WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pluimspirea

Wat voor blad heeft de Pluimspirea?

De de pluimpsirea Holodiscus discolor varieteit ariifolius verschilt slechts minimaal van de soort. Het heeft een licht afwijkende bladvorm. Ariifolius betekent blad van de Arum, aronskelk, en daar doet het blad wel een klein beetje aan denken.

Wat voor bloemen krijgt de Holodiscus discolor varieteit ariifolius?

De pluimspirea of Holodiscus valt in de tuin sterk op, zeker ’s zomers als de plant overdadig bloeit met grote pluimen (tot 30 centimeter) geelwitte of roomwitte bloempjes. De wetenschappelijke naam is bij deze struik veelzeggender dan de Nederlandse naam, want we noemen wel meer plantengeslachten pluimspirea (Astilbe). Holodiscus staat voor geheel (holo) rond (diskus) en slaat op de bladeren van deze struik.

Hoe groot wordt de Pluimspirea?

Het is een klein geslacht met maar enkele soorten die allemaal uit Noord-Amerika stammen. Een paar ervan worden voor tuingebruik geteeld. Het worden over het algemeen vrij forse struiken (3 meter of meer) en zijn allemaal bladverliezend. De sierlijk overhangende takken geven de pluimspirea een elegant uiterlijk. De soort Holodiscus discolor is een hoogopgaande struik tot vijf meter. De pluimen met kleine lichtgele bloempjes verschijnen in juli en augustus.

Wat voor standplaats is geschikt voor Holodiscus discolor varieteit ariifolius?

Deze pluimspirea houdt van vochtige grond die bovendien voldoende humus moet bevatten. Zon is het beste maar ook halfschaduw voldoet.

Hoe kan ik de Pluimspirea snoeien?

De planten bloeien aan twijgen die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Daardoor kan in het vroege voorjaar gesnoeid worden (maart). Eventueel verjongingssnoei toepassen. Neem dan ieder voorjaar enkele van de oudste takken bij de basis weg. Meer informatie over snoeien is te vinden op de site. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Bij aanhoudende droogte al snel extra water geven. Informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven.

g6l5po18jj3o_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Holodiscus var. ariifolius

Cult

var. ariifolius

Familie

pluimspirea

Familie latijns

discolor

Onderhoud

Verzorging

Tijdig extra water geven.

Snoeien

In het voorjaar snoeien; eventueel verjongingssnoei toepassen.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, humusrijke grond

Vochtigheid

matig, de grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

gelig wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend