WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Reuzenbamboe

Phyllostachys aureosulcata, oftewel reuzenbamboe, is een van de betere winterharde soorten. Aureosulcata betekent goudgeel gegroefd en verwijst naar de stengels. Opvallend is dat deze soort aan de basis zigzaggend groeit, soms ontstaan er zelfs bochten. Volgens kenners is dit de ‘bamboeste’ bamboe. Deze bamboe komt voor in een geweldig groot gebied dat zich uitstrekt van de Himalaya tot Japan. Hij heeft echter wel een nadeel: hij woekert en daar dient rekening mee gehouden te worden. Want als je de plant z´n gang laat gaan, overwoekeren ze alle andere planten. En denk niet dat een dik stuk plastic de plant weerhoudt zijn weg te vinden. Alleen zwaar materiaal kan dat verhinderen, maar hun uitlopers groeien ook over en desnoods onder een barrière heen.

Wanneer bloeit de Phyllostachys aureosulcata?

Bamboe heeft ook een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen de bamboes wereldwijd tot bloei. Dit duurt dan ongeveer 10 jaar. Het vervelende is dat de planten na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, dan kan de bamboe met een gerust hart weer aangepland worden. Overigens loop je met elke bamboe het risico dat hij gaat bloeien wanner hij net lekker groot is geworden.

Waar kan ik de reuzenbamboe planten?

Phyllostachys groeit in elke normale tuingrond, maar houdt wel van een beetje zon en beschutting. Hij kan enorm woekeren en daarom dient de plant ingegraven te worden in een zware barrière. Echter, vaak lopen de uitlopers hier toch overeen. Snijdt daarom in het groeiseizoen de ongewenste scheuten, de zogenaamde rizomen af. Het woekeren houdt tevens verband met de temperatuur. Hoe warmer hoe meer deze bamboe zijn gang gaat.

Is de Phyllostachys aureosulcata winterhard?

De plant is winterhard maar door vorst en vrieswind worden de bladeren lelijk bruin. Dit herstelt zich wel, maar u kunt de bamboe inpakken in gaas of vitrage. Het mooi blijvende gebladerte is u wellicht de moeite waard. Lees in het artikel planten beschermen tegen vorst meer tips over hoe je planten tegen de vorst kunt beschermen.

Bestel de plant hier.

wj25kpa8h58z_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Phyllostachys aureosulcata

Familie

reuzenbamboe

Familie latijns

aureosulcata

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieswind.

Snoeien

Wortelsnoei tegen uitlopende rizomen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

goed vochthoudende grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon, (half)schaduw

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

700

Beschrijving

5-7 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

n.v.t.

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen