kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vingergras

Het vingergras Panicum virgatumShenandoah‘ wordt ruim een meter hoog. De bladeren vandit gras verkleuren prachtig tijdens het seizoen. In de lente zijn de bladeren groen, waarna ze in juli verkleuren naar donkerrood om tenslotte paarsrood te worden.

Hoe hoog kan Vingergras worden?

Deze soort komt uit Noord- en Midden-Amerika. Het is een polvormende plant die ook uitlopers vormt. Iedere plant kan tot wel 2 m hoog worden met 15-60 cm lange, onbehaarde bladeren. De sierlijke bloempluimen (als kwasten) kunnen wel 50 cm lang worden. De Latijnse soortnaam virgatum staat voor roede-achtig en verwijst naar de stengels die als een compacte koker omhoog groeien en waaruit de bladeren en bloemen tevoorschijn komen.

Is Panicum virgatum ‘Shenandoah’ een siergras?

Het vingergras is naaste familie van de grassen die we in het gazon tegenkomen. Het is een groot geslacht met vooral eenjarige soorten, waaronder ook het bekende voedselgewas gierst valt. De mooiste cultuurvariëteiten hebben fraai gekleurd en in de herfst nog verder verkleurend blad. Vingergras groeit behoorlijk stijf (maïsachtig) omhoog, maar de bladeren hangen mooi over. Dat geeft een diffuus beeld en vormt een goede onderbreking van kleur en vorm in de tuin. Als de bladeren beginnen te verkleuren, verschijnen ook grote, wijde pluimen die uit enorme aantallen kleine bloeiaartjes zijn samengesteld.

Wat voor grond is geschikt voor Panicum virgatum ‘Shenandoah’?

Vingergras staat het best in de volle zon op een niet te natte grond. Je hoeft er nauwelijks onderhoud aan te doen.

Hoe kan ik Vingergras snoeien?

In het voorjaar snijd je de oude stengels helemaal af en daarna zullen al gauw nieuwe scheuten uit de grond opschieten. Oudere stengels kunnen gemakkelijk omknikken, dus eventueel steunen.

Inspiratie kan je ook opdoen op onze website. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de tuin bij een andere liefhebber door de kijktuinen te bekijken.

 

Bestel de plant direct.

r8z5vtp8qg2f_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Panicum 'Shenandoah'

Cult

'Shenandoah'

Familie

vingergras

Familie latijns

virgatum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar kort afknippen

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

elke tuingrond

Vochtigheid

normaal, niet nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

1-1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

roodbruine pluimen

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend