WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Salie

Salvia greggii valt op door zijn rode bloeiwijze, waar zijn soortgenoten allemaal met blauwtinten bloeien. De Salvia greggii  is een bossige plant die in de loop van de zomer een beetje verhout.

Wanneer bloeit de Salvia greggii?

Een lange en rijke bloeiperiode van juli tot en met oktober geeft aan dat de plant zeer waardevol is voor de tuin. Hij staat graag in de volle zon en een goed doorlatende grond. Salvia greggi vind je ook in de woestijn van Mexico. Misschien vanwege de enorme temperatuurverschillen aldaar verdragen ze redelijk veel kou. Salvia greggii overleeft onze winters buiten meestal, hoewel niet altijd ongeschonden.

Wat zijn eigenschappen van Salvia?

Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren atot aan de herfst aan de plant. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard.

Waar moet ik de Salvia planten?

Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels, een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Hoe moet ik de Salvia greggii verzorgen?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Jonge planten moeten extra geknipt worden om de plant stevigheid te geven. Als ze op beschutte plekken buiten blijven mogen ze pas in het voorjaar gesnoeid worden. Vorstvrij overwinterd houden ze hun blad.

Salie in de keuken

Wellicht is het interessant om eens te kijken in het artikel salie knippen en gebruiken. Zo vind je in dit artikel bijvoorbeeld informatie hoe je salie in de keuken kunt gebruiken.

 

Bestel de plant direct.

66x5n3q87gbq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend indien vorstvrij o

Latijns

Salvia greggii

Familie

salie

Familie latijns

greggii

Onderhoud

Verzorging

Geef kalk in het voorjaar.

Snoeien

Bij voorkeur in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

80

Beschrijving

tot 80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

groenblijvend indien vorstvrij o