WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schijnhazelaar

De schijnhazelaar Corylopsis pauciflora is een vroegbloeiend, breed uitgroeiend struikje met in maart-april lichtgele bloemen.

Is de Corylopsis pauciflora vergelijkbaar met de echte hazelaar?

Deze soort is nauw verwant aan de toverhazelaar (Hamamelis) en wordt wel schijnhazelaar genoemd. Maar de echte hazelaar behoort tot een heel andere plantenfamilie.

De bloemen van de Corylopsis pauciflora

Corylopsis pauciflora wordt een meter hoog, anderhalve meter breed en groeit heel dicht vertakt uit. Doordat ze zo rijk en kleurrijk bloeien, gaan ze geweldig goed samen met vroegbloeiende bolgewassen en vaste planten. Als de trosjes bloemen aan de kale takken hangen, verspreiden ze een prettige lichte geur die wel iets op die van primula’s lijkt. Maar je moet er vlak bij staan om dat op te merken. De rest van het jaar is het een vrij onopvallende heester die opgaat in z’n omgeving. Doordat de hangende trosjes bloemen zo vroeg verschijnen, is vroege nachtvorst vaak funest voor de bloei. Deze soort komt in Japan en op Taiwan in het wild voor.

Hoe moet ik de Corylopsis pauciflora onderhouden?

Corylopsis houdt van humusrijke, voedzame grond. Deze mag iets aan de zure kant zijn. Een beschutte plek in zon of halfschaduw is goed. Snoei is nauwelijks nodig, maar kan worden uitgevoerd direct nadat de planten zijn uitgebloeid. Ze hebben dan de rest van het jaar om weer nieuwe bloeibare twijgen te vormen.

Moet ik de Corylopsis pauciflora bemesten?

Het is heel goed om de bodem boven de wortels met mulch bedekt te houden. Dat voedt de grond en zorgt voor een gelijkmatiger bodemtemperatuur, terwijl ook het vocht beter wordt vast gehouden. Geef in het voorjaar organische mest, maar geen beendermeel dat kalk bevat. Geef tijdens aanhoudende droogte royaal water.

 

Bestel de plant direct.

y4h5tpf8wg8b_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Corylopsis pauciflora

Familie

schijnhazelaar

Familie latijns

pauciflora

Onderhoud

Verzorging

Geef bij droogte royaal water.

Snoeien

Snoei eventueel na de bloei.

Bemesting

In voorjaar kalkvrije plantenvoeding en mulchen. In najaar mulchen herhalen.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke zure grond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zonnig, schaduw wordt getolereerd

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend