WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikkamperfoelie

Is de Struikkamperfoelie een klimplant?

Kamperfoelie is vooral bekend als een klimplant. Lonicere tatarica daarentegen is een struik en heet dan ook niet voor niets struikkamperfoelie. De bloemetjes aan deze kamperfoelie zijn heel klein. Je moet echt goed zoeken om ze te vinden. De vruchten daarentegen vallen meer op en zijn geliefd bij vogels.

Wat voor soorten Lonicera tatarica zijn er?

De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Hoe kan ik de Lonicere tatarica snoeien?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten. Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

Hoe bestrijd ik bladluis op de Struikkamperfoelie?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. Gelukkig kan je bladluis bestrijden op een milieuvriendelijke manier. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel.

Naast de Lonicere tatarica zijn er nog meer soorten struikkamperfoelies. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

4wv5c7t8wcsz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Lonicera tatarica

Familie

struikkamperfolie

Familie latijns

tatarica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

lichtrood tot paars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend