WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stinkend nieskruid

Wanneer bloeit Stinkend nieskruid?

Het blad en de stengel van het stinkend nieskruid Helleborus foetidus ‘Wester Flisk’ bezitten een purperen gloed. Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus, waarbij foetidus slechtriekend betekent) doet zijn naam slechts eer aan als u uw neus er bijna insteekt. Het valt dus wel mee met het stinken. Dit is een wintergroene soort van de kerstroos die van nature ook voorkomt in de Ardennen. Hij bloeit al vroeg in het jaar, januari. De bloemen zijn vrij apart, groen met een paarsbruin randje.Na de bloei zaait hij zich massaal uit. Dat betekent dus wel wat wieden. Daarom is stinkend nieskruid zeer geschikt voor de wat wildere natuurtuin.

Is Helleborus foetidus ‘Wester Flisk’ een vaste plant?

De kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin. Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als zomergroene soorten. Daarnaast zijn er soorten die met bebladerde stengels overwinteren. De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats, soms dus zelfs in januari. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter. Alle Helleborus-soorten zijn giftig, maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat.

Wat voor bodem is geschikt voor Helleborus foetidus ‘Wester Flisk’?

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon.

Hoe kan ik Stinkend nieskruid onderhouden?

De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Stinkend nieskruid heeft van de kerstrozen het meest last van zwartebonenluis. De beste remedie is met een waterstraal de luizen van de plant afspoelen. Meer informatie is te vinden onder ziekten en plagen.

2nn55bp8iucu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Helleborus 'Wester Flisk'

Cult

'Wester Flisk'

Familie

stinkend nieskruid

Familie latijns

foetidus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Lelijke bladeren afknippen in voorjaar.

Bemesting

Strooi bladhumus in najaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke voedzame grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen