StekelnootjeAcaena 'Kupferteppich'

Het stekelnootje Acaena microphylla ‘Kupferteppich’ is het meest gekweekte stekelnootje. Het heeft opvallend bronskleurig blad.

Is het Stekelnootje een vaste plant?

Stekelnootjes zijn wintergroene vaste planten en komen voor in gebergten op het zuidelijk halfrond. Het zijn laagblijvende bodembedekkers die grote tapijten kunnen vormen waarop gelopen kan worden. Daarom wordt het stekelnootje wel eens gebruikt als alternatief voor een gazon. De bloemen zijn onbetekenend want ze missen opvallende kroonbladeren. De sierwaarde wordt bepaald door het blad en de gestekelde vruchten, die soms heel mooi gekleurd zijn in de zomer.

Welke soorten Acaena microphylla komen in ons land voor?

Er zijn vier soorten die in ons land voorkomen, die met name verschillen in de kleur van het blad. Dit stekelnootje, waarbij de aanduiding microphylla kleinbladig betekent, komt uit Nieuw-Zeeland. Daar groeit hij op diverse terreinen van rivierbedding tot een hoogte van ruim een kilometer. Bij ons wordt deze plant ook toegepast op kleine taluds en tussen flagstones met veel onderlinge tussenruimte. De bladkleur van deze soort is altijd wat olijf- tot bruingroen. De gestekelde vruchten zijn helder- tot purperrood.

Wat voor grond is geschikt voor het Stekelnootje?

Alle soorten groeien zowel op zonnige als op iets beschaduwde plaatsen. De grondsoort is niet zo belangrijk maar zware kleigrond en erg natte grond zijn minder geschikt. De planten verdrinken nogal gemakkelijk. Aangezien de meeste soort geen strenge vorst kunnen verdragen kun je ze tijdens strenge vrieskou afdekken met takken. Wellicht is het artikel planten beschermen tegen vorst interessant. Neem de planten na enkele jaren op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht