WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Peer

Wanneer oogst je de vruchten van de Pyrus commmunis ‘Beurré Hardy’

Het perenras Pyrus commmunis ‘Beurré Hardy’ heeft kruisbestuiving nodig van een ander perenras zoals de bekende Conference. De vruchten komen pas na jaren, maar dan is de oogst ook groot. Wel is deze soort gevoelig voor beurtjaren, waardoor er eens een jaar met een lage oogst tussen zit. De vrucht is een sappige handpeer met een zoete smaak. Een mooie boom die naast prachtige bloei in het voorjaar ook nog eens een rode herfstkleur heeft.

Wanneer bloeit de Pyrus?

Pyrus is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort, is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wanneer kan ik Pyrus commmunis ‘Beurré Hardy’ snoeien?

De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort je de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen. Meer weten over het snoeien van een perenboom? Lees dan het artikel perenboom snoeien.

Hoe verzorg ik de Pyrus commmunis ‘Beurré Hardy?

De Pyrus commmunis ‘Beurré Hardy’ groeit het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

 

Bestel de plant direct.

 

c7n55ji8j3jm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Pyrus 'Beurré Hardy'

Cult

'Beurré Hardy'

Familie

peer

Familie latijns

communis

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning in de zomer. Steun zwaar beladen takken.

Snoeien

Snoei in winter. Verwijder waterloten in zomer.

Bemesting

Geef koemest in voorjaar. Mulch in maart bij jonge bomen.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de meeste vruchten

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van stamhoogte

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend