WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vossenbes

De vruchten van de vossenbes Vaccinium vitis-idaea ‘Koralle’ zijn groter, iets donkerder van kleur en in grotere aantallen aanwezig dan van de gewone soort.

Wanneer staat de Vossenbes in bloei?

Vaccinium is een plant waar u het hele jaar door van kunt genieten. In het voorjaar laat hij zijn mooie witroze bloemen zien, in de zomer plukt u de heerlijke vruchten, in de herfst kunt u genieten van de vurig verkleurende bladeren en in de winter blijven zijn bladeren ook nog eens aan de struik zitten. Het geslacht Vaccinium is vooral bekend in de vorm van onze wilde bosbessen die tegenwoordig vanwege het gevaar van gevaarlijke tekenbeten veel minder worden geplukt. Wat is er dan lekkerder dan zelf nauw verwante bessen in eigen tuin te kunnen oogsten. Bovendien oogst je bessen die veel groter zijn en toch ongeveer dezelfde smaak hebben.

Is de Vaccinium een goede bodembedekker?

De vossenbes heet ook wel rode bes en is familie van de cranberry en ook van de blauwe bosbes. Dit struikje wordt zelden hoger dan 25 centimeter en is zeer geschikt als bodembedekker. Het grootste deel van de vossenbes groeit onder de grond en bestaat uit een wijdvertakte wortelstelsel. Hier bovenop kunnen na verloop van tijd een soort ‘matten’ van vossenbessen ontstaan.

Kan ik de bessen van de Vossenbes eten?

De groene, ovale blaadjes van de vossenbes worden maximaal 3 centimeter lang en blijven aan in de winter. In de vroege zomer vormen zich wit tot roze bloemetjes van slechts een paar millimeter groot. Na de bloei vormen zich vruchten die scharlakenrood van kleur zijn en een zure en enigszins bittere smaak hebben. Omdat de bessen de gehele winter intact blijven, is het een belangrijke voedselbron voor vogels in de winter. Ook mensen kunnen de vruchten rauw of gekookt eten. In vroegere tijden werden medicinale krachten toegedicht aan de vossenbes. Ze werden onder meer gebruikt voor het behandelen van blaasklachten en reuma. Tegenwoordig worden de vruchten verwerkt in jam en sap.

Wat voor standplaats is geschikt voor Vaccinium vitis-idaea ‘Koralle’?

De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan. Als ze die condities krijgen zijn het probleemloze planten die jarenlang doen wat ze moeten doen: namelijk voor lekkere vruchten zorgen. De vossenbes is onderhoudsarm met gewoonlijk weinig kans op ziekten. Eventuele snoei om de plant in toom te houden gebeurt in het voorjaar. Voor het bemesten gebruik je het best humusrijke mest. Een teveel aan mest bevordert de ontwikkeling van het loof ten koste van de bessen. De bessen kunnen vanaf juli worden geplukt. Probeer dit te doen zonder de bloemen te beschadigen. Deze zorgen namelijk weer voor nieuwe bessen.

7cu5sek8u4yw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Vaccinium 'Koralle'

Cult

'Koralle'

Familie

vossenbes

Familie latijns

vitis-idaea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is eigenlijk niet nodig, maar kan in het voorjaar.

Bemesting

Gebruik humusrijke enigszins zure mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

de grond dient humusrijk te zijn

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

voor de meeste bessen op een zonnige plaats, maar schaduw wordt verdragen

Hoogte

Maximaal

25

Beschrijving

maximaal 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen