kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Reuzenkornoelje

Wanneer bloeit de reuzenkornoelje?

De reuzenkornoelje Cornus controversa is zonder overdrijven de meesterlijkste van alle kornoeljes. Doordat zijn takken horizontaal groeien, lijkt deze kornoelje verschillende etages te hebben en bloeit met trosjes witte bloemen. Eind juni, begin juli vallen ze en dan is de grond eronder bezaaid met de trosjes. Na de bloei geeft de Cornus controversa soms, dus lang niet altijd, donkerblauwe bessen. In de herfst zijn de vrij grote bladeren prachtig.

Hoe ziet de Cornus controversa eruit?

Kornoeljes zijn prachtige grote heesters of kleine bomen die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het hele jaar attractief: meestal witte bloemen in het voorjaar, mooi groen loof in de zomer, bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Hoe onderhoud ik de Cornus controversa?

Een alleenstaande kornoelje, moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei de Cornus controversa niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Reuzenkornoelje houdt van matig vochtige tot vochtige grond. Het liefst is de grond ook nog humusrijk. Meer informatie is te vinden bij grondsoorten.  De etagevorm van Cornus controversa kan benadrukt worden door de takken extra uit te buigen en door dode takken weg te snoeien. Geef in het voorjaar een goede, kalkvrije basisbemesting. Geef de boom tijdig water. Meer informatie over bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven.

 

Bestel de plant direct.

z11516z8n1gm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cornus controversa

Familie

reuzenkornoelje

Familie latijns

controversa

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte tijdig water geven.

Snoeien

Normaalgesproken niet nodig

Bemesting

In het voorjaar kalkvrije basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

zure, humusrijke, vochtige grond

Vochtigheid

matig tot gewoon

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend