kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stekelnootje

Is Acaena buchananii een goede bodembedekker?

Het stekelnootje Acaena buchananii komt uit Nieuw-Zeeland. Het is een mooie bodembedekker, een beetje blauwachtig. Hij vormt dichte matten met behulp van net onder de grond groeiende uitlopers en stengels, die wel 30 centimeter lang kunnen worden. Het stekelnootje is ook geschikt voor licht hellende taluds in de tuin. Hij wordt soms gebruikt als vervanger van een klein gazon, maar je kunt er niet echt op lopen.

Wanneer bloeit het stekelnootje Acaena buchananii?

Deze soort bloeit veel minder rijk dan de andere soorten. Dat valt niet snel op want de bloemen zijn groenachtig en onopvallend. Soms is dat wel jammer want daardoor zijn er ook minder gestekelde vruchtjes.

Is het stekelnootje wintergroen?

Stekelnootjes zijn wintergroene vaste planten en komen voor in gebergten op het zuidelijk halfrond. Het zijn laagblijvende bodembedekkers die grote tapijten kunnen vormen waarop gelopen kan worden. Daarom wordt het stekelnootje wel eens gebruikt als alternatief voor een gazon. De bloemen zijn onbetekenend want ze missen opvallende kroonbladeren. De sierwaarde wordt bepaald door het blad en de gestekelde vruchten, die soms heel mooi gekleurd zijn in de zomer. Er zijn vier soorten die in ons land voorkomen, die met name verschillen in de kleur van het blad.

Hoe kan ik Acaena buchananii onderhouden?

Alle soorten groeien zowel op zonnige als op iets beschaduwde plaatsen. De grondsoort is niet zo belangrijk maar zware kleigrond en erg natte grond zijn minder geschikt. De planten verdrinken nogal gemakkelijk. Aangezien de meeste soort geen strenge vorst kunnen verdragen kun je ze tijdens strenge vrieskou afdekken met takken. Meer tips en adviezen vind je in het artikel planten beschermen tegen vorst. Neem de planten na enkele jaren op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Dit kun je het beste in het voorjaar doen.

ocr5f008gt63_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Acaena buchananii

Familie

stekelnootje

Familie latijns

buchananii

Onderhoud

Verzorging

Opnemen, delen en scheuren elke 3-4 jaar. Bij vrieskou afdekken.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

niet bestand tegen zeer strenge

Bodem

niet te “zwaar”

Vochtigheid

gering tot matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volop zon, iets schaduw kan

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen