WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vlinderstruik

Wat voor bloemen krijgt de Vlinderstruik?

De vlinderstruik Buddleja davidii ‘Ile de France’ heeft veel bloemen die donkerviolet van kleur zijn. De Latijnse naam Buddleja davidii is afgeleid van twee biologen Buddle en David. De oorspronkelijke kleur van de bloemen is paars, maar door selectie zijn meer dan honderd rassen ontstaan die voornamelijk verschillen in kleur. Dit kan variëren van wit, geel, rood tot paars. De bloemen zijn er vooral in de maanden augustus en september en bevinden zich in pluimen, waardoor de vlinderstruik ook wel herfstsering wordt genoemd.

Wat zijn de kwaliteiten van de Vlinderstruik?

De bloei van de vlinderstruik heeft veel kwaliteiten. Zij is welriekend, overvloedig en langdurig. Haar naam dankt de vlinderstruik aan de vele soorten vlinders die worden gelokt door de geur en de kleur van de bloemen. Vlinders die je onder meer kunt verwachten, zijn koolwitjes, citroenvlinders, kleine vossen en atalanta’s. Naast vlinders worden ook andere nectarverzamelende insecten gelokt door de vlinderstruik.

Wat voor standplaats is geschikt voor Buddleja davidii ‘Ile de France’?

Vlinderstruiken houden van de zon en een wat drogere standplaats. Dit bevordert tevens het vlinderbezoek. In droge zomers kan spint optreden, welke u kunt bestrijden met een insecticide gebaseerd op tebufenpyrad.

Hoe kan ik de Vlinderstruik snoeien?

Voor een mooie, gegarandeerde groei en bloei is het raadzaam de struik ieder voorjaar flink te snoeien. Het is voor deze plant belangrijk dat er goed gesnoeid wordt. Afhankelijk van de snoei wordt deze struik één tot drie meter. Bij grotere exemplaren buigen de takken elegant door. De snoei dient plaats te vinden na de vorst. Je kunt hem terugsnoeien tot 25 centimeter hoog of lager. De redenen hiervoor zijn dat de bloei het beste plaatsvindt op het eenjarige hout en dat de struik dan voldoende licht krijgt. Tevens wordt het formaat in toom gehouden, want na een jaar niet snoeien ontstaat een waaier van een boom. Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je die verwijderen om de verdere bloei te bevorderen of ze laten zitten.

Zelf de Buddleja davidii ‘Ile de France’ in je tuin? Neem dan zeker eens een kijkje bij het artikel vlinderstruik planten. Naast deze soort zijn er nog meer soorten van de vlinderstruik. Meer informatie is te vinden in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

2jn5lrx8rhn1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Buddleja 'Ile de France'

Cult

'Ile de France'

Familie

vlinderstruik

Familie latijns

davidii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar sterk terugsnoeien.

Bemesting

Handje organische mest aan het begin van het groeiseizoen.

Winterhard

redelijk en kan stevig invriezen

Bodem

kalkhoudend tot lichtzuur

Vochtigheid

droog tot matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

300

Beschrijving

1 tot 3 meter mits goed gesnoeid

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerviolet

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend