je zoektocht op de volgende dingen:

 • Lees goed wat er op de plantenlabels staat.
 • Controleer of de boom er gezond uitziet.
 • Vraag aan een medewerker van het tuincentrum of aan de kweker of de boom geschikt is voor de standplaats en de grondsoort waarover u beschikt.
 • Til de appelboom niet aan de stam op, want zo kun je de wortels beschadigen. Probeer de boom te vervoeren door de pot op te tillen.
 • Bomen worden op verschillende manieren aangeboden: met de kale wortels, de wortels verpakt in doek of in een pot. De eerste twee kunnen alleen in het vroege voorjaar of laat in het jaar worden geplant.

Appelboom planten

Een appelboom planten gaat hetzelfde als bij alle andere bomen, kijk bij boom planten voor het stappenplan. Het is belangrijk om de appelboom voldoende water te geven, zowel tijdens het planten als tijdens de eerste periode. De boom moet ‘aanslaan’ en heeft ongeveer dertig tot veertig liter water per week nodig. Wil je er zeker van zijn dat de wortels genoeg water krijgen? Knip of snijd dan de hals en de bodem van een plastic fles af. Steek de fles op zijn kop dicht bij de stam tot ongeveer halverwege in de grond. Zo bereikt het water de wortels beter.

nog meer: tuinieren