kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Reuzenriet

Reuzenriet of Miscanthus floridulus kan ruim een meter breed worden en is het gehele jaar een aantrekkelijk siergras voor de tuin.

Waarmee is de Miscanthus floridulus goed te combineren?

Alle soorten hebben elegant blad en de meeste bloeien met prachtige pluimen. Als de plant is uitgebloeid, behouden de pluimen en het blad sierwaarde gedurende de gehele winter. Deze grassoort is steeds populairder geworden omdat hij goed combineert met harde materialen en modern strak tuinmeubilair.

Alternatief voor bamboe

Het is een goed alternatief voor bamboe, maar woekert helaas ook wel een beetje. Alleenstaand is prachtriet meestal het mooist. Vooral aan de rand van een vijver of gazon.

Hoe hoog wordt de Miscanthus floridulus?

Reuzenriet komt oorspronkelijk uit China en is een van de hoogste grassen voor in de tuin. Het is een groot soort prachtriet, dat in onze winters bovengronds afsterft. De stengels kunnen in één seizoen wel 3 meter hoog worden. Aan de stengels verschijnen geweldig lange, smalle grasachtige bladeren van wel een meter. De bladkleur is groen met een witte middennerf. Net als bij riet verhouten de stengels enigszins. Bloei komt in ons klimaat alleen voor in warme zomers. De pluimen worden dan zilverwit en blijven lang decoratief.

Wat voor een grond heeft de Miscanthus floridulus nodig?

Hoofdzaak is dat prachtriet in de volle zon kan groeien. De grondsoort is van minder belang. Iedere normale tuingrond voldoet. Wel moet worden opgepast met stagnerend water in de bodem gedurende de winter. Dit kan wortelrot veroorzaken. In het voorjaar de oude scheuten wegnemen. Doe dit voorzichtig, zonder de nieuwe te beschadigen.

Basisbemesting voor Miscanthus floridulus

Geef in het voorjaar een basisbemesting met organische mest. Breng in het najaar mulch rond de wortels aan. Winterbescherming is niet nodig. Ziekten en aantastingen komen vrijwel niet voor. Reuzenriet kan ruim een meter breed worden. Indien dit niet de bedoeling is, kun je hem in het voorjaar afsteken met een spade.

 

Bestel de plant direct.

r2o56r68egbc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

blad verkleurt

Latijns

Miscanthus floridulus

Familie

reuzenriet

Familie latijns

floridulus

Onderhoud

Verzorging

Indien nodig afsteken in het voorjaar. Tijdens langdurige droogte water geven.

Snoeien

Snoei in voorjaar oud loof weg.

Bemesting

In het voorjaar organische basisbemesting. In het najaar mulchen.

Winterhard

goed

Bodem

iedere normale, goed doorlatende

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

zilver

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

blad verkleurt