WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikkamperfoelie

Lonicera nitida 'Elegant'

Waarvoor kan ik de Struikkamperfoelie gebruiken?

De struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Elegant’ is een brede struik met gebogen takken en groeit meer opgaand dan zijn soortgenoten met een kleiner blad. Deze struik Lonicera nitida ‘Elegant’ is geschikt voor kleine hagen, onderbeplantingen en taludbeplantingen en gedijt goed in de schaduw.

Welke soorten Lonicera nitida zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Wat voor standplaats heeft de Lonicera nitida ‘Elegant’ nodig?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten.

Hoe kan ik de Struikkamperfoelie snoeien?

Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart. Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel.

Is de Lonicera nitida ‘Elegant’ winterhard?

De Lonicera nitida ‘Elegant’ is zeer sterk en kan op de meeste plaatsen staan. Hoewel hij wel winterhard is, kan hij invriezen dus een beschutte plaats is het best. Ingevroren takken verwijdert u het beste direct in maart. Een haag van struikkamperfoelie dient te worden gesnoeid in juni voor de langste dag en nog eens in september om in de winter ook een strakke vorm te hebben. Volwassen exemplaren kunnen nog een aantal keren vaker in het groeiseizoen geknipt worden. Geef mulch op de grond boven de wortels en in het voorjaar een goed basisbemesting.

 

Bestel de plant direct.

xoq5oto8zo4f_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Lonicera 'Elegant'

Cult

'Elegant'

Familie

struikkamperfoelie

Familie latijns

nitida

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei bevroren takken in maart. Knip haag in juni en september.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon voor mooiste kleur; tolereert schaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

80

Beschrijving

80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roomwit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen