WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over een appelboom kiezen, kopen en een appelboom planten

Fruitbomen zijn een aanwinst voor je tuin: ze bloeien prachtig in het voorjaar en geven in de zomer heerlijke vruchten. Een appelboom is een populaire fruitboom voor in de tuin. Lees alles over een appelboom planten in de tuin. 


appelboom planten

Appelboom kiezen voor in de tuin

Voor je een appelboom gaat kopen, moet je weten of hij goed gedijt in je tuin. Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Ga voor je bezoek aan de kweker of het tuincentrum de volgende checklist na:

 • Bereken grofweg hoeveel ruimte er is op de gekozen plek.
 • Bekijk hoeveel zonlicht de boom daar gedurende de dag ongeveer krijgt.
 • Voel of de wind er vrij spel heeft of dat de plaats beschut is.
 • Schep wat grond op om te bekijken of er voldoende gezonde aarde aanwezig is.
 • Houd rekening met de hoogte die de boom kan bereiken en tot welke omvang de kroon kan uitgroeien. Neemt hij straks niet te veel zon weg bij de bloembedden, de moestuin of de zithoek?
 • Moet je graszoden weghalen om de boom te plaatsen? Gooi ze niet weg! Leg de zoden op kale plekken op het gazon, onder struiken of op de composthoop.

Kijk voor meer tips en informatie over soorten appelbomen bij appelboom kiezen.

Appelboom kopen bij een tuincentrum of kweker

Aan de hand van je checklist kun je nu naar de kweker of het tuincentrum. Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte appelboom of je laten adviseren door een medewerker. Let bij je zoektocht op de volgende dingen:

 • Lees goed wat er op de plantenlabels staat.
 • Controleer of de boom er gezond uitziet.
 • Vraag aan een medewerker van het tuincentrum of aan de kweker of de boom geschikt is voor de standplaats en de grondsoort waarover u beschikt.
 • Til de appelboom niet aan de stam op, want zo kun je de wortels beschadigen. Probeer de boom te vervoeren door de pot op te tillen.
 • Bomen worden op verschillende manieren aangeboden: met de kale wortels, de wortels verpakt in doek of in een pot. De eerste twee kunnen alleen in het vroege voorjaar of laat in het jaar worden geplant.

Een appelboom planten met kinderen

Een appelboom of andere fruitboom vinden veel kinderen vaak erg interessant. Ze kunnen met een appelboom in de tuin zelf zien hoe een mooi, klein boemetje verandert in een klein vruchtje dat groot groeit tot het een appel is geworden. Een appelboom planten kan heel goed samen met kinderen gedaan worden. En kinderen vanaf 12 jaar of ouder kunnen hetzelfde gereedschap gebruiken. 

Wanneer appelboom planten?

Een appelboom kun je het beste in een koude periode planten. De maanden tussen november en maart zijn perfect voor appelboom planten. 

Benodigdheden voor een appelboom planten

Met onderstaande tuingereedschap kun je een appelboom planten. 

Appelboom planten

Een appelboom planten gaat hetzelfde als bij alle andere bomen, kijk bij boom planten voor het stappenplan. Het is belangrijk om de appelboom voldoende water te geven, zowel tijdens het planten als tijdens de eerste periode. De boom moet ‘aanslaan’ en heeft ongeveer dertig tot veertig liter water per week nodig. Wil je er zeker van zijn dat de wortels genoeg water krijgen? Knip of snijd dan de hals en de bodem van een plastic fles af. Steek de fles op zijn kop dicht bij de stam tot ongeveer halverwege in de grond. Zo bereikt het water de wortels van de appelboom beter.

 

nog meer: tuinieren