WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergcipres

Hoe hoog wordt de dwercipres Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’?

De dwercipres Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’ is een treurvorm die op den duur 12 meter hoog kan worden. De takken, maar meer nog de twijgen, hangen loodrecht naar beneden. Het schubvormige loof is heldergroen. Een heel artistieke boom vanwege de opgaande top en die sierlijk afhangende takken.

Soorten dwergcipres

De zeer populaire wintergroene dwergcipressen hebben als herkomstgebieden Noord-Amerika, China, Japan en Taiwan. De naam dwergcipres doet anders vermoeden, maar de oorspronkelijke soorten worden gewoonlijk nogal groot. Er zijn echter veel kweekvormen, waarvan sommige echte dwergen zijn, zelfs geschikt voor rots- en tegeltuinen. Behalve in hoogte en vorm zijn ook veel variaties in kleur beschikbaar. Het loof van de dwergcipres is alleen bij de jeugdvormen (die soms worden doorgekweekt) naaldvormig, bij volwassen vormen worden het schubben. De vrouwelijke bloemen vallen nauwelijks op. De rode of gele mannelijke bloeikegels met de grootte van een erwt zijn wel duidelijk zichtbaar in de bloeiperiode (maart-april).

Eigenschappen van de Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’

Chamaecyparis nootkatensis stamt uit het westen van Noord-Amerika. Voor de Amerika-kenners, hij is ontdekt op Vancouver Island bij Nootka Sound. Deze komt zelfs langs de kust van Alaska nog voor, waardoor de Amerikanen dit de Alaskacedar noemen. Het is een soort met een van nature smalle groeivorm, die behoorlijk hoog kan worden, 40 meter is niet ongewoon. Daar kan hij wel de tijd voor nemen, want deze ‘dwerg’cipres kan dan ook honderden jaren oud worden.

Is de Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’ wintergroen?

Opvallend zijn de vierhoekige twijgjes waar het donkergroene, schubvormige blad aan groeit. Deze conifeer is uiteraard wintergroen. Als alle bomen die langs de kusten van de Stille Oceaan groeien, houdt ook deze dwergcipres van vochtige lucht. Iets om bij langdurige droogte rekening mee te houden. Bij jonge bomen is het dus heel goed om ’s zomers het blad te besproeien.

Hoe kan ik de dwergcipres Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’ verzorgen?

Het voordeel van goed vochtdoorlatende grond is dat je royaal mag gieten. De Chamaecyparis groeit in de natuur het best op goed waterhoudende en voedzame bodem, schrale grond mag hij minder. Aangezien hij ook van nature een boom is die langs de kusten groeit, houdt hij van een goede luchtvochtigheid. Deze boom groeit graag in humusrijke, losse grond. Zandgrond is ideaal. Zorg dat de grond vochtig blijft. Sproei bij droog weer. Geef geen voeding waar kalk in zit. Speciale coniferenmest is het meest ideaal. Houd je wel aan de gebruiksaanwijzing daarvan. Mulchen op de bodem rond de stam is prima. Laat de boom verder met rust.

Bestel de plant hier.

ghi5aif8m2gr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Chamaecyparis 'Pendula'

Cult

'Pendula'

Familie

dwergcipres

Familie latijns

nootkatensis

Onderhoud

Verzorging

Laat de grond niet uitdrogen.

Snoeien

Snoei is niet nodig.

Bemesting

Geef in het voorjaar speciale coniferenmest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

humusrijke, goed doorlatende gro

Vochtigheid

de grond moet vochtig blijven

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

geel tot rood (onbeduidend)

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen