WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stekelnootje

Is het stekelnootje een goede bodembedekker?

Het stekelnootje Acaena microphylla is een wintergroene vaste plant en komt voor in gebergten op het zuidelijk halfrond. Het zijn laagblijvende bodembedekkers die grote tapijten kunnen vormen waarop gelopen kan worden. Daarom wordt het stekelnootje wel eens gebruikt als alternatief voor een gazon.

Welke soorten stekelnootjes zijn er?

De bloemen zijn onbetekenend want ze missen opvallende kroonbladeren. De sierwaarde wordt bepaald door het blad en de gestekelde vruchten, die soms heel mooi gekleurd zijn in de zomer. Er zijn vier soorten die in ons land voorkomen, die met name verschillen in de kleur van het blad.

Toepassingen Acaena microphylla

Dit stekelnootje, waarbij de aanduiding microphylla kleinbladig betekent, komt uit Nieuw-Zeeland. Daar groeit hij op diverse terreinen van rivierbedding tot een hoogte van ruim een kilometer. Bij ons wordt deze plant ook toegepast op kleine taluds en tussen flagstones met veel onderlinge tussenruimte. De bladkleur van deze soort is altijd wat olijf- tot bruingroen. De gestekelde vruchten zijn helder- tot purperrood.

Hoe verzorg ik de Acaena microphylla?

Alle soorten groeien zowel op zonnige als op iets beschaduwde plaatsen. De grondsoort is niet zo belangrijk maar zware kleigrond en erg natte grond zijn minder geschikt. De planten verdrinken nogal gemakkelijk. Aangezien de meeste soorten geen strenge vorst kunnen verdragen, kun je ze tijdens strenge vrieskou afdekken met takken. Tips voor het beschermen van planten tegen vorst vind je op de site. Neem de planten na enkele jaren op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.

z4s589w8u0oj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Acaena microphylla

Familie

stekelnootje

Familie latijns

microphylla

Onderhoud

Verzorging

Opnemen, delen en scheuren elke 3-4 jaar. Bij vrieskou afdekken.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

bij zeer strenge vorst treedt sc

Bodem

geen zware kleigrond

Vochtigheid

gering tot matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen