WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zwarte spar

De zwarte spar Picea mariana ‘Argenteovariegata’ is een uitzonderlijke verschijning omdat de naalden witbont van kleur zijn. Hierdoor is er een grote kans op verbranding door de zon.

Wat voor naalden groeien aan de Zwarte spar?

Picea betekent pijnboom in het Latijn. De naalden zijn inderdaad stekelig, maar of dit ook de naam bepaald heeft? Opvallend is dat deze spar alles laat hangen. Zijn naalden en de kegels hangen naar beneden. Dat neemt niet weg dat ze van oorsprong werden gebruikt als kerstboom. Er zijn verschillende soorten waarbij sommige hun naalden wat langer vasthouden dan andere.

Waar komt de Picea mariana ‘Argenteovariegata’ vandaan?

De zwarte spar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar zijn hele bossen te vinden met deze boom tot in zeer koude gebieden als Alaska en Labrador. In onze streken gedijt hij een stuk minder omdat het hier meestal te warm is. We zien hem daarom zelden in ons land en dan meestal de gekweekte dwergvorm. De gewone soort wordt vijftien meter hoog en heeft een slank silouet met een smalle pijlvormige kroon.

Waar wordt de Zwarte spar voor gebruikt?

In de Verenigde Staten wordt deze bomen op diverse manieren gebruikt. Om papierpulp van te maken en ook als kerstboom, hoewel hij snel zijn naalden laat vallen in de huiskamer. De hars van deze boom zou geneeskrachtig zijn en wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel in zalf.

Wat voor bodem heeft de Zwarte spar nodig?

De zwarte spar gedijt op alle grondsoorten, maar heeft een voorkeur voor iets zurige bosgrond. Hij wortelt niet al te diep en heeft daarom een plaats uit de wind nodig.

Meer informatie over verschillende soorten bomen, planten en bloemen is te vinden in de plantenindex.

sjs5nq28iidt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Picea 'Argenteovariegata'

Cult

'Argenteovariegata'

Familie

zwarte spar

Familie latijns

mariana

Onderhoud

Verzorging

In de felle zon afdekken met vitrage.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

onopvallend

Overige

Groenblijvend

wintergroen