WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Winterheide Erica Aurea

De winterheide Erica carnea ‘Aurea’ kenmerkt zich doordat het niet groen maar eerder goudgeel van kleur is.

Welke soorten heide zijn er?

Er zijn twee soorten heide. Dopheide (Erica) bloeit daarvan in de winter en struikheide (Calluna) bloeit in de zomer. Dopheide kent honderden varianten waarbij winterheide (Erica carnea) een van de beste winterharde is. Winterheide is een wintergroen dwergstruikje dat maximaal 30 centimeter hoog wordt en wordt toegepast als bodembedekker, in rotstuintjes of om in de winter of het vroege voorjaar kleur aan de tuin te geven. De takken hebben kleine groene tot metaalkleurige naaldjes die aanblijven in de winter. De kleur van de naaldjes is van groen tot metaalkleurig.

Wanneer bloeit winterheide?

De bloei vindt plaats in de winter en het vroege voorjaar. De bloemen zijn kleurrijk, van het originele donkerpaars tot wit en alle variaties daartussen. Een van deze variaties, te weten de vleeskleur, is de gever van de Latijnse naam carnea. De bloemen zijn dopvormig en zitten in eenzijdig gerichte trosjes. Insecten gebruiken de bloempjes van de winterheide als vroege voedselbron in het voorjaar. De bloempjes gaan later over in kleine, weinig spectaculaire zaadbolletjes.

Hoe onderhoud ik de Erica carnea ‘Aurea’?

Erica carnea ‘Aurea’ is onderhoudsarm. In de volle zon op een zure en niet te droge of te dichte bodem groeit heide het best. Winterheide kan wat breder worden toegepast omdat hij ook kalk in de grond verdraagt. Elk jaar dien je de winterheide licht te bemesten. Bij voorkeur gebruik je speciale mest voor heideplanten waarvan het humusgehalte hoog is. Als de bodem te vochtig of te warm is, kunnen schimmelziektes de heide aantasten.

Wanneer snoei ik de winterheide Erica carnea ‘Aurea’?

Na de winter, als de winterheide is uitgebloeid, dienen de struikjes flink teruggesnoeid te worden. Dit is om te voorkomen dat er kale takjes ontstaan en om de bloei in het volgende jaar te stimuleren. Na drie jaar kun je overwegen niet meer te snoeien, zodat de heide wilder gaat worden. Gebruik voor het snoeien het juiste snoeigereedschap. Je kunt heide snoeien met de snoeischaar, maar met een heggenschaar gaat het makkelijker.

Bestel de plant direct.

hqs53tn8u3cr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Erica 'Aurea'

Cult

'Aurea'

Familie

winterheide

Familie latijns

carnea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei met heggeschaar in voorjaar.

Bemesting

Spaarzaam gebruik van bij voorkeur organische mest.

Winterhard

ja, volkomen

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

15

Beschrijving

maximaal 15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen