WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stekelnootje

Is het Stekelnootje een bodembedekker?

Het stekelnootje Acaena novae-zelandiae komt uit Nieuw-Zeeland. Het is een goede bodembedekker en iets hoger dan de meeste soorten, 15- 20 centimeter in plaats van 10 centimeter. Tevens kan deze plant aardig over een muurtje heen groeien. De stengels zijn wat houtachtig, liggen plat op de grond en wortelen. Het blad van deze soort is donkergroen en groter dan bij andere soorten. De vruchtstekels zijn donker purperrood van kleur.

Is Acaena navae-zelandiae wintergroen?

Stekelnootjes zijn wintergroene vaste planten en komen voor in gebergten op het zuidelijk halfrond. Het zijn laagblijvende bodembedekkers die grote tapijten kunnen vormen waarop gelopen kan worden. Daarom wordt het stekelnootje wel eens gebruikt als alternatief voor een gazon. De bloemen zijn onbetekenend want ze missen opvallende kroonbladeren. De sierwaarde wordt bepaald door het blad en de gestekelde vruchten, die soms heel mooi gekleurd zijn in de zomer. Er zijn vier soorten die in ons land voorkomen, die met name verschillen in de kleur van het blad.

Wat voor grond is geschikt voor Acaena novae-zelandiae?

Alle soorten groeien zowel op zonnige als op iets beschaduwde plaatsen. De grondsoort is niet zo belangrijk maar zware kleigrond en erg natte grond zijn minder geschikt. De planten verdrinken nogal gemakkelijk. Bescherm de Acaena novae-zelandiae goed tegen vorst. Je kunt ze tijdens strenge vrieskou afdekken met takken. Neem de planten na enkele jaren op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.

vcc508k8hdo8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Acaena novae-zelandiae

Familie

stekelnootje

Familie latijns

novae-zelandiae

Onderhoud

Verzorging

Opnemen, delen en scheuren elke 3-4 jaar. Bij vrieskou afdekken.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

niet bestand tegen heel strenge

Bodem

alle, maar niet te zwaar zoals k

Vochtigheid

gering tot matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

20

Beschrijving

15-20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen