PeerPyrus 'Conference'

Wanneer oogst je de vruchten van de Pyrus communis ‘Conference’?

Het perenras Pyrus communis ‘Conference’ is een populaire peer die ook goed verkrijgbaar is in winkels. Deze boom levert een grote en betrouwbare oogst die duurt van oktober tot november. Het is een zelfbestuivende boom en heeft dus geen andere rassen nodig voor een goede vruchtvorming. De vruchten zijn sappig en zoet.

Wanneer bloeit de Pyrus communis ‘Conference’?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Hoe kan ik de Pyrus communis ‘Conference’ snoeien?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort je de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen.

Hoe verzorg ik de Pyrus?

Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Een handige video over mulchen is te vinden in het artikel mulchen op onze site. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Bert op 9 september 2018 om 11:58

hallo ik heb in mijn tuin ook 'n pyrus peren boom staan
Maar er zitten op het blad allemaal orange stippen op wat is dat, en kan dat kwaad ?

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:57

Beste Bert, dit klinkt als roest, een schimmelziekte die alleen tijdens de bladperiode op de peer huist. In de winter verkast de schimmel naar de jeneverbes. Staan hier struiken van in de buurt? Zonder de jeneverbes is roest een stuk minder waarschijnlijk, dus verwijderen zou een optie kunnen zijn. Haal het aangetaste blad weg, op deze manier kun je verspreiding voorkomen. Natuurlijk zijn er allerhande bestrijdingsmiddelen in de handel te koop, maar persoonlijk zijn wij hier geen fan van; die eet je uiteindelijk zelf ook op, net als de dieren om ons heen. Succes!

>

Antoniet Tieke op 16 april 2018 om 18:54

Mijn blad van de terras pereb oom krult naar binnen. Is dit normaal?

>

vtwonen op 23 april 2018 om 08:40

Beste Antoniet. Nee, dat is niet normaal. Ik denk, aangezien hij in pot staat, meteen aan een gebrekziekte. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen dus. Probeer consequent organische voeding toe te dienen, in pot is dit een voorwaarde als je een gezonde boom wilt. Zie je ook rode vlekjes of andere vlekken, of beschadigingen op het blad? Bekijk het eens van dichtbij, wellicht kun je achterhalen welke ziekte het is, zo kunnen we ook wat beter de directe oorzaak achterhalen.

>

Anoniem op 18 oktober 2016 om 10:07

Hallo, wij hebben een aantal fruitbomen in onze tuin. Nu lees ik steeds dat je waterloten moet verwijderen. Moet je die tot op de tak dus helemaal verwijderen of een stompje laten staan?
En hoe weet je of een tak een waterlot is of een gewone tak?
Ik hoor het graag!

>

Anoniem op 8 november 2016 om 07:46

Beste Teuny, een waterlot herken je aan een lange, rechte tak die naar boven groeit. Je herkent ze doordat ze lang en dun zijn en amper knoppen hebben. Verwijder de waterloten in hun geheel en zo snel mogelijk. ~Kristel