WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pruim

De eindgrootte van de boom wordt bepaald door het type onderstam. Het is een ras dat in 1840 in Engeland werd aangetroffen.

Wat voor een soort pruim geeft de Prunus domestica ‘Victoria’?

De pruim Prunus domestica ‘Victoria’ is een uitstekend zelfbestuivend ras met zware geelpaarse vruchten geeft met een heerlijke smaak. De vruchten zijn een paar weken te bewaren in de koelkast.

Eigenschappen van het geslacht Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. Een pruimenboom is een aanwinst voor elke tuin. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, bloeien  mooi in het voorjaar, en de pruimen smaken lekker. Een rijpe pruim van eigen pruimenboom smaakt veel beter dan een pruim uit de supermarkt.

Soorten pruimen

De naam pruim slaat op diverse typen heesters en bomen die de bekende steenvruchten vormen. Er worden Europese rassen, inclusief kwetsen, toe gerekend, maar ook Japanse pruimenrassen, myrobalanen en kerspruimen, kroosjespruimen en mirabellen. Hun vruchten variëren in maat, sappigheid en kleur: van geel, groen, blauw en paars tot rood. De bloemen verschijnen vaak reeds in april en hebben wel allemaal dezelfde kleur, wit. De bloemen zijn gevoelig voor late nachtvorst. De bevruchting van de bloemen vindt liefst plaats door kruisbestuiving, maar er zijn heel wat pruimenrassen die ook zonder andere bestuiver prima en overvloedig vruchten geven.

Wat voor een grond heeft de Prunus domestica ‘Victoria’ nodig?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het beste na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Victoria’ snoeien?

Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Snoei uitsluitend jonge en nooit in oude, dikke takken. Snoei jonge bomen in maart, net als de knoppen gaan uitlopen. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Kort de hoofdstam in tot de gewenste lengte en kort de zijtakken in tot een decimeter. Het tweede jaar in maart kies je een aantal takken die dragende takken zullen worden. Kort ze in met de helft en verwijder de rest van de takken. Verwijder in het groeiseizoen wilde scheuten en scheuten op de hoofdstam. Het derde jaar is een herhaling van het tweede maar je laat meer stevige takken aan de boom. Vanaf het vierde jaar weinig snoeien. Eventueel alleen om de groei te beperken. Doe dit dan direct na de oogst.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Victoria’ composteren?

Geef in het voorjaar organische compost, bij voorkeur enigszins kalkhoudend. Na goed weer tijdens de bloei is later vruchtdunning nodig als je grote vruchten wilt oogsten. Doe dit wanneer de vruchten de grootte van een kers hebben. Herhaal dit als ze twee keer zo groot zijn. Knip met een (snoei)schaar de vruchten eruit.

 

Bestel de plant direct.

ffq5ex48fckw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Victoria'

Cult

'Victoria'

Familie

pruim

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning. Bescherm tegen vogels. Steun zware takken.

Snoeien

Snoei jonge pruimen in maart en oude na de oogst. Verwijder waterloten zodra u ze ziet.

Bemesting

Bemest met organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

iedere normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van onderstam

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot lichtroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend