WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierui Mount Everest

De sierui Allium ‘Mount Everest’ bloeit met witte grote bloemen en dat maakt hem meteen ook zo bijzonder en populair op de bloemenveiling en bij bloembollenexporteurs.

Allium-soorten

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten. De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië.

De geschiedenis van de Allium

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Wat voor een grond heeft de Allium ‘Mount Everest’ nodig?

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof zich begint te ontwikkelen. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei.

Bron: Fotografie iBulb

Bestel de plant hier.

u8x5y0o8love_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Allium 'Mount Everest'

Cult

'Mount Everest'

Familie

sierui

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vochtdoorlatende voedzame grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend