WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Perzik

Wanneer kan ik de Perzikken oogsten?

Perzik Prunus persica ‘Peregrine’ heeft zijn wortels in Engeland (1906). Vanaf de derde week van augustus kunt u de vruchten oogsten. De smaak is uitstekend en de vruchten zijn fraai witvlezig gekleurd. Deze boom kan ook in de kas geteeld worden.

Welke soorten Prunus persica zijn er?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. De perzik is afkomstig uit China. De Nederlandse naam afgeleid van de oude naam van Iran, Perzië, is dus geografisch niet helemaal correct. De perzik kan een grote struik of boom tot 7 meter hoog worden. De sterkte en weerstand van de plant hangen vooral af van de onderstam waarop is geënt. De planten geven de bekende fluweelachtig behaarde, heerlijk smakende vruchten, maar er zijn ook selecties die uitsluitend voor de bloei zijn bedoeld.

Wat is het verschil tussen de Perzik en de Nectarine?

Nectarine is nauw verwant aan de perzik. Beide heten Prunus persica, bij perzik gevolgd door var. vulgaris, bij nectarine door var. laevis. Nectarinevruchten hebben een gladde, onbehaarde vruchthuid. De planten zijn verder vrijwel identiek. In warme zomers geeft de buitenteelt goede resultaten. De roze bloei valt in de periode februari tot april (afhankelijk van het ras) en de oogst in de periode juli-oktober. Beide zijn ook prachtig als decoratieve leibomen toe te passen.

Wat voor bodem wenst de Prunus persica ‘Peregrine’?

Prunus persica ‘Peregrine’ vraagt een kalkrijke, humeuze grond en veel warmte. De standplaats moet dus zonnig en beschut zijn. Bovendien mag de grond geen ondoorlatende lagen bevatten en moet de waterhuishouding dus zeer goed zijn.

Is het nodig de Prunus te snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig bij Prunus persica ‘Peregrine’. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden.

Wat zijn de bedreigingen van de Perzik?

De planten zijn zeer gevoelig voor gomziekte, daarom mag je alleen in de periode augustus-oktober snoeien en nooit dikke takken afsnoeien. De planten vormen geen zwaar wortelstelsel en moeten daarom goed gemest worden. Bij droogte al snel extra water geven. Vruchtdunning eventueel in april-juni toepassen. Hierbij verwijder je een aantal bloemen of vruchtbeginselen om een er een sterke over te houden. Kijk ook eens bij fruitbomen snoeien.

 

Bestel de plant direct.

83q5orm8xz0w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Peregrine'

Cult

'Peregrine'

Familie

perzik

Familie latijns

persica

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning toepassen.

Snoeien

Zonodig in augustus-oktober snoeien.

Bemesting

Vanaf het voorjaar tot augustus enkele malen voeding geven.

Winterhard

matig

Bodem

kalkrijke, humusrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

800

Beschrijving

5 tot 8 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend