WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zijdeplant

De zijdeplant Asclepias tuberosa komt uit Noord-Amerika. Daar vind je deze prachtige bloeier onder meer in de weiden. Houd er rekening mee dat de planten pas laat in het voorjaar boven de grond komen. 

Wanneer bloeit de zijdeplant?

De plant heeft een grote aantrekkingskracht op vlinders. De stengels en bladeren zijn licht behaard. Deze laatste zijn ongesteeld en langwerpig tot lancetvormig. De in juli-augustus verschijnende bloemen zijn oranjegeel en oranjebruin van kleur. Ze staan bij elkaar in veelbloemige schermen. De groeihoogte bedraagt meestal maximaal 70 centimeter.

Wat voor bloemen heeft de zijdeplant?

De meeste soorten bezitten enkelvoudige bladeren; de bladstand is tegenoverstaand. In bladeren en stengels komt veelal melksap voor (vgl. Euphorbia). De bloemen bevinden zich steeds in schermvormige bloeiwijzen. Ze zijn oranje, geelachtig, oranjegeel, roze, rood of groenachtig. Opvallend is dat de bloemen behalve een kroon ook een zogenaamde bijkroon bezitten, die bij sommige soorten verschillend van kleur is en dan is dat goed te zien. De vruchten zijn soms heel opvallend van vorm en de zaden zijn sterk zijdeachtig behaard (zijdeplant). De naam Asclepias is afgeleid van het Latijnse Aesculapius en/of het Griekse Asclepios. Linnaeus koos voor deze naam naar aanleiding van de geneeskrachtige werking van deze plant.

Hoe verzorg ik de Asclepias tuberosa?

Alle soorten houden van zonnige standplaatsen. Sommige soorten zijn matig of in het geheel niet winterhard. Normale tuingrond, vooral niet te nat. Zonnige plek is een voorwaarde. Niet afsnijden voor het lente is.

Bestel de plant hier.

s4i5klq8mb1b_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Asclepias tuberosa

Familie

zijdeplant

Familie latijns

tuberosa

Onderhoud

Verzorging

Bescherm de plant tegen de vrieskou.

Snoeien

Eventueel snoeien in de lente.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

vrij goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

75

Beschrijving

50-75 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

oranjegeel en oranjebruin

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend