WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetmuur

Wat voor bloemen heeft het vetmuur?

Hoe klein het vetmuur Sagina subulata ook is, hij kan zeer goed opvallen. Vooral omdat hij hele vakken kan bedekken en dan met minieme maar wel talrijke witte bloemen kan bloeien. De officiële Nederlandse naam van deze plant is vetmuur, maar de planten worden onofficieel ook wel sterrenmos genoemd.

Wanneer bloeit het vetmuur Sagina subulata?

Sagina subulata is de meest voorkomende soort, waarvan ook enkele kweekvormen bestaan. De stengels vormen een langzaam uitbreidend, dicht geheel. Vanaf mei verschijnen massa’s witte bloempjes tussen de bladerkussens. De bloei kan tot in augustus doorgaan. Een heel lieflijke soort die tot 7 centimeter hoog wordt. Het lijkt dan ook erg op mos met kleine witte bloempjes die als sterretjes tussen het fijne, volgroene blad verschijnen. Maar Sagina is geen mos.

Vetmuur als vervanging van siergras

Deze slechts vijf centimeter hoge planten vormen hele ’tapijten’. Ze worden wel als vervanger voor siergras gebruikt, maar ze kunnen niet erg goed tegen belopen. Vaker is dan ook een toepassing te zien tussen flagstones en andere stapstenen op vochtige, wat schaduwrijke plekken waar gras het niet goed doet. Dit komt overeen met zijn oorspronkelijke vindplaats in de vochtige, open Europese bossen. Sagina is daarnaast ook een goede rotsplant en geschikt om in kleine bakjes en troggen te worden aangeplant.

Hoe kan ik de Sagina subulata onderhouden?

De planten groeien goed in (niet te felle) zon en niet te zware schaduw, mits de grond voldoende vochtig blijft. De grond moet wel doorlatend zijn, zodat er geen stagnerend water voorkomt. Een zanderige grond met flink wat humus erin is ideaal.

Is vetmuur winterhard?

De winterhardheid is matig. Na strenge winters kunnen delen van de planten zijn afgestorven. Inwaaiend zaad van straatgras kiemt gemakkelijk in een Sagina-begroeiing. Het is er lastig uit te wieden, maar dient wel te gebeuren als je de rest tenminste niet wil laten overwoekeren. Regelmatig dien je de planten aan te drukken. Dit gaat het makkelijkst door erop te gaan staan!

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

 

Bestel de plant direct.

q7x54r38vm3z_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Sagina subulata

Familie

Vetmuur

Familie latijns

subulata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet snoeien.

Bemesting

In het voorjaar een lichte organische basisbemesting geven.

Winterhard

matig

Bodem

een goed doorlatende, niet gehee

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

niet in de felle zon, maar ook niet in de schaduw

Hoogte

Maximaal

7

Beschrijving

tot 7 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen