WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tweestijlige meidoorn

De Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ is de meest populaire tweestijlige meidoorn vanwege zijn prachtige scharlakenrode bloemen. De meidoorn is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en heeft zich op het noordelijke halfrond verspreid, zodat ook wij deze struik of boom in de natuur tegenkomen.

Wat is de historie van de Tweestijlige meidoorn?

De meidoorn heeft een rijke historie die is begonnen in het nieuwe testament met de doornkroon van Jezus. Vervolgens zijn er talloze mythen over deze boom ontstaan die hem heilige proporties hebben gegeven. Het omhakken van een meidoorn zou daarom ongeluk brengen. In de mythen staan de drie meest opmerkelijke eigenschappen centraal. Allereerst is er de prachtige bloei in mei die wit of roze is. Met name de witte bloemen worden gebruikt bij vruchtbaarheids- en huwelijksrituelen. Daarnaast zijn er de scherpe doorns. Een meidoorn is daarom prima geschikt als beschermende heg, maar hem wordt ook toegedicht bliksem en boze bezweringen op afstand te houden. Ook voor meer praktische zaken als vishaken zijn ze gebruikt. Tenslotte zijn er de bessen. Diverse bronnen spreken elkaar tegen over de medicinale werking. In elk geval is het mogelijk een lekkere jam te maken van de enigszins melige bessen, maar je kunt ze ook aan de struik laten zitten als voedsel voor vogels in de winter. Het sterke hout van de Crataegus, afgeleid van het Griekse woord ‘kratos’ (kracht) en het Latijnse ‘agere’ (hebben), werd gebruikt om gereedschappen en wapens van te maken.

Hoe kan ik de Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ snoeien?

Bij deze struik is het onderhoud gering.Als u er een bepaalde vorm mee wilt bereiken dan dient er gesnoeid te worden. Als haag in juni en voor een strakke haag ook nog eens in september maar dan wel met kans op minder bloemen in het voorjaar. Meer tips en adviezen zijn te vinden in het artikel haag snoeien. Als u de voorkeur heeft voor een boom vorm dan kunt u de boom (laten) opkronen in de zomer, waarbij de onderste takken worden verwijderd. De natuurlijke vorm van de struik is vrij grillig. Als takken verstrikt raken in elkaar is het verstandig er een aantal te verwijderen om de struik weer licht en lucht te geven. U doet dit het beste in de koudere maanden.

Wat zijn de bedreigingen van de Meidoorn?

De meidoorn is gevoelig voor perenvuur. Dit is een bacterie die zorgt dat ze verdorren en bruinzwart kleuren. Er ontstaat een slijmerige substantie op de takken. U bent wettelijk verplicht de boom af te voeren om verdere besmetting te voorkomen. De boom is dan toch al ten dode opgeschreven.

Meer weten over verschillende soorten planten, bloemen of bomen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

lrn500b8kk53_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Crataegus 'Paul's Scarlet'

Cult

'Paul's Scarlet'

Familie

Tweestijlige meidoorn

Familie latijns

laevigata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Haag in juni en september. Opkronen in juni. Overige correcties in najaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

bij voorkeur kalkrijk

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend