WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tamarisk

De pluimen van de tamarisk Tamarix ramosissima ‘Pink Cascade’ zijn langer en donkerder dan bij de gewone soort. Het blad van deze cultivar is opvallend blauwgroen. 

Wat is de sierwaarde van de Tamarisk?

Met tamarisk heb je een echte zeeman in de tuin. Deze struik of kleine boom doet het buitengewoon goed aan de kust in een zoute en winderige omgeving. Daarnaast is het een echte zuipschuit. Hij ontwikkelt een diep en omvangrijk wortelstelsel waarmee hij zeer veel water tot zich neemt. Mede daardoor groeit er weinig in zijn omgeving. Er is echter nog een tweede, meer geniepig, mechanisme waarmee andere planten worden geweerd. Volwassen tamarisken schijnen namelijk ook zout uit te scheiden. Zelf kunnen zij hier dus goed tegen maar de meeste andere planten niet. De Amerikanen noemen deze struik dan ook salt cedar. De reden om deze struik in de tuin te hebben zijn de pluimen met talrijke kleine roze bloemen die wel iets weg hebben van struisvogelveren. Daarnaast heeft deze struik een luchtig uiterlijk met zijn ijle lange takken en kleine groenblauwe schubvormige blaadjes, die lijken op de naalden van coniferen. Niet iedereen vindt het even sierlijk, maar bij het minste zuchtje wind begint hij al te deinen.

Welke soorten Tamarix ramossisima ‘Pink Cascade’ zijn er?

De soorten tamarisk zijn allemaal niet even goed te onderscheiden maar de soort Tamarix ramosissima is de mooiste voor de tuin. Deze soort is wel iets minder sterk en wat vorstgevoeliger. Hij bloeit in juli en augustus. De bloemen verschijnen aan de uiteinden van de twijgen die dan uiteraard blad dragen. Deze struik is vooral door zijn vorm (met sierlijk overhangende takken en twijgen) zeer elegant. Ook bij een vijver of waterkant is het een juweel. Tegelijk met het blad vallen ook de takuiteinden af.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Tamarisk?

Deze struik is zo tolerant tegen van alles en nog wat dat de grond niet uitmaakt. Zowel zon als lichte schaduw zijn prima. Tijdelijke droogte wordt goed verdragen, alleen in zeer strenge winters kunnen de struiken invriezen. Om een mooie vorm te behouden en de bloei te stimuleren, snoei je de tamarisk elk voorjaar terug tot 20 centimeter boven de grond. Kijk voor tips in het artikel boom snoeien.

 

Bestel de plant direct.

75856o48gl4k_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tamarix 'Pink Cascade'

Cult

'Pink Cascade'

Familie

tamarisk

Familie latijns

ramosissima

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Elk voorjaar tot 20 cm boven grond.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

droge tot vochtige grond

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

400

Beschrijving

3-4 meter

Kleuren

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

donkerroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend