Rode zonnehoed

De Echinacea purpurea ‘White Lustre’ is een witbloeiende rode zonnehoed. De Echinacea purpurea ‘White Lustre’ komt uit het oosten van Noord-Amerika. Hij is al in 1692 naar Europa gebracht.

Wat voor bloemen krijgt de Rode zonnehoed?

Inmiddels komt hij bij ons in veel tuinen voor. Niet vanwege de geneeskrachtige werking maar het uiterlijk. De rode zonnehoed krijgt in de zomer namelijk erg ‘bloemige’ bloemen. Ze vallen op door hun grootte en kleuren. De combinatie van een oranjebruin hart met een bijzondere gloed omringd door contrasterende roze bloemblaadjes. Ook als de bloem is uitgebloeid en de roze blaadjes verkleurd omlaag hangen, heeft deze ‘parachute’ nog sierwaarde. Door de bijzondere kleuren combineert hij niet goed met alle planten. Zachtgekleurde soorten Lavatera en Sidalcea staan er in elk geval wel erg mooi bij. Een extra attractie tijdens de bloei is het komen en gaan van talloze hommels en vlinders.

Wat is de geneeskrachtige werking van de zonnehoed?

Echinacea is afkomstig uit Noord-Amerika en is bekend als grondstof van het homeopathische geneesmiddel Echinaforce. Volgens de overlevering heeft dr. Vogel de receptuur van een indianenhoofdman van de Sioux-indanen gekregen met de boodschap dat dit het meest geneeskrachtige kruid is dat bestaat. In elk geval is dit het meest bekende geneesmiddel van de firma Vogel.

Echinacea purpurea ‘White Lustre’

In het wild komen de planten voor in vrij droge gebieden. De zonnehoed is daarom vooral geschikt voor zonnige standplaatsen en een vruchtbare grond die niet te nat is. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. De zonnehoed is niet sterk. Hij veroudert snel. Als je de Echinacea purpurea ‘White Lustre’ wenst te behouden dan moet je hem elke 3-4 jaar opnemen, scheuren en opnieuw uitplanten. Doe dit in het vroege voorjaar. Ook kan hij niet goed tegen concurrerende planten. Geef deze plant daarom elk najaar een laagje compost van 3 tot 4 centimeter, zodat hij niet zo hard met andere soorten hoeft te vechten om de voedingsstoffen.

 

Bestel de plant direct.

el45ca685p08_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Echinacea 'White Lustre'

Cult

'White Lustre'

Familie

rode zonnehoed

Familie latijns

purpurea

Onderhoud

Verzorging

Om 3 tot 4 jaar opnemen en scheuren.

Snoeien

In voorjaar afknippen.

Bemesting

Elk najaar een beetje organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale, voedselrijke tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend