Gazonnetje anders

beeld vtwonen Beeld

Is een gewoon gazon je wat te doorsnee maar houd je het wel graag groen in je tuin? Wellicht zijn deze alternatieven wat voor jou. Verrassend, groen, soms artistiek, maar altijd beter dan een tegeltuin!

Lees verder onder de advertentie

Geurend pad

Sommige planten zijn zo veerkrachtig dat ze gewoon verder groeien als je er overheen loopt. Beloopbare kruidenplanten zijn het helemaal in dit geval; telkens in het voorbijgaan bij het kneuzen van de blaadjes komt er een heerlijke geur vrij. Met laagblijvende soorten zoals deze loopkamille Chamaemelum nobile ‘Treneague’, kun je allerlei bijzondere patronen en vormen leggen. Nog zo’n fijne ruiker is kruiptijm (Thymus praecox), een laag plantje dat geweldig paars bloeit in de zomer. Gebruik voor de aanplant goed doorlatende grond en kies een zonnige plek uit. Geregeld knippen zorgt voor een dicht tapijt. Let wel op dat dit soort ‘paden’ prima belopen kunnen worden, maar niet zo intensief gebruikt kunnen worden als een gazon.

Grasland in bloei

Een gazon is eigenlijk alles behalve natuurlijk. Door keer op keer te maaien kunnen de jonge plantjes nooit tot volwassen planten uitgroeien. Een bloemrijk grasland is niet alleen natuurlijker, maar ook geweldig om te zien. Je moet er dan wel een beetje tuin voor hebben want in een kleine tuin kan het al snel wat wild overkomen. Deze bloemenweide is niet geschikt om in te liggen, maar je kunt wel een doorgang creëren door er een pad in te maaien. Mix een eenjarig bloemenzaadmengsel met graszaden en strooi dit uit over losgemaakte grond. Onderhoud van het grasland is simpel: twee keer per jaar maaien en that’s it. Het afvoeren van het groen houdt de grond arm en dat is precies wat een bloemenweide nodig heeft.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Groene wolk

Niet om overheen te lopen maar om naar te kijken. Tuinontwerpster Monique Nillesen van Bindels Tuinen ontwierp deze deinende groene loper van vetmuur (Sagina subulata) voor een van haar klanten. Het mosachtige plantje vormt een waar tapijt, dat in mei en augustus lieflijk bloeit met fijne, witte bloemetjes.

beeld vtwonen Beeld

Bron beelden: www.bakker.com, Bindels Tuinen (Monique Nillesen Fotografie & Artwork),

Lees verder onder de advertentie