WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierkers Autumnalis Rosea

Het woord ‘Autumnalis‘ in de Latijnse naam van de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ verwijst naar de bloeiperiode die in oktober begint en tot december duurt.

Hoe bloeit de Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’?

De bloei valt niet altijd op als er nog bladeren aan de boom zitten. Dat is afhankelijk van het weer in het najaar. Meestal volgt echter een tweede bloei in het vroege voorjaar. Er worden onopvallende zwarte vruchtjes gevormd die niet geschikt zijn voor consumptie. ‘Autumnalis’ is de meest resistente kers tegen kou en warmte. Het hout is echter niet heel sterk en kan afbreken in de wind of wanneer hij bedekt is met een dikke laag sneeuw.

Eigenschappen van de Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. De sierkers is een bijzondere boom omdat deze als een van de weinige in de winter bloeit. Dat is prettig omdat we dan niet rijk bedeeld zijn met bloeiende planten.

Hoe groeit de Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’?

De sierkers stamt uit Japan en kan daar wel twintig meter hoog worden. Bij ons is dat eerder zo ’n vier tot zeven meter. Ze zijn daarom niet geschikt voor kleine tuinen. De natuurlijke vorm is redelijk grillig en open. Het is een prachtig gezicht wanneer deze boom zijn wit tot roze bloesem krijgt. De soortnaam subhirtella betekent van onderen behaard. In dit geval geldt het voor de bladeren die aan de onderkant op de nerven licht behaard zijn.

Hoe moet ik de Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ verzorgen?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als u wilt snoeien, doet u dat het best na de bloei. Meer informatie is te vinden onder snoeien op onze site. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

Kalk strooien

De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom. Snoeien is niet nodig vanwege zijn mooie natuurlijke vorm.

 

Bestel de plant direct.

o2f5ibz8cete_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Autumnalis Rosea'

Cult

'Autumnalis Rosea'

Familie

sierkers

Familie latijns

subhirtella

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

bij voorkeur kalkhoudend

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

700

Beschrijving

4-7 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

Oktober

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend