WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Peer

Williams‘ is een oude perensoort, maar de boom is zeer productief en brengt zeer sappige vruchten voort. Omdat het een herfstpeer is, kunnen de vruchten niet lang bewaard worden. Pluk ze halverwege september.

Wanneer bloeit de Peer?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor grond is geschikt voor ‘Williams’?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn.

Hoe kan ik de Peer snoeien?

De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort u de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die u in de zomer dient te verwijderen. Kijk voor meer informatie over het snoeien van een perenboom eens in het artikel perenboom snoeien.

Hoe onderhoud ik de Perenboom?

Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin u een zachte ‘kussentje’ in aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kunt u ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bindt u touwen naar het uiteinde van elke tak.

Meer artikelen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

7y15yp28gyuz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Pyrus Williams

Cult

Williams

Familie

Peer

Familie latijns

communis

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunnig in de zomer. Steun zwaarbeladen takken.

Snoeien

Snoei in de winter. In de zomer waterloten verwijderen.

Bemesting

Geef koemest in het voorjaar. Mulch in maart bij jonge bomen.

Winterhard

uitstekend

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van de stamhoogte

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend