WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sluieraster

De Aster cordifolius of sluieraster is de favoriete herfstaster bij kenners. Hij heeft erg veel kleine bloemen van 1 à 1½ centimeter. Ze bestaan uit lavendelblauwe lintbloempjes en een oranjegeel schijfje.

Wat zijn eigenschappen van de Aster cordifolius?

Oorspronkelijk komt hij uit Centraal- en Noord-Amerika. In ons land is de sluieraster een graag geziene plant in de border. Hij bloeit nog in oktober, als de rest van de tuin nog maar weinig kleur heeft. Ook vlinders stellen dit op prijs. De groei is erg bossig en er vormt zich een stevige plant van een meter hoog. Bijkomend voordeel is dat deze aster geen last heeft van meeldauw.Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas.

Soorten asters

Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Hoe moet ik de Aster cordifolius onderhouden?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het beste wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Zet deze soort op een plek die beschut is tegen de wind. Anders kan hij omwaaien. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

0ly564u8i6dc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster cordifolius

Familie

sluieraster

Familie latijns

cordifolius

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lichtblauw

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend