WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Vuurpijl

Bij de vuurpijl KniphofiaAlcazar‘ is Alcazar de Spaanse vertaling van het Arabische woord voor kasteel. De Kniphofia ‘Alcazar’ verdient ook een koninklijke behandeling vanwege de geweldige show die hij weggeeft wanneer zijn bloemen bloeien. 

Wat voor bloem is de vuurpijl?

De vuurpijl heeft een van de meest opvallende bloemen voor in de tuin. De spitse en kaarsrechte bloeiwijze in vlammende tinten van deze planten maakt duidelijk waarom Kniphofia de naam vuurpijl heeft gekregen. Ze komen in heel veel kleuren voor van wit en groenachtig tot oranje en rood. Ook bestaan er tweekleurige rassen die vrijwel allemaal met geel en rood bloeien.

Wanneer bloeit de Kniphofia ‘Alcazar’

Kniphofia is vernoemd naar de Duitse plantkundige Kniphof (1704-1763). Oorspronkelijk komt deze bijzondere plant voor op de savannen in zuidelijk Afrika. De naam vuurpijl is dan ook de Afrikaanse naam voor deze plant. In de achttiende eeuw is hij ingevoerd in Europa. Het bleek dat veel soorten redelijk winterhard zijn en daarom geschikt voor onze tuin. Sommige soorten bloeien ’s zomers en andere ’s winters. De mythe gaat dat als een vuurpijl twee keer per jaar bloeit er een sterfgeval in de familie komt. Gelukkig een zeldzaamheid bij ons. In Afrika worden de bloemen bezocht door talloze insecten en kleine vogeltjes die nectar eten. Ook wordt de bloem als eten geserveerd en zou naar honing smaken.

Hoe verzorg ik de Kniphofia ‘Alcazar’?

Kniphofia ‘Alcazar’ doet het goed in voedzame grond, op een zonnige plaats in humusrijke grond, die snel ontwatert. Het is raadzaam om vuurpijlen lang te laten staan. Ze houden er niet zo van gedeeld te worden. Het duurt dan enkele jaren voor ze weer bloeien. Vrees daarom ook niet in het begin als het even duurt voordat de eerste bloei plaatsvindt. Vanwege de vorstgevoeligheid worden vuurpijlen in de winter nog wel eens overgezet in potten om ze zo vorstvrij te laten overwinteren. Knip de stengels met uitgebloeide bloemen af, maar laat het blad aan de plant. Dek de plant in de herfst af met een mulchlaag.

Wellicht is de video mulchen over het aanbrengen van mulch interessant om eens te bekijken.

 

Bestel de plant direct.

2we5j0b88oh3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Kniphofia 'Alcazar'

Cult

'Alcazar'

Familie

vuurpijl

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de winter zonodig opschonen. Knip de uitgebloeide stengels af.

Bemesting

In voorjaar een goede basisbemesting geven. In najaar mulchen.

Winterhard

(zeer) matig

Bodem

voedzame grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

125

Beschrijving

75-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

granaatrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen