WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de sierpeer

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een sierpeer

De Pyrus calleryana is een boom uit de familie van perenbomen. De sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is de populairste sierpeer vanwege zijn prachtige uiterlijk en ongevoeligheid voor de ziekte ‘perenvuur’. De Pyrus calleryana Chanticleer is een bijzonder mooie kweekvorm uit de Verenigde Staten. Hij wordt groot en is daarom niet geschikt voor een kleine tuin. Deze sierpeer bloeit overvloedig met zuiverwitte bloemen. De herfstkleur is rood tot geeloranje.

Wanneer bloeit de Pyrus Calleryana?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten.

De sierpeer

Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur. De roodbruine vruchten zijn niet peervormig, maar lijken op roodbruine erwtjes. Ze zijn vaak bitter en worden alleen door vogels gegeten. De sierwaarde van deze bomen zit in de prachtige bloesem in het voorjaar en de mooie kleur in het najaar. Deze is veel beter aanwezig op een sierpeer dan op een gewone peer. De uitbundige bloesem is wit en verschijnt in de lente voordat de blaadjes aan de boom komen. Daardoor kan het lijken alsof de boom bedekt is met sneeuw. De bladeren hebben bij het ontvouwen een rode kleur die snel overgaat in glanzend groen. In de herfst wordt het bladerdek aantrekkelijk geel tot rood.

Wat voor bodem heeft de Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ nodig?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn.

Hoe snoei je een sierpeer?

Snoei van de sierpeer is belangrijk. Hij kan grillig groeien waardoor de kroon van de boom gecorrigeerd moet worden met snoeien. Hiervoor raden wij je aan om een vakman in te schakelen. Als je het zelf wilt doen, dan kun je deze boom in de zomer opkronen. Daarbij verwijder je de lage zijtaken. In dezelfde periode kun je een lichte krooncorrectie aanbrengen. Wanneer je een zwaardere correctie aanbrengt, kun je dit beter in het najaar tot de winter doen. Laat de meest rechtopstaande tak intact en verwijder de takken die een extra kroon willen vormen.

Sierpeer in een kleine tuin

De Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is geschikt om in een kleine tuin te planten, hij wortelt stevig en kan solitair in de tuin gezet worden. Lees meer over een kleine tuin.

g9h5x648ue6c_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Pyrus 'Chanticleer'

Cult

Chanticleer

Familie

sierpeer

Familie latijns

calleryana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Opkronen in zomer. Kroon correctie in najaar of winter.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

goed op alle grondsoorten

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

800

Maximaal

1500

Beschrijving

8 -15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

zuiverwit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend