WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ruit

De bladeren van de akeleiruit bevatten een gele kleurstof en werden om die reden werden ze vroeger gebruikt bij het verven van wol.

Wat zijn eigenschappen van de Thalictrum rochebrunianum?

De ruit Thalictrum rochebrunianum bloeit van juli tot september met lila bloempjes, de lange gele meeldraden steken er ver uit. In het voorjaar is de Thalictrum rochebrunianum ook al een aanwinst in de tuin door zijn mooie donkerpaarse stengels die heel open vertakken. Thalictrum’s bloeien prachtig in de zomer, maar vallen ook al vroeger in het jaar op door de vaak mooi gekleurde takken.

Verschillende soorten Thalictrum

Er zijn veel verschillende soorten waarvan aantal in ons land ook goed gedijen. Het zijn allemaal vaste planten, maar ze kunnen heel verschillend zijn: van maximaal 20 centimeter hoog tot wel 3 meter en ook de bladeren kunnen diverse vormen hebben. De overeenkomst is het beste zichtbaar in de bloemen. Die zijn bijna altijd klein en zitten in forse trossen (ook wel pluimen) bij elkaar. Vooral de vele meeldraden in ieder bloempje zijn heel opvallend. De kleuren variëren van groenachtig wit tot geel, roze en violet. Met name de hoge soorten kunnen zeer imposant zijn.

Hoe moet ik de Thalictrum rochebrunianum verzorgen?

Vrijwel alle soorten die in de tuin worden toegepast, houden van voedzame, iets vochtige grond. Zon heeft de voorkeur, maar lichte schaduw wordt verdragen. In het voorjaar de afgestorven plantendelen opruimen en daarna een goede organische basisbemesting geven. Op winderige plekken kunnen hoge soorten steun nodig hebben. Geef bij langer durende droogte extra water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven.

 

Bestel de plant direct.

8an5e7b8eslu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Thalictrum rochebrunianum

Familie

ruit

Familie latijns

rochebrunianum

Onderhoud

Verzorging

Eventueel ondersteuning geven.

Snoeien

In het voorjaar afgestorven plantdelen wegknippen.

Bemesting

Organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

vochtige, humeuze, voedzame tuin

Vochtigheid

veel vocht

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

half schaduw, zon

Hoogte

Maximaal

150

Beschrijving

tot 150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila met gele meeldraden

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend