Deze tropische planten zijn winterhard en daarom ideaal in een mediterrane tuin

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Een tuin vol diepgroene planten met weelderige bladeren brengen je het hele jaar in vakantiestemming. Kom maar door dus met die mediterrane tuin, want er zijn genoeg tropische planten die winterhard zijn en niet schrikken van een sneeuwbuitje. We sommen ze voor je op.

Lees verder onder de advertentie

Palm

Wuivende palmbladeren in de zon, een beter vakantiegevoel kunnen we ons niet wensen toch? Torenhoog zullen de meeste palmbomen in onze tuin niet worden, maar groeien doen ze prima. De meest winterharde palmsoort is de Trachycarpus fortunei. In de grond kan hij kan tot wel vijftien graden onder nul overleven.

Bananenplant

Door zijn reusachtige groene bladeren blijft het een favoriet onder de tropische planten. Vooral de Musa Basjoo, die tot wel 4 meter hoog kan worden met bladeren van 2 meter en ook nog eens winterhard is.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe

Onmisbaar in een thuisjungle: weelderige bamboeplanten. Houd er wel rekening mee dat bamboeplanten flink uit hun voegen kunnen groeien. Een niet-woekerende bamboe is makkelijker binnen de perken te houden. Bamboeplanten staan prachtig in bakken en zijn een zeer tropische oplossing om schaduw te creëren.

Lees verder onder de advertentie
Perzikboom Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Fruitbomen

Geen planten, maar wel heel geschikt om een tropisch tintje aan de tuin te geven: fruitbomen! In verschillende potten geven ze het terras een instant mediterrane uitstraling. Plus een heleboel fruit om te plukken, vers uit eigen tuin. Deze kleurrijke fruitbomen overleven de winter:

Lees verder onder de advertentie

Beste standplaats voor tropische planten

De voorwaarden voor een tuin vol tropische bloeiers is een geschikte standplaats. Meestal is dit een plek in de zon of halfschaduw, maar check bij aankoop altijd hoe het met de behoeftes van iedere plant zit. Een klein afdakje of een beschutte plek in de tuin zijn ideaal, want tropische planten staan het liefst uit de wind en beschermd tegen regenbuien.

Kijktip! In deze video zie je hoe je een tropische tuin kunt inrichten.

Tropische planten in de winter

De meeste planten kun je in de winter prima buiten laten staan, ook de eerder genoemde tropische bloeiers. Wel hebben ze extra bescherming nodig, want tropische planten zijn nou eenmaal niet opgewassen tegen vrieskou, harde wind en natte regenbuien. Pak ze in de winter bijvoorbeeld in met vliesdoek, noppenfolie of stromatten. In het voorjaar hoef je ze alleen maar op tijd uit te pakken en de dode bladeren weg te knippen.

Lees verder onder de advertentie

Tropische planten voor in de tuin...